27 / 11 / 2024

Polonezköy imar planının itiraz süresi 24 Ocak’ta sona eriyor!

Polonezköy imar planının itiraz süresi 24 Ocak’ta sona eriyor!

Bölgenin 0,15 emsal üzerinden yoğun yapılaşmaya maruz kalacağını belirten Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, yeni imar planının bölgedeki tabii güzelliğe zarar vereceğini ifade etti.





Kamuoyunda tepki toplayan Polonezköy imar planının itiraz süresi 24 Ocak’ta sona eriyor. Bölgenin 0,15 emsal üzerinden yoğun yapılaşmaya maruz kalacağını belirten Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, yeni imar planının bölgedeki tabii güzelliğe zarar vereceğini  ifade etti.



İstanbul’un en önemli tabiat parklarından 172 yıllık Polonezköy, büyük bir tahribat tehlikesiyle karşı karşıya. 26 Aralık 2013’te askıya çıkan plana 24 Ocak’a kadar itiraz edilmezse bölgenin imara açılmasının önünde hiçbir engel kalmayacak. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, mevcut dokunun yoğun yapılaşmaya maruz kalacağını söylüyor.


Tabiatı ve tarihî özellikleriyle 20 yıl önce tabiat parkı ilan edilen 172 yıllık Polonezköy, imara açılma tehlikesiyle karşı karşıya. 26 Aralık 2013 tarihinde İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan imar planına 24 Ocak’a kadar itiraz edilmez ise Polonezköy’ün imara açılmasının önünde hiçbir engel kalmayacak.  


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, bölgenin 0,15 emsal üzerinden yoğun bir yapılaşmaya maruz kalacağını belirtiyor. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden Çevre Mühendisi Menekşe Kızıldere ise Polonezköy’de kaçak lüks yapıların  var olduğunu ve yeni imar düzenlemesiyle birlikte bu yapıların legal hale geleceğini kaydediyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 172 yıllık tarihi olan ve 20 yıldır tabiat parkı olan İstanbul Polonezköy’ü, 26 Aralık 2013’te askıya çıkardığı 1/1000 ölçekli ‘koruma amaçlı’ uygulama planına göre, ‘seyrek yoğunluklu konut, düşük yoğunluklu konut ve turizm konaklama alanı’ ilan etmişti. Kamuoyunda büyük tepki toplayan imar planının itiraz süresi 24 Ocak’ta sona eriyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası, itiraz süresinin dolmasına yaklaşık iki hafta kala harekete geçti. Hazırlıklarını tamamlayan oda yönetimi, önümüzdeki günlerde itirazını yapmayı planlıyor.


İtiraz için teknik anlamda gerekçelerinin olduğunu söyleyen Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “Lakin içeriğine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Yönetim Kurulu’muzda böyle bir karar alındı. En kısa zamanda itirazımızı yapacağız.” dedi. Bölgenin bir kısmının 2B arazisi olduğunu belirten Kahraman, yeni imar planının bölgede büyük tahribat meydana getireceğini belirterek, “Emsal 0,15 gibi görünse de burada büyük parseller olduğu için oldukça yoğun bir yapılaşmanın gerçekleşme ihtimali çok yüksek. Mevcut dokunun üzerine yüklü bir şekilde yapılaşmanın gelmesi söz konusu.” diyor. Bakanlığın Polonezköy’le ilgili imar planına ilişkin bir tepki de Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden geldi. Şubede görevli çevre mühendisi Menekşe Kızıldere, “Kurul olarak itiraz kararı aldık. En kısa zamanda itiraz metniyle birlikte itiraz edilecek.” ifadelerini kullandı. Polonezköy’ün statüsünün halen köy niteliğinde olduğunu ve herhangi bir emsal değerinin olmadığını dile getiren Kızıldere ayrıca, Polonezköy’de kaçak lüks yapıların olduğunu ve yeni imar planının o kaçak lüks yapıları legal hale getireceğini öne sürdü.


Polonezköylüler ise artan nüfus sebebiyle köyün dokusunu bozmayacak bir imar hakkı verilmesini istiyor. Koruma alanı olan yerleşimlerinde yıllık tamirat ve tadilat işlerini bile zor yapabildiklerini dile getiren köy halkı, yeni imar planının Tabiat Parkı niteliği bozulmadan yapılmasını istiyor. Köyün betonlaşmamasını isteyen Polonezköy Mahallesi Muhtarı Antoni Vilkoşevski, “172 sene, 5 kuşaktır buralıyız. Biz buraya plan yapılmasın demiyoruz, plan olsun. Koruma amaçlı imar planı diyorlar. Ama bir yeri bozup yerine beton bina dikmek koruma olmuyor. Mesela Beykoz Riva 15-20 sene öncesine kadar çok güzel bir yerdi. Oraya da plan yaptılar ama şimdi gidin her yer beton oldu.” diyor.


Zaman


Geri Dön