29 / 04 / 2024

Perakendecilerden fahiş kira açıklaması: Mağaza kiraları TÜFE'nin yarısı kadar artırılsın!

Perakendecilerden fahiş kira açıklaması: Mağaza kiraları TÜFE'nin yarısı kadar artırılsın!

BMD Başkanı Sinan Öncel, perakende sektöründe yaşanan fahiş kira sorununa değindi. Perakendecilerin taleplerini sıralayan Öncel, bunların olmaması halinde kapanmaların başlayacağının altını çizdi. İşte ayrıntılar...



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, şu anda üyelerinin yüzde 87'sinin en büyük sorun şeklinde kiraları gördüğüne dikkat çekti. 

Yaptığı son dakika açıklamasında, bu sene ilk defa Eylül'de adetsel satışların da gerilemeye başladığını dile getiren Sinan Öncel, maliyetleri yönetmekte zorlandıklarının da altını çizdi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre; Sinan Öncel, perakendenin sıkıntıları en önce hisseden sektör olduğunu belirtti. 

Perakendecilerden fahiş kira açıklaması: Mağaza kiraları TÜFE nin yarısı kadar artırılsın!

ARTIK DAHA AZ İNDİRİM YAPILACAK

BMD Başkanı Sinan Öncel, "Haziran ayına kadar insanlar hep harcama eğilimindeydiler, bu tipik bir enflasyonist harekettir. Geliri yükselen tüketicide inanılmaz bir lüks harcama yaşandı" dedi ve Eylül ayına kadar turist satışlarının hep arttığına, bu aydan itibaren ise düşmeye başladığına vurgu yaptı. 

Sinan Öncel, ailelerin bütçelerinin büyük kısmını gıdaya ayırdığını, hazır giyimde yıllık fiyat artışının yüzde 39, aylık yüzde 13 olduğunu belirtti. 

Ekim'deki artışın ana sebebinin iplik kumaş ve ayakkabı ithalatına gelen ilave gümrük vergileri ve mevsim geçişi olduğunu söyleyen Öncel, bundan sonraki süreçte de hammadde fiyatlarına yansıma olacağının, bunun da daha az indirim yapılması anlamına geldiğinin altını çizdi. 

Perakendecilerden fahiş kira açıklaması: Mağaza kiraları TÜFE nin yarısı kadar artırılsın!

3 YIL ÖNCE 10 BİN TL OLAN İŞ YERİ KİRASI, ŞİMDİ 35 BİN TL

BMD Başkanı Sinan Öncel, söz konusu açıklamasında dövizi yönetmenin kolay olmadığına, bir yandan yükselmesini bir yandan durmasını istediklerine dikkat çekti. Öncel, "Şimdi asgari ücret yüzde 50, kira da yüzde 58 artarsa bunu fiyata ne kadar yansıtabilirsin, yansıtırsan ürünün satışını yapabilecek misin? Ben 6 ayda bir yüzde 40-50 yükselen maliyeti nasıl yöneteceğim?" diyerek zor bir durumda olduklarını yineledi. 

Sinan Öncel, bir perakende işletmesinin en büyük giderinin kira olduğunu vurguladığı açıklamasında, "Yalnızca dükkan kirası değil, antrepo, atölye, depolar var. Bunların kirası her sene yüzde 60 yükselerek geliyor. 3 yıl önce 10 bin TL olan bir iş yeri kirası şu anda 35 bin liraya yükseliyor. Antreponun 10 milyon TL olan kirası 30 milyon liraya ulaşmış" ifadelerine yer verdi. 

"Kiralar her ay açıklanan TÜFE oranının yarısı kadar yükseltilsin. Aradaki kayıp için de devlet bir bölüm vergi gelirinden feragat etsin diyoruz" diye konuşan Öncel, daha beter bir durumun olduğunu da işaret etti. 

Perakendecilerden fahiş kira açıklaması: Mağaza kiraları TÜFE nin yarısı kadar artırılsın!

10 SENEYİ DOLDURAN KİRACI BİR ANDA ÇIKARILABİLİYOR

"Dükkanda 10 senemi doldurduysam, nedensiz fesih hakkım var deyip çıkarabiliyor beni. Mesela bir AVM’de 10 senem dolmuş bana kiramı 6 kat artır diye ihtarname yollamış. Biz AVM’lerde bir sabit kira ödüyoruz bir de ciro kirası ödüyoruz. Sabit kiradan daha çok ciro kirası ödüyorum" bilgilerini veren Sinan Öncel, bunların bakanlıklarla da konuşulduğunun, düzenleme taleplerinin olduğunun altını çizdi. 

Sinan Öncel, "Üyelerimizle 8 soruluk bir anket yaptık, şu anda birinci sorununuz nedir diye sorduk, İlk sırada yüzde 87 ile fahiş kira artış talepleri yer alıyor" dedi ve ikinci sırada işçilik maliyetlerindeki artışın, üçüncü sırada da artan gümrük vergileri ve hammadde fiyatlarının bulunduğunu söyledi. 

DÜKKANLAR KAPANMAYA BAŞLAR

BMD Başkanı Öncel, söz konusu bu konular için adım atılmaması halinde dükkanların kapanabileceğine dikkat çekti. 

Açıklamasında "Parasal sıkılaştırmanın etkileri bu aylardan itibaren perakende sektöründe hissedilmeye başladı. Taksit sayıları sınırlanırsa kredi kartı ödeme komisyonları yükselirse tabi ki satışlara yansıyacak. O zaman ne olacak yılbaşından itibaren verimli olmayan mağazalar kapatılacak" bilgilerini veren Öncel, bunun yapılmaması halinde verimli mağazaların da zora gireceğini vurguladı. 

Sinan Öncel, konuya ilişkin açıklamasını "Ciddi kira artışları bulunuyor. Düzenleme olmazsa önce kapatmalara gidilir sonra da işçi çıkarılmaya başlanır. İster istemez olacak bu" diyerek tamamladı. 

Altın alalım mı, satalım mı? Altın yatırımcıları dikkat! 15 Kasım 2023 canlı altın fiyatları

Mesa Holding: Bahçeşehir'e yakın 4 milyon metrekarelik bir sosyal konut projesi için start aldık!

İzmir Bornova'da 16 konut satılıyor! İZBETON tarihi duyurdu! 


Geri Dön