27 / 04 / 2024

Pierre Cardin Diyarbakır'da fabrika kuracak!

Pierre Cardin Diyarbakır'da fabrika kuracak!

Pierre Cardin Çorapları 2011'de Diyarbakır'da fabrika kuracak



Türkiye'de 2003 yılından beri Çarşıbaşı bünyesinde faaliyet gösteren ve 2008 yılı ile birlikte üretime başlayan Pierre Cardin çorapları, İstanbul'daki fabrikasının faaliyete alınmasının ardından Diyarbakır'da da fabrika kurmaya hazırlanıyor. Pierre Cardin Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Çarşıbaşı 150'si kadın olmak üzere 200 kişinin çalışacağı İstanbul fabrikasının 4.5 milyon euro yatırımla yılın ilk yarısında faaliyete geçeceğini söyledi. Çarşıbaşı, "Yılda 4 milyon çift çorap üreteceğiz. Pierre Cardin olarak lisans sahibi olduğumuz İran, Irak, Suriye'ye ihracat yapacağız. 2011 yılında Diyarbakır bölgesinde açmayı planladığımız fabrikayla üretimimiz 5 milyon çifte yükselecek" dedi.

Şu anda yüzde 15'in üzerinde pazar payına sahip olduklarını dile getiren Çarşıbaşı, kriz dönemlerinde satış kaybı yaşamadıklarını söyleyerek şöyle konuştu:

"Kriz döneminde çorap tüketiminde ciddi anlamda satış artışı yaşıyoruz. Pierre Cardin bayan çorapları ürünlerin detaylarındaki farkıyla insanların satın aldıklarında ve kullandıklarında mutlu oldukları, kendilerini ödüllendirmiş olarak hissettikleri bir markadır. Yani kriz dönemlerinde müşterilerin ürünlerimizle bilinç altında mutluluklarını arttırdıklarını hissettik. Bu da satışlara olumlu yansıdı."

Türk kadınına özel çorap
Dünya ortalamasına göre bir kadının yılda 10-15 çift çorap giydiğini, Türkiye'de bu oranın 8 ile sınırlı kaldığını ifade eden Çarşıbaşı Türk kadınının anatomisine uygun çorap üretmek için çalıştıklarını belirtti. Çarşıbaşı, " PC olarak Türk insanlarının gerek anatomik yapısını, gerekse ruhsal yapısını en ince detayına kadar konusunda uzman kişilere analiz ettirip, kendimize bir üretim rehberi oluşturuyoruz.. Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda tüketiciler tarafından fakımızın anlaşılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
İç pazardaki tüketicinin küstürüldüğünü dile getiren Çarşıbaşı, birçok üretici firmanın yabancı markalara fason üretim yapıp iç pazarı unuttuğunu dile getirdi.


60 bin nüfuslu kasabaya 280 fabrika
- 1939 yılında Dupont firmasının ürettiği çoraplar satışa çıktı 4 milyon satış rakamı yakalandı.
- Çorapların arkasında bulunan siyah dikiş izi o dönemde statü olarak görülüyordu. Savaş yıllarında çorap bulamayan kadınlar göz kalemi ile bacaklarına iz çiziyordu.
- 1960'lı yıllarda külotlu çorap üretimi başladı.
- 1970'lerde sağlıksız tartışmaları gündeme gelse de kadınlar tarafındn asla ikinci plana atılmadı.
- 1980'lerde Türkiye'ye gelen çoraplar son yıllarda farklı renk ve desenlerle özellikle genç kesimin üzerinde etki ediyor.
- En büyük pazar İstanbul'da bulunuyor.
- Türkiye'de ilk üretimi Parizyen yaptı.
- Avrupa'nın ihtiyacının 3'te 1'ini İtalya'da Castelgoffredo karşılıyor. 60 bin nüfuslu kasabada 280 fabrika var.
Milliyet

Geri Dön