29 / 04 / 2024

Piyasada dolar ve altının ateşini yükselten resesyon korkusu! Merkez Bankaları peşe peşe açıklayacak

Piyasada dolar ve altının ateşini yükselten resesyon korkusu! Merkez Bankaları peşe peşe açıklayacak

Küresel piyasalarda artık korkunun kaynağı enflasyon değil resesyon. Rezerv paranın etkisini artırmak isteyen ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasına ksin gözüyle bakılıyor. Öte yandan ABD, Rus altınının ihracatına yasak getirdi. İşte piyasalardaki son dakika gelişmeleri...



 Küresel piyasalar, açıklanan makroekonomik verilerin resesyon endişelerini güçlendirmesiyle satış ağırlıklı bir seyir izlerken, bugün ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankası başkanlarının konuşmalarının yanı sıra ABD'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri takvimi yatırımcıların odağında olacak.

Merkez bankalarının şahin politikalarının agresifleşmeye başlamasının ardından enflasyon korkusu ve resesyon riski arasında kalan piyasalarda resesyon fiyatlamaları yavaş yavaş enflasyon endişelerinin önüne geçiyor.

Yılın ilk yarısının tamamlanacak olması dolayısıyla fon yöneticilerinin portföylerindeki ayarlamaların piyasalarda oynaklığı artırması beklenirken, yoğunlaşan makroekonomik verilerden gelecek işaretlerin fiyatlamalarda önemli rol oynaması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hafta içinde ülkedeki bankaların stres testlerini geçtiğini duyurmasının ardından bankalardan gelen temettü dağıtımı ve hisse geri alma programları, dün New York borsasının yüzde 1'e yakın yükselişle başlamasına yardımcı oldu.

Buna karşın Conference Board tüketici güven endeksinin 98,7 ile son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve endeksin içeriğindeki bazı bölümlerin resesyona işaret etmesi pay piyasalarındaki pozitif havayı sonlandırarak satış baskısını hızlandırdı.

Buna göre, beklentiler endeksi yaklaşık son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, beklentiler endeksi ile cari durum endeksi arasındaki fark genellikle resesyon öncesi oluşan seviyelere ulaştı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön