02 / 05 / 2024

Petrol fiyatları Çin etkisiyle dibi gördü

Petrol fiyatları Çin etkisiyle dibi gördü

Petrol fiyatlarının düşmesinde Çin'deki protestoların etkili olduğu belirtilirken, OPEC'in alacağı karar ve AB'nin Rus petrolüne getireceği tavan fiyat da fiyatların şekillenmesinde etkili olacak.



Petrol fiyatlarındaki sert düşüşe, Çin'deki Covid-19 politikalarına karşı ülke genelinde sürdürülen protestoların etkili olduğu bildirildi. Dünyanın en fazla petrol ithal eden ülkesi konumundaki Çin’in yaşadığı kargaşa ortamı talep belirsizliğine yol açarken fiyatların da gerilemesine neden oldu.

Petrol fiyatlarında dalgalanma sürecek

Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplantısının sonucuna bağlı olarak petroldeki fiyat dalgalanmalarının devam etmesi öngörülüyor.

Suudi Arabistan Bakanı'ndan "belirsizlik" uyarısı

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, OPEC üyelerinin küresel ekonominin gidişatını yakından takip ettiklerini ve “belirsizlikler gördüklerini” dile getirdi. Selman, OPEC’in üretimi düşürerek ABD'de siyasi gerginliğe sebep olmasından birkaç hafta sonra, grubun petrol üretimi konusunda temkinli kalacağını ifade etti. 23 üye devletten oluşan OPEC, petrol üretimini artırmak, azaltmak veya sabit tutmak konusundaki kararını 4 Aralık'ta yapılacak toplantıda alacak.

Rus petrolüne tavan fiyat tartışması

Öte yandan AB, Rus petrolüne tavan fiyatı getirilmesine ilişkin müzakereleri ertelediğini duyurmuştu. Bloomberg'in aktardığı haberde  Polonya ve Baltık ülkeleri önerilen 65-70 dolarlık tavan fiyat limitinin Rusya için "çok cömert" bir seviyede olduğunu savunarak karşı çıkmışlardı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, petrol gelirlerinin Rusya için çok önemli olduğunu ve savaşı finanse etmesini sağladığını belirterek bu işin doğru yapılmasının çok önemli olduğunu kaydetmişti. Tavan fiyat tartışmasında bu seviyeyi destekleyen Yunanistan ise 70 doların altına inmek istemiyor. Bu arada Bloomberg'in bir başka haberine göre ise Rus Ural petrolü, tavan fiyat limitinin altında satılıyor. Ural petrol fiyatlarının varil başına yaklaşık 52 dolara kadar gerilediği ifade ediliyor. Üst sınırın 65-70 dolar aralığında olması kararlaştırılırsa, Rusya ve müşterileri şu anda aldıklarından daha yüksek fiyatlardan satış gerçekleştirecek.

 

Petrol fiyatlarında düşüş sürecek mi? AB'nin Rus petrolüne getireceği sınır ne olacak?

Petrol fiyatları çakıldı! Akaryakıta indirim gelecek mi?

Emtia piyasasında resesyon depremi! Altın, buğday, pirinç, petrol, doğalgaz fiyatlarında şok!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön