19 / 05 / 2024

Polonezköy yapılaşmaya açılmayacak! 

Polonezköy yapılaşmaya açılmayacak! 

İstanbul'un el değmemiş son yeşil alanlarından Polonezköy'ün koruma derecesini düşüren karar İBB’nin açtığı dava sonucunda hukuka aykırı görüldü ve iptal edildi. 



Doğal sit alanı olan Beykoz Polonezköy’ün koruma derecesini "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" şeklinde değiştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 12 Mayıs 2022 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından dava açılmıştı.

İstanbul'un el değmemiş son yeşil alanlarından Polonezköy'ün koruma derecesini düşüren Çevre Bakanlığı kararı ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Polonezköy yapılaşmaya açılmayacak! 

OY BİRLİĞİYLE İPTAL EDİLDİ

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul 8.İdare Mahkemesi tarafından, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması durumunda telafisi güç zararlar oluşabileceğinden 18 Eylül 2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almıştı. 

Mahkeme tarafından 28 Mart 2024 tarihli kararıyla da bakanlıkca yapılan düzenleme iptal edildi. 

Oy birliği ile alınan iptal kararında, koruma statüsünün değiştirilmesiyle alanın kısmen de olsa yapılaşmaya açılabileceğinin altı çizildi. Ayrıca, alanın özellikleri dikkate alındığında üzerinde ağaç dokusunun baskın olduğu ve çeşitlilik gösterdiğine, ardında yer alan orman yapısıyla bütünlük arz ettiği ve blok orman niteliğine sahip olduğuna vurgu yapıldı.

Parsellere yakın mesafelerde korunması gereken endemik balık ve bitki türlerinin yer aldığı, düşük yoğunluklu da olsa yapılaşmanın bu alanın korunmasında tehlike oluşturabileceği kaanatine varıldığı belirtildi. Aynı zamanda dava konusunu işlemde hukuka uyarlık olmadığı da ifade edildi.  

Polonezköy yapılaşmaya açılmayacak! 

Mahkeme kararının esas aldığı bilirkişi raporunda Polonezköy 9 bölgeye ayrıldı ve bu şekilde incelendi. Raporda, yakın mesafede endemik tür olan dere kayası balığının ve tatlı su kefalinin tespit edildiğinin ve bu türlerin insan baskısı, yapılaşma ve habitat parçalanması tehdidi altında olduğunun altı çizildi. 

'Kilyos düğmesi' isimli endemik bitkinin de aynı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. 

Ayrıca, söz konusu raporda, "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Koruma" alanı ilan edilen Örümce Mahallesi sınırları içinde yer alan bölgede de ağaç dokusunun baskın olduğu ve ardındaki orman dokusuyla blok şeklinde bütünlük taşıdığı ve son iki senede tahribatın başladığı tespit edildi. 

Milli Emlak iki şehirde 85 bin TL'den başlayan fiyatlarla KDV'den muaf arazi fırsatı!

Cumhurbaşkanı'ndan asgari ücrete zam sinyali: Son dakika refah payı açıklaması geldi!

Bankalardan 31 Mayıs 2024 uyarısı! Peş peşe duyurdular, başvuranın hesabına 25 bin TL geçiyor!


 


Geri Dön