27 / 04 / 2024

Pembelik Barajı'nda su tutulmaya başlandı!

Pembelik Barajı'nda su tutulmaya başlandı!

Peri Vadisi'nde Peri Çayı üzerine Akpmar İnşaat ve Daranhes tarafından yapılan Pembelik Barajı'nda su tutulmaya başlandı. Bu nedenle Dersim, Elazığ ve Bingöl sınırlarında bulunan 12 köy sular altında kalacak.



Baraj yetkilileri, baraj göleti altında kalacak 12 köy sakinlerine bir mektup göndererek, köylerini "derhal" boşaltmalarını istedi. Baraj yetkilileri, köylerini boşaltmayanların evlerinden asker zoruyla çıkartacağı tehdidinde bulundu. 


12 köy sakinlerine gönderilen mektupta, Pembelik Barajı'nda bir ay zarfında su tutulacağı, baraj gölü alanında kalan arazinin, konutun ve müştemilatının tamamının kamulaştırıldığı, kamulaştırma bedellerinin ödendiği ve taşınmazlara el koyma kararının kesinleştiği iddia edildi. Aynca mektuplarda, baraj gölünde su tutulduktan sonra su seviyesinin hızla yükseleceği için köylerin boşaltılması gerektiği, arazi üzerindeki ağaçların arazi malikleri tarafından kesilip arazinin terk edilmesi gerektiğine yer verildi. 


 Doğa Koruma gönüllüsü Haydar Çetinkaya, Peri Vadisi üzerinde yapılan Pembelik ıBarajı'nın hukuksuzluğunun daha önce de dile getirildiğini belirterek, şu an mevcut hali ile acele kamulaştırmanın olmadığını, yürütmeyi durdurma kararının olduğunu vurguladı. Yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen "DARANHES" firmasının su tutarak, köyün su altında kalacağına dair mektup gönderdiğini kaydeden Çetinkaya, mektupta bir ay içerisinde köylerin terk edilmesi gerektiği, suyun tutulduğuna dair bilgilerin yer aldığını aktardı. 


Köylüler tehdit edildi


Haydar Çetinkaya, Peri Vadisi köylülerinin gidebilecek hiçbir yerlerinin olmadığını, kamulaştırma kapsamında düşük bedeller ödendiğini söyledi. Köylülere gelen mektupta bir diğer dikkat çeken noktanın ise köylerin boşaltılmaması durumunda asker zoru ile çıkartılacaklarının belirtilmesi olduğunu söyleyen Çetinkaya, "Köylüler bu durumda karşı çıkacaklarını söylüyorlar, fakat yalnız bırakılmamaları gerekiyor" dedi. Çetinkaya, geniş katılımlı protestolar düzenleyeceklerini açıkladı. 


Özgür Gündem 


Geri Dön