23 / 12 / 2024

Pendik'teki riskli alan ilanına yürütmeyi durdurma kararı!

Pendik'teki riskli alan ilanına yürütmeyi durdurma kararı!

Danıştay Ondördüncü Dairesi , Pendik Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan, 10.000 kişinin yaşadığı, 465 yapını bulunduğu 54 hektar büyüklüğündeki alanın İmar Planı değişikliği için yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Pendik Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan, 10.000 kişinin yaşadığı,  465 yapını bulunduğu 54 hektar büyüklüğündeki alan;  13/08/2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile 6306 sayılı ‘’Afet Riski altındaki Alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ‘’ kapsamında   ‘AFET RİSKLİ ALAN’’ ilan edilmiş ve karar 06.09.2013 tarihli resmi gazete ile yayınlanarak yürürlüğe girmişti.


İmar Planı değişikliği 16/02/2015 – 7/03/2015 tarihleri arasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğünde askıya çıkarılması üzerine yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açılmıştı.


Danıştay Ondördüncü Dairesi 13/08/2013 tarih ve 2013/5280 saylı  Bakanlar Kurulu Kararının Yürütmesinin Durdurulmasına, 2577 sayılı İdari  Yargılama Usulu Kanunun (İYUK) 20/A maddesi uyarınca Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına 14.10.2015 tarihinde karar verdi.


Karar için tıklayın


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamında aldığı 'riskli alan' kararlarından biri daha Danıştay'dan döndü. Danıştay, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Güngören'in bazı mahallelerinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, 'Pendik'in en prestijli' mahallesi olarak tanımlanan Batı Mahallesi'nin 465 konutu kapsayan kısmı için de benzer gerekçelerle yürütmeyi durdurma verdi. İtiraz yolu kapalı olarak karar verilen alanda yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor.


6306 sayılı Afet Yasası ile "riskli alan" ilan edilen mahallelerde 'yürütmenin durdurulması' kararına bir yenisini daha eklendi. Danıştay 14. Daire, Pendik Batı Mahallesi'nde 465 konutun 2013 yılında riskli alan ilan edilmesine karşı açılan davada, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçtiğimiz günlerde Gaziosmanpaşa'nın dört mahallesi ve Güngören Tozkoparan ile Sultangazi Cumhuriyet mahallelerinde de 'riskli alan' kararlarına yürütmeyi durdurma ve iptal kararları gelmişti.


'TEKNİK RAPOR, KANITLAYICI NİTELİKTE DEĞİL'

Danıştay 14. Daire, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi'nin hazırladığı teknik raporu 'kanıtlayıcı' bulmadı. Raporda bahsi geçen '465 adet yapının yüzde 87'sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun yapılmadığı' tespitinin 'herhangi bir teknik inceleme yapılmadan' alındığı belirtildi. Danıştay, kararda Anayasa'nın 'Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması', 'Mülkiyet hakkı' ve İnsan Hakları Sözleşmesinin 'Mülkiyetin Korunması' maddelerine de atıfta bulundu.

DANIŞTAY'DAN BENZER GEREKÇELERLE İPTAL

Danıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı riskli alan kararlarını benzer gerekçelerle iptal ediyor. Güngören'e bağlı Tozkoparan Mahallesi ile ilgili riskli alan kararında da Danıştay "Yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bir bilgi içermediği ve koşulların detaylı bir teknik raporla oluşturulmadığı sonucunaö varmıştı. Öte yandan Danıştay, Gaziosmanpaşa'nın Yıldıztabya, Mevlana Mahallesi, Pazariçi ve Karayolları mahalleleri ile ilgili alınan yürütmeyi durdurma kararında, “Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerine yer vermişti.

3 KEZ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI, HEPSİ YARGIYA TAŞINDI

Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'riskli alan' kararını yargıya taşıyan Batı Mahallesi Dayanışma Derneği (BMDD)'nin başkanlığını yürüten Erol Ercan, oybirliği ile alınan karara itiraz yolunun kapalı olduğunun altını çizdi. Konuyla ilgili sürekli plan değişikliğine gidildiğini vurgulayan Ercan, “İptal kararından önce, mahkemeden daha ileri adımlar atmamızı sağlayacak bir karar çıktı. Konuyla ilgili planlar 3 kez askıya çıktı. Dernek ve hak sahipleri olarak her seferinde dava açtıkö diye konuştu.

BATI MAHALLESİ'NDE NE OLMUŞTU

Pendik Batı Mahallesi'nin Sabri Taşkın Caddesi'nin batısında kalan 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Riskli alan' ilan edildi. 465 yapının yer aldığı ve yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı alanla ilgili 'riskli alan' kararını yargıya taşıyan Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı. Danıştay 14. Daire, 14 Ekim 2015'te Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Öte yandan mahkeme, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğunu duyurdu.


Hürriyet 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


10 bin kişiyi mağdur edip, birilerini zengin edecek bir rant projesi daha iptal edildi.


