03 / 05 / 2024

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

Seçim öncesi mitingler düzenleyen partilerin gündeminde Kanal İstanbul var. Muhalefet, ihalesinin bu yıl yapılacağı Kanal İstanbul projesini durduracağını söyledi. Hükümet ise Kanal İstanbul’un “Türkiye'nin stratejik projesi olduğunu” belirtti. Peki Kanal İstanbul polemiği nasıl başladı?



24 Haziranda yapılacak olan erken seçimler nedeniyle partiler mitingler düzenliyor ve çeşitli platformlarda açıklamalar yapıyor. Kimi zaman atışan parti liderleri, Türkiye'nin çılgın projesi olarak adlandırılan Kanal İstanbul'u gündemlerinden düşürmüyor. Özellikle CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Kanal İstanbul tartışması bitmiyor. 

Muharrem İnce'nin "Kanal İstanbul'u durduracağız" şeklinde yaptığı açıklama sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, İnce'ye yanıt verdi. Hemen her platformda bahsedilen Kanal İstanbul projesi daha konuşulacağa benziyor. Politikadaki Kanal İstanbul polemiği ne zaman biter bilinmez. Bu polemik nasıl başladı, kim neler söyledi, sizler için hazırladık. İşte Politikada Kanal İstanbul polemiği;

Muharrem İnce: Kanal İstanbul öncelik değildir

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

Daha önceki açıklamalarında da sık sık Kanal İstanbul projesine karşı olduğunu açıklayan CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce dünkü konuşmasında da Kanal İstanbul projesinin öncelikli olduğunu düşünmediği belirtti. 

Muharrem İnce çılgın projeyi neden istemediğini şu sözlerle anlattı; "Niye fabrika kurmayacağım bunlarla, neden üretmeyeyim? Anlayamadığım yer burası. Kahvehanede kek yiyeceğiz, kanal kazacağız... Bunlarla Türkiye büyümez, üretmemiz lazım. Fabrikaları kapatıyorsun, şeker fabrikalarını satıyorsun, TEKEL'i, PETKİM'i sattın. Bana sorarsanız Kanal İstanbul öncelik değildir, fabrikaların, KOBİ'lerin ayağa kalkması önceliktir."

"Kanal İstanbul'u durduracağız"

İnce, Mayıs ayında açıklanan seçim beyannameleri sonrasında AK Parti'yi eleştirmişti. İnce bu eleştirisinde de Kanal İstanbul'a yer vermişti. İnce şu ifadelerle projeye karşı olduğunu belirtmişti;

"Türkiye dışarıdan para aldı değil mi? Türkiye bu parayı taşa, toprağa, betona gömdü. Üretim yapmadığı için, fabrika açmadığı için alamayacak.

Şirketler bir bir iflas ederken, ben orada hafriyat mı kazacağız? Tabi ki durduracağım Kanal İstanbul'u. Ne işimiz olur?

Türkiye'nin kuralları işleyen bir ülke olması lazım. Bir Fransız, bir İngiliz 'Türkiye bir hukuk devletidir' diyebilmeli."

"Hiç bir yatırımı durduracak değiliz"

Muharrem İnce, Mayıs ayındaki "Kanal İstanbul'u durduracağız" açıklamasında sonra, "Hiç bir yatırımı durduracak değilim. Kanal İstanbul 30 milyar dolar bu ülke bu durumdayken bu parayı oraya veremeyiz. Millet bahçesini ben yapacağım. Ama bunlar kazanırsa yapmayacaklar. İstanbul'u boydan boya yardık ranttan, imardan başka ne? Boğaz var işte geçiyoruz." dedi. 

Meral Akşener: Kanal İstanbul projesi Türkiye'ye ne fayda sağlayacak?

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

İyi Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener de dünkü açıklamalarında Kanal İstanbul projesini eleştirdi. Akşener,"Bu Kanal İstanbul projesi Türkiye'ye ne fayda sağlayacak, soruyorum, cevap yok. 65 milyar dolar gömdünüz. Bunun kaynağı nerede?'" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul yorumu 

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün partisince Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti. Burada yaptığı konuşmasında Kanal İstanbul'u eleştiren muhalefete gönderme yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bay Muharrem, 'Kanal İstanbul'a karşıyım.' diyor. Kafaya bak, kafaya. Yok, ufuk yok. Daha şurada geçenlerde bir gemi Boğaz'da yalıya çarptı. Bu tanker olsaydı, Allah muhafaza aylarca orada yangın olurdu. Kafası basmıyor, genel başkanının da basmıyor. Bu CHP'nin tarihi böyle." dedi.

Başbakan Yıldırım:  Kanal İstanbul, Türkiye'nin stratejik projesidir

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

Başbakan Binali Yıldırım dün Kanal İstanbul projesine ilişkin şunları söyledi; "Bilen, bilmeyen konuşuyor, 'Kanal İstanbul'u iptal edeceğiz.' diyor bazı adaylar. Doğrusu ben hayretle bunları izliyorum. Kanal İstanbul bir eğlence projesi değil. Bir rekreasyon projesi değil. Kanal İstanbul, Türkiye'nin stratejik bir projesi." Başbakan Yıldırım, çılgın projeyle ilgili bütün çalışmaların yapıldığını ve eksiğinin olmadığını, bu sene içinde ihalesinin tamamlanmış olacağını belirtti.

