23 / 12 / 2024

'Perakende sektörü palyaçoya döndü'

'Perakende sektörü palyaçoya döndü'

Tescilli Markalar Derneği (TMd) Eşbaşkanı Tahsin Özlenir perakende sektöründeki sıkıntıları dile getirdi



Tescilli Markalar Derneği (TMd) Eşbaşkanı Tahsin Özlenir, alışveriş merkezlerinin bir kısmında fiili olarak kiraların ödenemediğini belirterek, "Fakat alışveriş merkezi boşalır korkusuyla üstüne gidilmiyor. Sadece kiralar değil genel giderler, çalışan maaşları çalışanların vergileri de ödenemiyor" diyerek perakende sektöründeki sıkıntıyı dile getirdi.

Bazı alışveriş merkezlerinde boş duran dükkanlarla ilgili olarak Özlenir, "Kiracı olarak çıkıp gitmek de hiç kolay değil. Azad edilse kaç kişi kalır acaba. Şu anda herkes nefesini iyice çekip suya daldı, kim ne kadar güçlüyse o daha fazla dipte kalacak, herkesin işi çok zor" dedi. 120 marka ve 2 bine yakın mağazayı temsil eden TMd, Sanayi ve Ticaret bakanlıklarına mektup yazarak öneri ve taleplerde bulundu, randevu beklemeye başladı. Yaşanan ekonomik krizden en çok perakende sektörünün etkilendiğini dile getiren TMd Başkanı Vehbi Kahveci ise, "Perakende sektörü palyaço gibi, dışımız gülüyor ama içimiz yanıyor. Biz, sektöre ilişkin taleplerimizi gerekli mercilere ileteceğiz" diye konuştu. İthlatta ödenen KDV'nin, daha sonra yapılan satışlarla mahsup edilebildiğini belirten Kahveci "Ekonomik kriz, indirim gibi nedenlerle daha düşük KDV tahsil ediliyor. Bu da KDV farkı oluşturuyor. Bu farkın büyük yekun oluşturması, bir başka borca mahsup edilememesi nedeniyle perakendecilerin ilgili devlet kurumlarından alacakları oluşuyor" dedi. Söz konusu KDV farkı alacağının firma başına ortalama 1 milyon dolar civarında olduğu bu nedenle TMd üyeleri için 40-50 milyon doları bulduğu hesaplanıyor.

Tescilli markalar da ÖTV indirimi istedi

TMd'den yapılan öneriler şöyle:

Perakendecilerin kendilerine ait mağazaların çalışanlarının SSK primlerinde yıl sonuna kadar yüzde 25 indirim.

Açılmış ve açılacak davalar bakımından hukuki düzenlemeler. Dava tarihinden geriye dönük olarak son 12 ayın fiili kira ödemesinin TL'ye uyarlanan aylık ortalamasının maksimum yüzde 15'i kadar yeni kira bedeli talep edilebilmesinin sağlanması, dövize endeksli kira bedellerinin 'Türkiye'de TL üzerinden işlem yapılır' kuralı gereği TL'ye endekslenmesi.

AVM'lerdeki ortak kullanım alanlarının giderlerine ilişkin acil kanuni düzenleme.

Vadeli ithalatlarda alınan yüzde 3 oranında Kaynak Kullanım Destekleme Fonu'nun yıl sonuna dek yüzde 1'e düşürülmeli.

İthalatta alınan ÖTV'lerin yıl sonuna dek indirilerek, yalnız otomotiv ve beyaz eşyada değil, diğer sektörlere de bu destek sağlanmalı. 
Hürriyet


Geri Dön