Bakanlar Kurulu, İstanbul Pendik’te 54 hektar araziyi “Depreme dayanıksız” bahanesiyle “riskli alan” ilan etti. Bu arazide kurulu 465 yapıda yaşayan 10 bin kişi karara karşı başlattığı hukuk mücadelesini kazandı… İşte Pendik Batı Mahallesi’nin kurtuluşunun hikayesi:



İstanbul’un Marmara Denizi’ne sahili olan Pendik’in Adalar manzaralı Batı Mahallesi’nde 10 bin kişinin yaşadığı 465 yapının bulunduğu 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013’te Bakanlar Kurulu Kararı ile “Riskli Alan” ilan edildi. Mahalle sakinlerinin kurduğu Mahalle Dayanışma Derneği,  6306 sayılı “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun” kapsamında alınan karara itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Yıllarca, idare mahkemelerinde süren hukuk mücadelesi sonunda Danıştay’a taşındı.


İTİRAZ YOLU KAPALI


Danıştay 14. Dairesi, dosyayı 14 Ekim 2015’te karara bağladı. Mahkeme, Bakanlar Kurulu’nun “riskli alan” kararının yürütmesini, “itiraz yolu kapalı olmak” şartıyla durdurdu. Oy birliğiyle alınan kararda, Pendik Belediyesi’nin hazırladığı ve dava konusu işlemin dayanağı olan teknik rapora yer verildi. Raporda, riskli alan ilan edilen alanda toplam 465 adet yapının yüzde 87’sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun olarak yapılmadığının, kötü kalitede ve sağlıksız yapılar olduğunun belirtildiği aktarıldı.


DANIŞTAY: RAPOR YETERSİZ


Danıştay, bu raporda bahsedilen deprem statüsünün hangi teknik zorunluluklar içerdiğinin, kötü ve sağlıksız olduğu ileri sürülen yapıların hangi yapılar olduğunun açıklanmadığına dikkat çekti. Kararda, işlemin dayanağı olan teknik raporun yapıların can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak nitelikte olmadığı vurgulandı. 6306 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğini öngördüğü koşullarda detaylı bir teknik inceleme yapılmaksızın tesis edilen uyuşmazlığa konu alanın riskli alan ilan edilmesine ilişkin

Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadı.


GECEKONDU YOK RANT VAR


Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Erol Ercan, “Burası Pendik’in 36 mahallesi içinde depreme karşı en sağlam yeri. Deprem haritalarına bakarsanız kayalık formasyonda olduğu görülüyor. Zemini çok sağlam. Adaları gören sahil bandında, Pendik burnunu kaplayan bir mahalle. Burada bir tek gecekondu ya da ruhsatsız yapı yok. Hepsi imar görmüş en güzel yapıların olduğu yer. Bizim mahallemiz bir çok kıymetli araziyi barındırıyor. Riskli alan ilan edilip kentsel dönüşüme sokulmasının nedeni deprem değil ranttı” dedi.


Sözcü


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamında aldığı ‘riskli alan’ kararlarından biri daha Danıştay’dan döndü. Danıştay, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Güngören’in bazı mahallelerinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Pendik’in Batı Mahallesi’nin 465 konutu kapsayan kısmı için de benzer gerekçelerle yürütmeyi durdurma verdi.

 

İtiraz yolu kapalı 

Danıştay 14. Daire, Pendik Batı Mahallesi’nde 465 konutun 2013 yılında riskli alan ilan edilmesine karşı açılan davada, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. 14. Daire, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi’nin hazırladığı teknik raporu ‘kanıtlayıcı’ bulmadı. Raporda bahsi geçen 465 adet yapının yüzde 87’sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun yapılmadığı tespitinin herhangi bir teknik inceleme yapılmadan alındığı belirtildi.Riskli alan kararını yargıya taşıyan Batı Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Erol Ercan, konuyla ilgili sürekli plan değişikliğine gidildiğini, her seferinde dava açtıklarını söyledi.

 

10 bin kişi yaşıyor 

PENDİK Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edildi. 465 yapının yer aldığı ve yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı alanla kararı mahalleli yargıya taşıdı. 


Vatan 


Haber Evrensel Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamında aldığı ‘riskli alan’ kararlarından biri daha Danıştay’dan döndü. Danıştay, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Güngören’in bazı mahallelerinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, ‘Pendik’in en prestijli’ mahallesi olarak tanımlanan Batı Mahallesi’nin 465 konutu kapsayan kısmı için de benzer gerekçelerle yürütmeyi durdurma verdi.


645 KONUTU KAPSIYORDU

6306 sayılı Afet Yasası ile ‘riskli alan’ ilan edilen mahallelerde ‘yürütmenin durdurulması’ kararına bir yenisini daha eklendi. Danıştay 14. Daire, Pendik Batı Mahallesi’nde 465 konutun 2013 yılında riskli alan ilan edilmesine karşı açılan davada, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçtiğimiz günlerde Gaziosmanpaşa’nın dört mahallesi ve Güngören Tozkoparan ile Sultangazi Cumhuriyet mahallelerinde de ‘riskli alan’ kararlarına yürütmeyi durdurma ve iptal kararları gelmişti.


