21 / 05 / 2024

Perakendecilerden kira mevzuatı güncellensin talebi!

Perakendecilerden kira mevzuatı güncellensin talebi!

Perakendeciler gümrük vergilerinin indirilerek ithal ham maddeye rekabetçi bir fiyattan erişmek isterken ayrıca alışveriş merkezinde sabit kiranın yanında ciro kirası ödenmeye neden olan mevzuatın da güncellenmesini istiyor.




Talebi kısmaya yönelik önlemlerin de etkileriyle 2024 yılının ilk çeyreğini daralma göstererek kapatan perakende sektöründe maliyet artışları en öncelikli sorun olmayı sürdürüyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yüksek maliyetlere çözüm bulunamadığı sürece fiyat artışlarının dizginlenemeyeceğine değinen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, enflasyonla mücadeleye de katkı sunacak iki maddelik çözüm formülünü de duyurdu.

Gümrük vergilerinin indirilip ithal ham madde ve ara mallara rekabetçi bir fiyattan erişmeyi isteyen perakendeciler, alışveriş merkezlerinde sabit kiranın yanında ciro kirası ödemelerine sebep olan mevzuatın da güncellenmesini istiyor.

Yaptığı açıklamada özellikle son aylarda enflasyonu yüksek maliyet artışlarının tetiklediğine değinen Sinan Öncel, hazır giyim, tekstil ve ayakkabıda ham maddeyi dünya ortalamasının 2 katı fiyata temin edebiliyoruz. Kiralarda 4-5 kata ulaşan artış talepleriyle karşılaştıklarını kaydetti.

Perakendecilerden kira mevzuatı güncellensin talebi!

YÜZDE 65'E ULAŞAN FAİZ İLE BORCU DÖNDÜRMEK İMKANSIZ

Yaptığı açıklamada perakende sektörünün bu zorlu döneme yüksek borçla yakalanmasının da ayrı bir sorun oluşturduğunu kaydeden Sinan Öncel, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)  tarafından açıklanan resmi verilerine göre sektörün 2023 yılının Şubat ayında 340 milyar Türk Lirası şeklinde olan borcunun 2024 yılının Şubat ayında 512 milyar Türk Lirası'na çıktığını belirtti. Yüzde 65’e ulaşan faizle bu borcu döndürmenin zor olduğunu kaydeden Sinan Öncel, “Talepte yaşanan daralmayı da düşünürsek acil önlem alınmaması durumunda perakende sektöründeki sorunun çok daha büyümesinden endişe duyuyoruz. Söz konusu sektörün rahat bir nefes alabilmesi için maliyet artışlarının bir an önce durdurulması gerekli.

Bizim bu konu ile ilgili olarak iki maddelik çözüm formülümüz var. Birinci olarak Gümrük vergileri indirilip perakendecinin ithal ham madde ve ara mallara rekabetçi bir fiyattan erişimi sağlanmalı, yerli ham maddeciyi de teşvikle rahatlatacak bir yol bulunmalı. 2. de alışveriş merkezlerinde sabit kiranın dışında bir de ciro kirası ödüyoruz. Kira uyarlama davalarında söz konusu bu durumun dikkate alınmaması perakendecinin 4-5 kat sabit kira artışı ile karşı karşıya kalmasına ve ürün başına düşen kira maliyetinde gereksiz artışlara sebep oluyor. Haksızlığın giderilmesi amacıyla ilgili mevzuat ciro kirası da hesaba katılıp güncellenmeli” dedi.

Sinan Öncel, bu önerilerinin uygulamaya geçirilmesi durumunda hem perakendecinin rahatlayacağını hem de maliyet kaynaklı enflasyonda çok hızlı bir gerileme olacağını kaydetti.

 

1941'de 'Ahşap evler kaldırılacak' kararı!

Borsada bu hafta temettü ödeyecek şirketler! İşte 29 Nisan - Mayıs 2024  temettü listesi

Emlak Konut GYO Bağcılar 100. Yıl Mahallesi 1. Etap için imzalar atıldı!


Geri Dön