Yıldırım, Boğaz'dan 50 bin gemi geçtiğini belirterek şunları söyledi; "Bir tane tanker Boğaz'da bir yere baştan kara gitse ne olur? İndependenta'yı hatırlayan belki vardır, bizim yaşımızdakiler. 78'de, 10 gün boyunca İstanbul yandı, bütün camlar aşağı indi. Dolayısıyla bu proje stratejik bir projedir. Boğazların, İstanbul'un güvenliği için olmazsa olmaz bir proje. Ama projeyi bilmeden, bilgisi olmadan, ilgisi olanları görüyoruz. Adaylardan biri; sayın Akşener diyor ki '65 milyar dolara mal olacak.' Böyle bir şey yok. Proje 10 milyar dolar. 65 milyar dolar nere, 10 milyar dolar nere. Üstelik de bu proje bütçeden yapılmayacak. Yap-işlet-devlet modeliyle yapılacak. Bedeli nereden ödenecek? Oradan geçen gemilerden alınacak. Hem Boğaz'ı tehlikeden kurtaracağız hem de bir alternatif oluşturmuş olacağız. Dolayısıyla memleketin geleceği, gençlerimiz, genç kuşaklar için daha büyük sorumluluklarımız var." 

“Yıkarak bu ülkeye nasıl hizmet edeceksiniz”

Başbakan Yıldırım, ayrıca 8 Haziran'da , Türk Telekom  Ankara  Genel Müdürlük Binası Açılış Töreni ve iftar programında da Kanal İstanbul projesine ilişkin bazı açıklamalarda bulunmuştu. Muhalefetin "Kanal İstanbul'u yaptırmam. Yerli arabaya karşıyım. Nükleere karşıyım. TRT'yi kapatacağım." dediğini hatırlatan Yıldırım, "Kardeşim ağzınızdan bir hayır laf çıksın. Dilin zekatı hayır konuşmaktır. Yıkarak, dökerek, inkar ederek, reddederek bu ülkeye nasıl hizmet edeceksiniz?" diye sordu.

Hakan Çavuşoğlu: Kanal İstanbul'a karşı çıkılamaz

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu 3 Haziran'da yaptığı açıklamasında, diğer cumhurbaşkanı adaylarının yıkımı, geçmişi ve gerisini vadettiklerini dile getirerek, şunları söyledi; 

"Bir cumhurbaşkanı adayı düşünün, ülke için kendini ortaya atan bir adam düşünün ama öbür taraftan bakıyorsunuz gazetecinin sorusu mukabilinde Kanal İstanbul projesini durduracağını söylüyor. Kanal İstanbul'un ne demek olduğunu anlayamayan bir siyasi figür bu ülkeye bir şey verebilir mi? Her gün Boğaz Köprüsü'nden geçen tehlikeli gemilerin, hatta savunma ve silahlı gemilerin bu ülke ve İstanbul için nasıl tehdit ve risk teşkil ettiğini görmeyen bir akıl ancak bu Kanal İstanbul'a karşı çıkabilir"

Ahmet Arslan: Kanal İstanbul mazlumların projesidir

Politikada Kanal İstanbul polemiği!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 28 Mayıs'ta yaptığı konuşmasında; Kanal İstanbul Projesi'nin sadece bir kişinin değil 81 milyonun, dünyadaki mazlumların ve mağdurların projesi olduğunu ifade etmişti. 

Ahmet Arslan, Kanal İstanbul'u eleştiren İnce'ye şu şekilde seslenmişti; 

"Bugün diyorlar ki 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü elimizden kaçtı, durduramadık, Osman Gazi Köprüsü, 3. havalimanı bitmeye yüz tuttu, durduramadık. Bu Tayyip Erdoğan bunlarla yetinmiyor, Çanakkale Köprüsüne de başladı bunu da durduramadık. En iyisi biz Kanal İstanbul'u durduralım' Kusura bakmasınlar Kanal İstanbul elbetteki Recep Tayyip Erdoğan'ın projesidir ama unutmasınlar ki Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte 81 milyona mal olmuş bir projedir. O yüzden bu proje sadece bir kişinin projesi değil bu proje 81 milyonun projesi, dünyadaki mazlumların ve mağdurların projesi. Siz sadece laf söylemekle kalacaksınız. Allah'ın izniyle 24 Haziran'da 12 seçimde olduğu gibi ensenizi kaşıyarak arkanıza bakmadan söylediklerinizden utanmakla kalacaksınız." 


Kanal İstanbul projesi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesi Kanal İstanbul'un 100 yıl İstanbul'a ve Türkiye'ye hizmet etmesi planlanıyor. Kanal güzergâhının yaklaşık 7 bin 41 metrekarelik kısmı Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3 bin 100 metrekarelik kısmı Avcılar sınırları içerisinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik kısmı Başakşehir sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 28 bin 564 metrekarelik kısmı ise Arnavutköy sınırları içerisinde kalıyor. İnşaat aşamasında yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlayacak olan projenin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

6 soruda Kanal İstanbul güzergahı!

 

Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Geri Dön