22 / 11 / 2024
fuzul

Piyalepaşa dönüşümünde 75 santimetrekarelik hak sahibi bile var!

Piyalepaşa dönüşümünde 75 santimetrekarelik hak sahibi bile var!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar bugünkü köşe yazısında Piyalepaşa İstanbul projesini kaleme aldı. İşte Munyar'ın "Piyalepaşa'da 75 santimetrekarelik hak sahibi bile var" başlıklı yazısı..




İBRAHİM Polat'ın kurduğu Polat Holding, 25 yıl kadar önce İstanbul Piyalepaşa'da bir arsa alıp, grup bünyesindeki Ege Seramik'e showroom açtı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve ilk seçildiği dönemde Piyalepaşa'da "protokol yolu" planlayıp, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'a çağrıda bulundu: - Ege Seramik'in Piyalepaşa'daki showroom'unu kapatın. Bölgede yeni bir düzenleme yapacağız. 


Adnan Polat, bu isteğe anlam veremedi: - Sayın Başkanım, bölgede çok sayıda gecekondu var. İşe gecekondulardan başlayacağınıza neden bize yöneldiniz?  Topbaş, yanıt verdi: - Gecekondu sahipleriyle görüştüğümüzde hep sizin mağazayı örnek gösteriyor. Evet, sizin tapunuz ve ruhsatınız var. Bölgede kurala uygun az sayıda yapının başında sizin mağaza geliyor. Bunun farkındayım. Siz bir adım atın. Gerisi zamanla gelir. 


Adnan Polat, Ege Seramik mağazasını kapatmakla birlikte, bölgede arsa alımına da geçti. Zamanla kentsel dönüşüm gündeme gelip, yasal altyapı da hazırlanınca bu kez dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan mesaj verdi: - Adnan Bey, siz Fulya'da Polat Toıvers'ı yaptıktan sonra bölgede kendiliğinden dönüşüm gündeme geldi. 


Elinizdeki arsalarla kolları sıvayın, Piyalepaşa'da kentsel dönüşüme girin. Polat, bu istek üzerine Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemini anımsadı: - Polat Towers için ilk izinleri Tayyip Bey'den almıştık. Bir yandan izinleri verirken, diğer taraftan bizi, "Etrafı gecekondu olan bölgede Polat Towers'ı yapmak doğru bir adım değil. Projeden zarar edersiniz" diye uyardı. 


Polat Towers projesi sırasında ve sonrasında yaşanan sıkıntılar gözlerinin önünden film şeriti gibi geçti: - Kaba inşaat aşamasında 1999 Marmara depremini yaşadık. Ardından 2001 krizi darbe vurdu. Neıv York'taki 11 Eylül saldırıları işin tuzu, biberi oldu. Tüm bunlar, Polat Toıvers gibi yüksek binalara bakışa olumsuz yansıdı. Buna rağmen proje başarılı bir noktaya ulaştı. Sonra Erdoğan'ın çağrısına döndü: - Tayyip Bey'den aldığımız mesaj üzerine Piyalepaşa projesine girişmek üzere bölgedeki ev ve arsa sahipleriyle görüşmelere başladık. 


İstanbul Ticaret Odası nın (İTO), İstanbul çadın ve dev maketiyle damga vurduğu Fransa'nın Cannes kentindeki ünlü emlak fuarı MIPIM'de Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Yıldız ve avukat eşi Burcu Acartürk Yıldız la tur atarken Polat Grubu nun Piyalepaşa standına da uğradık. 

Polat, stantdaki büyük ekrana yansıyan projeyi işaret etti: - 82 dönümlük alanda yer alan gecekondulardaki hak sahipleriyle tek tek görüşmeler yaptık. Bir gecekonduda çok sayıda hak sahibinin olduğunu gördük. Öyle ki, bazı evlerde hak sahipliğinin 75 santimetrekareye kadar indiğine tanıklık ettik. 


Örneği biraz daha açtı: - Bazı evlerde hak sahipliği veraset yoluyla öylesine bölünmüş ki, karşımıza, "Bu evin 75 santimetrekaresi benim" diyen hak sahipleri çıktı. 


- Proje için düşündüğünüz alanda bulunan hak sahiplerini tümüyle ikna ettiniz mi? 

- Henüz tam bitmiş değil. 800 milyon dolara mal olacak projeye bir yandan başlarken, diğer taraftan hak sahiplerini ikna sürecimiz de devam ediyor. 

- Projede tıkanma söz konusu olur mu? 

- İkna etmek kolay olmasa da, projenin tıkanması gibi bir sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. 

Piyalepaşa'daki 75 santimetrekarelik hak sahipliği, İstanbul'da kentsel dönüşümün hiç de kolay yürümediğini bir kez daha ortaya koyuyor... 


Vahap Munyar-Hürriyet


Geri Dön