27 / 07 / 2024

Podcastlere bile konu olan depo kiralama işi neden yükselişe geçti?

Podcastlere bile konu olan depo kiralama işi neden yükselişe geçti?

Dünyada dengeleri değiştiren pandemiden sonra terk edilen boş ofislerin yerlerini depo kiralama şirketleri aldı. Peki depo kiralama işi neden yükselişe geçti?


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Kanada'nın Toronto kent merkezindeki Apple Storage adlı depo kiralama şirketinin uçsuz bucaksız koridorlarında, bir kepengin ardında dünyanın dört bir tarafında gönderilmek üzere yüzlerce kutu mum; bir diğer kepengin ardında ise bitcoin ATM'leri görülüyor.

BBC'de yer alan habere göre kepenklerin ardı ardına uzanmış olduğu koridorları gezdiren kişi, şirketin sahiplerinden David Allan. Söz konusu bu tesisin yüzde 70'lik kısmının işletmeler tarafından kiralandığını söylüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs öncesi dönemde depo kiraları, ofis kiralarına göre çok daha ucuz olduğu için şirketlerin bu alanları tercih etmeye başladığını belirtiyor. 

Bu aslında dünya çapında bir trend. Dünyada dengeleri değiştiren pandemiden sonra terk edilen boş ofislerin yerlerini depo kiralama şirketleri alıyor. Diğer taraftan ticari kiralar yükseldikçe hem tüketiciler hem de işletmeler daha ucuz depolama seçeneklerine yöneliyor.

Kanada'da geçen sene 16 yeni depo kapılarını açtı. Sektör verilerini takip eden StorTrack'e göre kiralar da 2023 yılından itibaren ortalama yüzde 12 artış gösterdi.

Ticari gayrimenkul firması Cushman - Wakefield ve Self Storage Association raporuna göre İngiltere'de sektör gelirleri geçen sene ilk defa 1 milyar poundu aştı.

Asya'daki depo kiralama derneği Self Storage Association Asia (SSAA) CEO'su Helen Ng'ye göre ise Asya'nın bazı alanlarında yan işlerde çalışma kültürü büyümeyi teşvik ediyor.

2. bir işe sahip olmanın Singapur'da daha yaygın olduğunu söylüyor. Buna göre bu 2. işler genel olarak e-ticaretle bağlantılı olduğu için kiralık depolarda stok tutmak gerekiyor.

Ng'nin Singapur'da iki depolama tesisi bulunuyor ve kiracılarının neredeyse yarısının 2. işini yaptığını söylüyor.

Podcastlere bile konu olan depo kiralama işi neden yükselişe geçti?

PODCASTLERE BİLE KONU OLDU


Depo kiralama sektörü yatırımcılar arasında öyle popüler oldu ki, ilgilenenlere işe nasıl girecekleri ile ilgili olarak tavsiyeler veren birkaç podcast bile ortaya çıktı.

İngiltere'den girişimci Dean Booty bunlardan bir tanesi

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Bir restoran işim vardı ve başarısız oldu, benim ve eşim için çok kötü bir zamandı" diyen Booty daha sonra depo kiralama işine girdiğini belirtiyor.

Söz konusu bu alandaki başarılarını anlattığı Hacking Self Storage adlı podcast'inin her ay yaklaşık olarak 15 bin defa dinlendiğini belirtiyor.

Girişimci Dean Booty, İngiltere, İskoçya ve Galler'deki toplamda 5 lokasyonda yaklaşık olarak 10 bin metrekarelik depolama alanı işletiyor.

42 yaşındaki baba, 50 yaşına geldiği zaman da emekli olmak istediğini dile getiriyor ve açıklamasında "Sektöre çok büyük miktarda para giriyor, söz konusu bu durum da giderek daha rekabetçi hale geleceği anlamı taşıyor, fakat şu anda talep İngiltere'deki arzdan daha hızlı büyüyor, bu da inanılmaz derecede heyecan verici" diyor.

Toronto'daki Apple Storage'da birden çok depoyu kiralamış olan bir e-bisiklet tamir dükkanı da var.

Teknisyenlerden Kevin Tsui konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Bu tür işleri perakende mağazasında yapmaktan ucuza geliyor. Şirketimizin söz konusu bu depolama alanını seçmesinin sebebi aslında mağazamızın yıkılıp yerine apartman daireleri inşa edilmesiydi. Bizim açımızdan kolay bir seçenekti," ifadelerini kullanıyor.

Aslen Hong Konglu olan Tsui de açıklamasında ülkesindeki AVM'lerdeki mağazaların çoğunun depolama alanları gibi göründüğünü belirtiyor ve şunları söylüyor:  "Kanada'da çok fazla alanımız olduğu gerçeğinden faydalanamıyoruz fakat büyük kentlerdeki alanlar yavaş yavaş tükeniyor. İstediğinizi yapmak için yeterli alana ihtiyacınız var ise, bu ideal bir çözüm."

 

Borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler hangileri oldu?

Merkez Bankası da 37 TL demişti... Dolar için flaş 37 TL ...

Türkiye mi? ABD mi? Ev fiyatları hangi ülkede daha çok yükseldi?


Geri Dön