06 / 05 / 2024

Perakende de güven endeksi yıllık bazda artarken aylık bazda gerildi!

Perakende de güven endeksi yıllık bazda artarken aylık bazda gerildi!

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) aylık olarak düzenlediği, Perakende Güven Endeksi'nin (TEPE) 161'inci sayısını yayımladı.



TEPE anketine katılım gösteren perakendecilerden geçen 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini kaydedenlerin oranı Mayıs 2023 tarihinde yüzde 34,6’dan yüzde 43,8’e çıkarken, gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 23’ten yüzde 12,4’e düştü. Öte yandan, gelecekteki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 94,9’dan yüzde 99,2’ye çıktı.

Bölgeler bazında mercek altına alındığında ise Mayıs ayı perakende güveninde en çok artış Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinde olurken, İstanbul’da düştü, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki artışlar da ortalamanın gerisinde gözlemlendi. TEPE değeri, -9,2 puan değeri kaydederek geçen senenin aynı dönemine göre 6,1 puan yükselirken geçen aya göre 7,5 puan düştü.

TEPE değerinin aylık değişiminde geçen 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 16,2 puanlık, gelecekteki 3 aya dair satış beklentisi göstergesindeki 6,8 puan kötüleşme etkili oldu. Öte yandan, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğu yönündeki 0,6 puanlık değişim endekse pozitif yansıdı.

Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına yönelik "hane halkı tüketim harcaması" istatistiklerini paylaştı. Covid-19 salgını koşullarından dolayı Hanehalkı Bütçe Araştırması alan uygulaması, 2020 ile 2021 yıllarında yapılamadığı için bu senelere ilişkin sonuçlar bültende bulunmuyor.

Veriler kapsamında, ülke genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalarda ilk sırayı yüzde 22,8 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı. 2'nci sırada yüzde 22,4 ile konut ve kira, 3'üncü sırada ise yüzde 21,3 ile ulaştırma harcamaları sıralandı.

Toplam tüketim harcamalarında en az payı ise yüzde 2,2 ile sağlık, yüzde 1,4 ile eğitim hizmetleri, yüzde 2,5 ile eğlence ve kültür harcamaları yer aldı.

Hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu baz alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması, geçen sene 12 bin 159 lira ve eşdeğer fert başına 6 bin 259 TL olarak tahmin edildi.

TÜİK verilerine göre vatandaş maaşının büyük bölümünü gıdaya harcadı!

Binance'den dolar hamlesi! Para yatırma işlemleri askıya alındı


Geri Dön