05 / 11 / 2024

Petrol aramaları için yerli sondaj kulesi yapılacak!

Petrol aramaları için yerli sondaj kulesi yapılacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,"Petrol, doğalgaz ve jeotermalle alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasındayız" dedi. Petrol aramaları için yerli sondaj kulesi yapılacak...




Bakanı Yıldız, "Petrol, doğalgaz ve jeotermalle alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasındayız" dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol, doğalgaz ve jeotermalle alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasında olduklarını ifade ederek, "Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi, enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır" dedi.


Yıldız, Pi Makina tarafından yapılan derin petrol sondaj kulesinin tanıtımı için düzenlenen etkinlikte, üretim yapılan tesiste incelemelerde bulundu.


Bakan Yıldız, daha sonra yaptığı açıklamada, petrol, doğalgaz ve jeotermalle alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasında olduklarını söyledi. Yıldız, "Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi, enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır" diye konuştu.


Yerli bir sondaj makinası yapılması halinde ilk siparişi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) vereceğini söylediklerini anımsatan Yıldız, Türkiye'de son 11 yılda sektöre kamu ve özel sektörün 7,4 milyar liralık kaynak ayırdığına, bunun 5 milyar dolarlık kısmının ekipman ithalatı için kullanıldığına dikkati çekti. Yıldız, arama faaliyetlerinin arttığı bir ortamda yerli ekipman üretiminin, sektöre ve cari açığın azaltılmasına çok ciddi bir katkı olduğunu vurguladı.


Yerli sanayinin geliştirilmesi amacıyla TPAO'nun bir kısım Ar-Ge projelerine 50 milyon dolar civarında bütçe ayırdığını ve 17 projenin desteklendiğini anlatan Yıldız, yalnızca kazanmak yerine bu tür amaçları da olduğunu ifade etti.


Yıldız, 1934'ten bu yana 4 bin 484 kuyu açıldığını, bunların 3’te birinin Ak Parti hükümetleri döneminde olduğunu belirtti. Geçen yıl 305 bin metre sondaj yapıldığı bilgisi veren Yıldız, yüzde 90'lar civarında yerli ekipmandan oluşan, Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan sondaj makinasının son derece önemli bir çalışma olduğunu kaydetti.


Türkiye'de yaklaşık 50 şirketin arama faaliyetlerinde bulunduğuna değinen Yıldız, geçen yıl önceki yıla göre 6 kat artışla 173 kuyu açıldığını, böyle bir ortamda bu tür çalışmalara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bakan Yıldız, "Petrol varsa biz bunu inşallah bulacağız. Olmayan petrolü tabi ki bulamayız ama petrolü bulmak için aramak lazım, aramak için de yerli ekipmanlarla çalışabiliyor olmamız lazım" dedi.


Yıldız, inşa edilen derin petrol sondaj kulesinin, yerli üretimle alakalı mühendislerin geldiği seviyenin görülmesi açısından da oldukça önemli olduğunu ifade etti.


Türkiye'de son 11 yılda 2,3 milyon metre sondaj yapıldığını, bunların bir çoğunun ithal imkanlarla gerçekleştirildiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Yerli sondajlarda bunları kullanacağız. Aynı zamanda Irak'ın istikrara kavuşmasıyla, Suriye'nin eski stabil haline dönmesiyle, İran ve bütün komşu ülkelerimizle bu sondaj makinalarına talebin her geçen gün arttığını görmüş olacağız. Bütün bu çalışmalardan elde ettiğimiz gelirden, son 11 yılda devlet hissesiyle hazineye doğrudan 2,6 milyar liralık para aktardık. Yaklaşık 10 bin kişinin istihdamı sağlandı. Yerli sondaj platformunu da yapacağımızı söylemiştim. Tersanecilerimizle de bunu konuştuk. Bu kabiliyet tersanecilerimizde de var. Bunun maliyeti 1 milyar dolar civarında olacak. Yeter ki denizlerdeki arama faaliyetlerinden bir sonuç alalım."



Taner Yıldız, bu pazarı önemsediklerini belirterek, petrol, doğalgaz ve jeotermaldeki arama faaliyetlerinin önünü açtıktan sonra da özel sektörün bu fırsatları sonuna kadar değerlendireceğini söyledi.


Bakan Yıldız, bir soru üzerine, "TPAO'nun yaklaşık 23 sondaj kulesi var. Yerli üretimimiz öncelikle TPAO kullanacaktır. Özel sektör temsilcilerine de tavsiyede bulunuyorum" dedi.


İthal kulenin yarı fiyatına


ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vural Erbilgin de derin petrol sondaj kulesine ilişkin bilgi verdi.


Kulenin 7 bin metreye kadar sondaj yapabildiğini ifade eden Erbilgin, platformun en önemli özelliğinin otomatik olması olduğunu söyledi. Erbilgin, başka sistemlerde sondaj yapıldıkça boruların işçilerin yardımıyla indirilip toplandığını, bu kulede bu işlemlerin otomatik olarak yapıldığını anlattı.


Kule tasarımının yüzde 100'ünün kendilerine ait olduğunu belirten Erbilgin, bu tarz bir kulenin 40-50 milyon dolara ithal edilebileceğini, yerli üretimde maliyetin yarı yarıya azaldığını bildirdi. Erbilgin, kulenin yurt içinde kullanıldığını, yurt dışından da talepler olduğunu kaydetti. Erbilgin, kulenin yüzde 90'nın yerli ekipmanlarla yapıldığı, bazı hidrolik sistemlerin İtalya'dan tedarik edildiğini belirtti.



Milliyet 


Geri Dön