28 / 04 / 2024

Pierre Cardin'in 250 metrelik binası silüet tartışmasına takıldı!

Pierre Cardin'in 250 metrelik binası silüet tartışmasına takıldı!

İstanbul'dan aşina olduğumuz silüet tartışması Venedik'e sıçradı. Pierre Cardin'in doğum yeri Venedik'e 'hediye' olarak tasarladığı 250 metrelik bina her kesimden İtalyanın tepkisini çekti



Modacı Pierre Cardin, İtalya'nın kanallarıyla ünlü tarihi şehri Venedik'te inşa edilmek üzere 250 metre yüksekliğinde bir gökdelen tasarımına imza attı ve İstanbul'da sıkça gündeme gelen silüet tartışmasını başlattı. 3 milyar dolarlık projenin Venedik şehir merkezine 10 km mesafedeki Marghera limanına inşa edilmesi planlanıyor. Venedik'in bulunduğu Veneto bölgesinde doğan ve asıl adı Pietro Cardin olan ünlü Fransız tasarımcı, Le Palais Lumière (Işık Sarayı) ismini verdiği binayı bölgeye yeniden eski ekonomik canlılığını kazandıracak bir hediye olarak düşündü.


“IŞIKLI MANTARA BENZİYOR”

Ancak 90 yaşındaki Cardin'in bu iyi niyeti projenin tepki çekmesini engelleyemedi. Venedik şehir konseyi üyesi Claudio Borghello bu tartışmalarla ilgili olarak “Bu yükseklikte bir bina değil kanalların civarı, Veneto bölgesinin hiçbir yerinde yok” dedi. Uzmanlar şehirdeki yoğun turizme rağmen halen yok olmayan doğal güzelliklerin yoğun yapılaşmayla iyice tehdit altına gireceğini düşünüyor. Ancak binayla ilgili önemli estetik kaygılar da bulunuyor.


Tarih koruma derneği olan Italia Nostra yaptığı yazılı açıklamada “Proje şehirdeki tüm orantıları bozacak büyüklükte. Bunun yanında ışıklandırılmış dev bir mantara benziyor” ifadelerini kullandı. İtalyan mimar Vittorio Gregotti ise Cardin'e tepkisini “Venedik'e illa bir şey yapacaksan başka bir şey yap” diyerek gösterdi. Projeyi savunanlar ise inşaat bittikten sonra 2.500 kişiye istihdam sağlanacağını belirtiyor.

Habertürk


Geri Dön