27 / 04 / 2024

Piyasaların ünlü ismi Tuncay Turşucu altında yükselişe işaret etti

Piyasaların ünlü ismi Tuncay Turşucu altında yükselişe işaret etti

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu, ons altın fiyatında yaşanan değer kaybıyla ilgili değerlendirmesinde “Önümüzdeki günlerde, yaşanan bu sert hareketin bir geri çekilmesi, hem Dolar endeksinde hem altında görülebilir." dedi.



Altının ons fiyatı, dün açıklanan Amerika Merkez Bankası Tutanakları sonrası piyasalarda gerçekleşen fiyatlamalarla 9 ayın en düşük seviyesini gördü. Ons altınbugün ise, değer kazanrak yoluna devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletieri Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin  14-15 Haziran'da yaşanan toplantısına ilişkin tutanaklar dün açıklandı. Açıklanan tutanaklarda Fed’in yüksek enflasyonun sürmesi halinde para politikasında ‘daha kısıtlayıcı’ olabileceğininin altı çizildi. Ek olarak Fed yetkililerinin temmuz ayında gerçekleştireceği toplantıda, 50 ya da 75 baz puanlık faiz artışının uygun olacağı görüşüne değinildi. Piyasa fiyatlamalarına bakıldığındausa 75 baz puan faiz artışının daha güçlü olduğu gözlemlendi..

TUTANAKLARA PİYASANIN TEPKİSİ NE OLDU?

Fed tutanaklarında enflasyonu düşürme konusundaki kararlılığa yapılan vurgu ile, tutanaklar sonrası sektör pozitif bir seyir izledi. Küresel borsa endeksleri yükselirken; Brent petrolün varil fiyatı 100 doların altına sarktı. Yatırımcıların doları güvenli liman olarak tercih etmesiyle, Dolar endeksi 107,26 seviyesine kadar yükselerek 20 yılın zirvesini yeniledi. ABD tahvil faizleri ise, gelen satışlarla yükselişe geçti. Tahvil piyasasında yapılan fiyatlamalar bize, petrol fiyatlarındaki gerilemenin öncülüğünde enflasyon riskinin azaldığını ve Fed'in faiz artırımlarında daha ılımlı davranabileceğini anlatıyor. Dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri ile ters korelasyon içinde bulunan ons altın fiyatı, dünkü işlemlerde 1732 dolar seviyesine kadar gerileyerek, geçtiğimiz 30 Eylül 2021 tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü.

ONS ALTINDA SON DURUM

Ons altın haftanın dördüncü işlem gününde dünkü kapanış fiyatına göre değer kazancında ilerken; bugün içerisinde en düşük 1736 dolar seviyesini görerek yeniden 9 ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Altın, en yüksek 1748 doları görürken; saat 16:57 itibarıyla yüzde 0,50 oranında yükselişle 1747 dolarda hareket ediyor. Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu, ons altın fiyatında yaşanan değer kaybıyla ilgili hurriyet.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede “Önümüzdeki günlerde, yaşanan bu sert hareketin bir geri çekilmesi, hem Dolar endeksinde hem altında görülebilir. Yeniden (ons altında) 1750-1770 dolar bölgesine bir tepki yükselişi görebiliriz” dedi.

GRAM ALTIN YÜKSELİŞTE

Gram fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 964 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 968 lira seviyeden başladı. Gram altın yeni güne yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 970,80 lirayı, en düşük 960,67 lirayı gördü.

Gram altın, dolar kurunda ve ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, şu dakikalarda yüzde 0,61 oranında yükselişle 968,82 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1602 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 581 liradan işlem görüyor.

#resim2>

Uzun bir süredir ons altın 1750 – 1950 dolar aralığında seyrediyordu. Ancak Dolar endeksinin 104 direncini geçmesi ve yukarı hareketini güçlendirmesi ile birlikte bu ezber bozulmuş görünüyor. Aslında Fed’in faiz artırımları, şahin mesajlar ve ABD Dolarının bir süredir güçlü seyrine rağmen, ons altın 1800’ler seviyelerinde ısrarlı bir şekilde tutunuyordu diyebiliriz.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön