28 / 04 / 2024

Pera Palas'ın açılışını Recep Tayyip Erdoğan yaptı

Pera Palas'ın açılışını Recep Tayyip Erdoğan yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1895 yılında açılan ve işadamı İhsan Kalkavan'ın yenilediği Pera Palas (Palace) Oteli'nin açılışını yaptı. Otelde, Atatürk, İsmet İnönü, Agatha Christie gibi isimler kaldı



Atatürk, İsmet İnönü, Agatha Christie, İngiltere Kralı 8. Edward, Jacgueline Kennedy'nin kaldığı otelin giriş kapısının önünde açılış kurdelesini keserken konuşan Erdoğan, otelin ilk restorasyonunun İhsan Kalkavan ve ailesi tarafından yapıldığını söyledi. Pera'nın, tarihte birçok önemli buluşmaya ev sahipliği yaptığını anlatan Başbakan, "Özellikle Cumhuriyet'imizin banisi Gazi Mustafa Kemal'in İstanbul'a gelişlerinde çalışmalarını yaptığı ve burada dersini çalıştıktan sonra istikametini belirlediği yer diyebileceğimiz bir otel ve birçok devlet büyüklerinin İstanbul'a geldiğinde ağırlanarak tatlı anılarla döndüğü bir mekân. Tüm bunların yanında ilklerin olduğu bir otel. İlk asansör bu otelde. Pera'nın ilkleri önemli." dedi.

Konuşmasının ardından Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, işadamı İhsan Kalkavan, oğlu Yavuz ve kardeşi Şadan Kalkavan ile birlikte kurdeleyi keserek, otelin açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra oteli gezerek yetkililerden bilgi alan Erdoğan, 'Atatürk Müze Odası' olarak düzenlenen 101 numaralı odayı da dolaşarak Atatürk'e ait özel eşyayı inceledi. Burada görevliler, Atatürk'ün giydiği takım elbiseyi göstererek, "hep belirli markaları kullandığını" belirtti. Görevliler, takım elbisenin etiketine de bakarak markasının 'Ferre' olduğunu söyledi.
Zaman/Yasin Kılıç 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Başbakan Erdoğan Pera'yı açtı 101'i gezdi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yenilenen Pera Palas Oteli'nin açılışını yaptı. Erdoğan, açılış kurdelesini keserken yaptığı konuşmada oteli restore eden İhsan Kalkavan ve ailesine teşekkür etti. Erdoğan siyasete girmemeye dikkat etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yenilenen Pera Palace Oteli'nin açılışını yaptı. Erdoğan, otelin giriş kapısının önünde açılış kurdelesini keserken yaptığı konuşmada otelin ilk restorasyonunun İhsan Kalkavan ve ailesi tarafından yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
 'Pera, tarihte birçok önemli buluşmalara ev sahipliği yaptı. Özellikle Gazi Mustafa Kemal'in İstanbul'a gelişlerinde çalışmalarını yaptığı ve burada dersini çalıştıktan sonra istikametini belirlediği yer diyebileceğimiz bir otel ve birçok devlet büyüklerinin İstanbul'a geldiğinde ağırlanarak tatlı anılarla döndüğü bir mekan. Tüm bunların yanında ilklerin olduğu bir otel. İlk asansör bu otelde. Pera'nın ilkleri önemli. Bu ilk restorasyonda Pera'nın İstanbul'a kazandırılmasına vesile oldukları için Kalkavan Ailesi'ni kutluyorum. Turizm ve kültür dünyasına hayırlı olsun.'
Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy,  işadamı İhsan Kalkavan ve kardeşi Şadan Kalkavan'la birlikte kurdeleyi keserek otelin açılışını gerçekleştirdi.  Başbakan Erdoğan, daha sonra oteli gezerek yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan, Atatürk'ün sağlığında kaldığı ve 'Atatürk Müze Odası'' olarak düzenlenen 101 numaralı odayı da dolaşarak Atatürk'e ait özel eşyayı inceledi. Burada görevliler, Atatürk'ün giydiği takım elbiseyi göstererek 'Hep belirli markaları kullandığını'' belirttiler. Görevliler, takım elbisenin etiketine de bakarak markasının 'Ferre'' olduğunu söylediler. Başbakan Erdoğan, otelde yaklaşık yarım saat kaldıktan sonra ayrıldı.

İslam Eserleri Müzesi'nde Kuran sergisine yakın ilgi
ErdoğĞan, Pera Palas Oteli'nin açılışının ardından Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Sultanahmet'teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ne geldi. Müzede Kur'an-ı Kerim'in ilk nüshaları olarak kabul edilen 250 bin yapraklık ''Şam Evrakı Koleksiyonu''nun nadir parçalarıyla, büyük bir bölümü ilk defa sergilenen el yazması Kur'an-ı Kerim ve cüzlerinden oluşan 250 eserin yer aldığı ''1400. Yılında Kur'an Sergisi''ni gezen Erdoğan'a bir süre sonra eşi Emine Erdoğan da katıldı. Erdoğan ve beraberindekilere  müze uzmanı Sevgi Kutluay tarafından bilgi verildi.
Bülent ŞANLIKAN/Akşam

Pera Palas döndü!

Restore edilen tarihi Pera Palas Hotel'in açılışını yapan Başbakan Erdoğan, "Burası Gazi Mustafa Kemal'in çalışıp istikametini belirlediği yer" dedi

Cumhuriyet Tarihi'nde önemli bir yere sahip olan ve Kalkavan ailesi tarafından satın alındıktan sonra 2008'de restorasyona giren Pera Palas'ın açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirdi. Açılışa Erdoğan'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başmüzakereci Egemen Bağış, işadamı Şadan Kalkavan ve Pera Palace Hotel'in 2051 yılına kadar üst kullanım hakkını alan Beşiktaş Turizm Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

ATATÜRK'ÜN ODASINDA
Başbakan Erdoğan açılış törenindeki konuşmasında Pera Palas'ın Cumhuriyet tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal'in İstanbul'a gelişinde adeta çalışmalarını yaptı ve burada da dersini gayet iyi çalıştıktan sonra da istikametini belirlediği yer diyebileceğimiz bir otel" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Birçok devlet büyüklerinin İstanbul'a geldiğinde ağırlandığı ve buradan tatlı anılarla döndüğü bir mekan. Bütün bunların yanında yine ilklerin olduğu, biliyorsunuz biz de tünelin farklı bir anlamı vardır. İlk defa tünel Fransızlar tarafından ülkemize kazandırıldığında, burada da bakıyorsunuz ki ilk asansörü yapmışlar. Bu yeni ilk restorasyonla Pera'nın İstanbul'umuza kazandırılmasına vesile oldukları için Kalkavan ailesini kutluyorum. Turizm ve kültür dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum." Daha sonra oteli gezen Erdoğan, özellikle Atatürk'ün müze haline getirilen '101' nolu odasını ve odadaki eşyaları inceledi. Başbakan Erdoğan daha sonra , Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde görevli basın ve halkla ilişkiler çalışanlarından Halil İbrahim Aslan'ın nikâh şahitliğini yaptı. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri'nde Halil İbrahim Aslan ve Suna Zeybek'in düğün törenine geldi. Nikah törenlerinde "ayağa basma" modası bulunduğunu ifade eden Erdoğan, kendisinin bu konuda bir tespiti olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Ayak, el, kol basmak değil, önemli olan gönüle basmak. Siz şimdi gönüle bastınız" dedi.

SERGİ GEZDİLER
Pera Palas'ın açılışının ardından İslam Eserleri Müzesi'nde bulunan "Kuran'ı Kerim'in 1400'üncü yılı" sergisini gezen Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Başmüzakereci Egemen Bağış eşlik etti.
Mesut ER/SABAH


Geri Dön