‘KANITLAYICI NİTELİKTE DEĞİL’

Danıştay 14. Daire, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi’nin hazırladığı teknik raporu ‘kanıtlayıcı’ bulmadı. Raporda bahsi geçen ‘465 adet yapının yüzde 87’sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun yapılmadığı’ tespitinin ‘herhangi bir teknik inceleme yapılmadan’ alındığı belirtildi. Danıştay, kararda Anayasa’nın ‘Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması’, ‘Mülkiyet hakkı’ ve İnsan Hakları Sözleşmesinin ‘Mülkiyetin Korunması’ maddelerine de atıfta bulundu.


3 KEZ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘riskli alan’ kararını yargıya taşıyan Batı Mahallesi Dayanışma Derneği (BMDD)’nin başkanlığını yürüten Erol Ercan, oybirliği ile alınan karara itiraz yolunun kapalı olduğunun altını çizdi. Konuyla ilgili sürekli plan değişikliğine gidildiğini vurgulayan Ercan, “İptal kararından önce, mahkemeden daha ileri adımlar atmamızı sağlayacak bir karar çıktı. Konuyla ilgili planlar 3 kez askıya çıktı. Dernek ve hak sahipleri olarak her seferinde dava açtık“ diye konuştu.


BATI MAHALLESİ’NDE NE OLMUŞTU?  

Pendik Batı Mahallesi’nin Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Riskli alan’ ilan edildi. 465 yapının yer aldığı ve yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı alanla ilgili ‘riskli alan’ kararını yargıya taşıyan Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı. Danıştay 14. Daire, 14 Ekim 2015’te Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Öte yandan mahkeme, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolunun kapalı olduğunu duyurdu. 


Evrensel


Haber Meydan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Afet Yasası ile riskli alan ilan edilen bölgelerden İstanbul Pendik Batı Mahallesi sakinlerinin açtığı dava sonuçlandı. Danıştay, bakanlığın yıkım için ‘risklidir’ raporunu tatmin edici bulmadı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamında aldığı ‘riskli alan' kararlarından biri daha Danıştay'dan döndü. Danıştay, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Güngören'in bazı mahallelerinde verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, ‘Pendik'in en prestijli mahallesi’ olarak tanımlanan Batı Mahallesi'nin 465 konutu kapsayan kısmı için de benzer gerekçelerle yürütmeyi durdurma verdi. 


645 KONUTU KAPSIYORDU

6306 sayılı Afet Yasası ile 'riskli alan' ilan edilen mahallelerde ‘yürütmenin durdurulması' kararına bir yenisini daha eklendi. Danıştay 14. Daire, Pendik Batı Mahallesi'nde 465 konutun 2013’te riskli alan ilan edilmesine karşı açılan davada, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçen günlerde Gaziosmanpaşa'nın dört mahallesi ve Güngören Tozkoparan ile Sultangazi Cumhuriyet mahallelerinde de ‘riskli alan' kararlarını iptal etmişti. 


KARARA İTİRAZ YOLU KAPALI

Bakanlar Kurulu'nun aldığı ‘riskli alan' kararını yargıya taşıyan Batı Mahallesi Dayanışma Derneği ’nin (BMDD) başkanlığını yürüten Erol Ercan, oybirliği ile alınan karara itiraz yolunun kapalı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili sürekli plan değişikliğine gidildiğini vurgulayan Ercan, "Konuyla ilgili planlar 3 kez askıya çıktı. Dernek ve hak sahipleri olarak her seferinde dava açtık" diye konuştu. 


‘KANITLAYICI NİTELİKTE DEĞİL’

Danıştay 14. Daire, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi'nin hazırladığı teknik raporu ‘kanıtlayıcı' bulmadı. Raporda bahsi geçen ‘465 adet yapının yüzde 87'sinin 2000 yılı öncesinde deprem statüsüne uygun yapılmadığı' tespitinin ‘herhangi bir teknik inceleme yapılmadan' alındığı belirtildi. Danıştay, kararda Anayasa'nın ‘Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması', ‘Mülkiyet hakkı' ve İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘Mülkiyetin korunması' maddelerine de atıfta bulundu.


BATI MAHALLESİ’NDE NE OLMUŞTU?  

Pendik Batı Mahallesi'nin Sabri Taşkın Caddesi'nin batısında kalan 54 hektarlık alan 13 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile ‘riskli alan' ilan edildi. 465 yapının yer aldığı ve yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı alanla ilgili karar mahalle sakinleri tarafından mahkemeye taşındı. Danıştay 14. Daire, 14 Ekim 2015'te Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz yolunun kapalı olduğunu duyurdu. 


Meydan


Geri Dön