Kent Haberleri

Pek çok EYT’li bunu bilmiyor! Maaşınız bağlanmadıysa bu hakkınızı kullanabilirsiniz!

Henüz maaşı bağlanmayan EYT’lileri ferahlatacak bir uygulamayı pek çok kişi bilmiyor. Maaş bağlanana kadar avans çekme hakkı bulunuyor. Peki kimler avans çekebilir, şartları neler? Emeklilik başvurusu yapanların işlemleri tarih sırasıyla tamamlanarak maaşları yatırılıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanan yüzbinlerce kişinin bir anda başvuru yapması nedeniyle emeklilik işlemlerinin sonuçlandırılmasında süreler uzuyor.

Emeklilik başvurusu yapanların işlemleri tarih sırasıyla tamamlanarak maaşları yatırılıyor. Sürenin uzaması nedeniyle maddi sıkıntı yaşayan EYT’lilerin pek çoğu ise çok önemli bir ayrıntıyı bilmiyor.

EYT ile emekli olmaya hak kazanan yüzbinlerce kişiden büyük kısmı başvurularını tamamladı. Ancak sisteme bir anda yüzbinlerce başvuru yığılmasıyla birlikte maaş bağlanma süreci uzayabiliyor. Mart ayından itibaren EYT’liler başvurularını yapmaya devam ediyor.

Bazı EYT’liler maaşlarını almaya başlarken, bir kısım EYT’li ise maaş bağlama işleminin gerçekleşmesini bekliyor.  Peki maaş bağlama süresi neden uzuyor? Konuya ilişkin TGRT Haber’de açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş,  Mayıs ayının sonunda EYT’den emeklilik başvurularının 1 milyon 850 bini geçtiği bilgisini verdi. 

EYT'den emekli olacakların maaş bağlanana kadar avans çekme hakkı bulunuyor. Peki kimler avans çekebilir? Şartları neler?
 

GECİKMENİN NEDENİ NE?

Bugüne kadar geçen sürede çok sayıda EYT’linin henüz maaşının bağlanmadığını belirten İsa Karakaş, maaş bağlama işleminin gecikme nedenlerinden birinin başvuru yapan kişinin çalışma hayatını farklı kentlerde devam ettirmesi olduğunu kaydetti.

Eğer kişi emekliliğine kadar geçen sürede farklı farklı kentlerde çalıştıysa bunun belli yazışmaları gerektirdiğini belirten Karakaş, “Bu gruptaki EYT’liler için farklı birimlerin kendi aralarında yazışma yapmaları gerektiği için süreç uzuyor” ifadesini kullandı. Bir başka gecikme nedeninin, EYT’den emekli olacak kişi sayısının fazlalığı olduğunun altını çizen Karakaş, şöyle devam etti:

“EYT’liler için aylık bağlama oranları incelendiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kapasitesinin üzerinde gerçekleştiği görülüyor. 2022 yılında toplam 370 bin kişiye aylık bağlandı. Kapasite ortalama 35-40 bin bandında değişiyor.  Maaş bağlama kişi aylık bazda 120 bin kişi ve Mart’tan bu yana 3 ayda 360 bin kişi EYT’den emekli olarak emekli maaşına kavuştu.”

 

AVANS ÇEKME HAKKI VAR

EYT’den emekli olmak isteyen bir kişi başvurusunu tamamladıysa, geçen süreye göre belli hakları olduğunu belirten İsa Karakaş,  eğer başvuru yapılmasından beri 90 gün geçtiyse avans çekme hakkı doğduğunu kaydetti.

Bu kişilerin SGK’dan avans çekebileceğini belirten Karakaş, bunun için bir dilekçe ile hangi tarihte emeklilik başvurusu yaptıklarını belirterek, aradan 90 gün geçmesine karşın hala maaşlarının bağlanmadığını belirterek, “Mevzuatınızda belirtildiği gibi tarafıma avans ödemesi yapmanızı arz ederim” demelerinin yeterli olacağını sözlerine ekledi.

Faiz politikasında değişiklik beklentisi konut fiyatlarını düşürdü!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan önemli açıklama! Asgari ücretlilere müjdeli haber!

Uzmanı açıkladı… En düşük memur maaşında artış yüzde 75 olabilir!