09 / 05 / 2024

Piyasalar yeni haftaya kilitlendi! Bu detayları gözden geçirmeden yatırım yapmayın

Piyasalar yeni haftaya kilitlendi! Bu detayları gözden geçirmeden yatırım yapmayın

Küresel piyasalar ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının para politikası kararlarını duyurduğu haftada karışık bir seyir yaşarken, gelecek hafta gözler başta Fed Başkanı olmak üzere dünya genelinde merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve açıklanacak makroekonomik verilere döndü.



Geçen hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,76, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,93 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,95 yükseldi.

Gelecek hafta pazartesi Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ve Almanya'da fabrika siparişleri, salı Almanya'da sanayi üretimi, ve cuma İngiltere'de sanayi üretimi ile büyüme verileri takip edilecek. Almanya'da geçen hafta teknik aksaklıklar nedeniyle açıklanamayan enflasyon verilerinin de gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Asya piyasaları karışık seyretti
Asya borsalarında geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken, Çin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini kaldırmaya devam ediyor.

Buna göre, Çin, Kovid-19 salgını nedeniyle Hong Kong ve Makau Özel İdari Bölgelerine uyguladığı sınır kısıtlamaları ile salgın kontrol tedbirlerini 6 Şubat'tan itibaren kaldırılacağını bildirdi.

Öte yandan, Japonya'da artan Kovid-19 vakaları ve ABD'nin Çinli şirketlere ilişkin olası yaptırımları bölgede risk iştahını sınırlayan gelişmeler olarak öne çıktı.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin'de ocak ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,1 seviyesinde gerçekleşerek hem beklentileri aştı hem de imalat sanayinin daralma eğilimini sonlandırdığını gösterdi. Ülkede hizmet sektörü PMI da 54,4'e çıktı

Analistler, Çin'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tedbirleri kaldırmasının ekonomik aktiviteyi olumlu etkilediğinin birçok makroekonomik veride görüldüğünü kaydederek, hızlanan ekonomik aktivitenin dünya geneline olumlu yansımasının beklendiğini ifade etti.

Japonya'da sanayi üretimi aylık yüzde 0,1 gerilese de beklentilerin üzerinde bir performans sergilerken, perakende satışlar da aralıkta yıllık bazda yüzde 3,8 artarak öngörüleri geride bıraktı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,47 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,04, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 4,53 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,15 geriledi.

6 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde çarşamba Japonya'da dış ticaret dengesi ve cuma Çin'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Japonya'da ÜFE verileri takip edilecek.

Yurt içinde gözler sanayi üretimine çevrildi
Yurt içinde geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, haftanın son işlem gününde güçlenen alıcılı seyirle Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi kayıplarının önemli kısmını telafi etti. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 3,74 azalışla 4.997,63 puandan tamamladı.

Yurt içinde açıklanan verilere göre, TÜFE ocakta aylık yüzde 6,65, yıllık yüzde 57,68 arttı.

Dolar/TL haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 18,8212'den tamamladı.

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5.100 ve 5.130 seviyelerinin direnç, 4.950 ve 4.900 puanın ise destek olarak öne çıkabileceğini söyledi.

Gelecek hafta yurt içinde pazartesi reel efektif döviz kuru, salı hazine nakit dengesi ve cuma sanayi üretimi verileri ile işsizlik oranı takip edilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön