30 / 04 / 2024

Pembe Köşk, 29 Ekim nedeniyle ziyarete açıldı!

Pembe Köşk, 29 Ekim nedeniyle ziyarete açıldı!

Pembe Köşk olarak bilinen İsmet İnönü Evi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ziyarete açıldı. İnönü Vakfı ile Sevinç Erdal ve İnönü Vakfı tarafından düzenlenen, Demokrasilerde Sanata Hoşgörü sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu



Pembe Köşk olarak bilinen İsmet İnönü Evi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ziyarete açıldı. İnönü Vakfı ile Sevinç Erdal ve İnönü Vakfı tarafından düzenlenen, Demokrasilerde Sanata Hoşgörü sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sergide, Erdal İnönünün karikatürleri yer alıyor.

İNÖNÜ Vakfı Başkanı Özden Toker, her yıl iki kez ziyarete açılan Pembe Köşkte, geçmişte bir çok defa Ulu Önder Atatürkün misafir olarak ağırlandığını anlattı.

Kendisi de bu ziyaretler sırasında Atatürk ile sohbet etme imkanı bulduğunu ifade eden Toker, Ben o zamanlar küçük bir çocuktum. Manevi kızı Ülkü de Atatürke bu ziyaretler sırasında eşlik ederdi. Bu vesileyle Atatürk benimle de ilgilenir, şakalaşır ve sohbet ederdi diye konuştu.

Atatürkün sık sık Pembe Köşkteki yemek masasında akşam yemeklerinde ağırlandığını kaydeden Toker, Tabii o zamanlar ben Atatürkü bir devlet büyüğü gibi değil, bir aile dostu gibi görürdüm. Babam başbakandı ama çocuk olduğum için bunun da özel bir görev olduğunu bilmezdim. Daha sonraları Atatürkün büyük bir devlet adamı olduğunun farkına vardım ve Onu her zaman anılarımda yaşattım şeklinde konuştu.

Pembe Köşkü ziyaret eden çocuklara da Atatürkü anlatan Toker, o döneme ilişkin anılarını, Atatürk çok yakışıklı ve kibar biriydi. Sizin yaşlarınızdayken benimle şakalaşır, saçımı çekerdi. Her zaman cana yakın ve sevecen davranırdı. Birlikte marşlar söylerdik sözleriyle dile getirdi.

Demokraside sanata hoşgörü

Pembe Köşkte İnönü Vakfı ile Sevinç Erdal ve İnönü Vakfı tarafından düzenlenen, Demokrasilerde Sanata Hoşgörü sergisi de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Köşkün balo salonu olarak kullanılan bölümünde, daha önce İstanbulda iki kez sergilenen, Ankarada ise ilk kez ziyaretçilerle buluşan, Erdoğan Başol, Tan Oral, Salih Memecan, Bedri Koraman ve Nehar Tüblek gibi ustaların Erdal İnönüyü çizdiği karikatürleri yer alıyor.

Bu bölümde ayrıca, Erdal İnönünün yazdığı kitaplar, Prof. Dr. A. Boutoric ve H. Sebbandan çevirdiği Ortaokullar ve bu seviyedeki başka okullar için fizik yardımcı kitabı, noktalama cihazı, trigonometride fonksiyon cetveli, babası İsmet İnönüye yazdığı mektuplar, fotoğrafları, özel eşyaları ve giysileri de sergileniyor.

İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, gazeteci Can Dündarın kaleme aldığı, İsmet İnönü ile Erdal İnönünün birbirlerine yazdığı mektupların yer aldığı Canım Erdalım, Sevgili Babacım kitabının, Erdal İnönünün vefatının 4. yıl dönümü olan 31 Ekimde Pembe Köşkte tanıtımının yapılacağını bildirdi.

Daha önce İsmet İnönünün, oğlu Erdal İnönüye yazdığı mektupların yer aldığı kitabın yayınlandığını hatırlatan Toker, Bu kitaba şimdi de ağabeyimin babama yazdığı mektupları ilave ettik. İçinde kartpostalların da bulunduğu renkli bir kitap haline geldi bilgisini verdi. Pembe Köşk, 20 Kasıma kadar ziyaret edilebilecek.
Hürriyet


Geri Dön