26 / 11 / 2024

Prefabrik Yapı, Yapı Bilgi Modellemesi'ne adapte olacak!

Prefabrik Yapı, Yapı Bilgi Modellemesi'ne adapte olacak!

Autodesk İnşaat Sektörünün Geleceği Zirvesi 1000'e yakın katılımcıyla İstanbul'da düzenlendi. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) standartlarının değerlendiği zirveye Prefabrik Yapı A.Ş.'de katıldı.




Hekim Holding şirketlerinden Prefabrik Yapı AŞ Genel Müdürü Mustafa Tolunay, "Gerçekleştirdirdiğimiz yoğun çalışmalar neticesinde, yaklaşık 2 yıl sonra Yapı Bilgi Modellemesi'ne adaptasyonu sürecini tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Hekim Holding tarafından yapılan açıklama kapsamında, Autodesk İnşaat Sektörünün Geleceği Zirvesi 1000'e yakın katılımcıyla İstanbul'da düzenlendi.

İnşaat sektörünün geleceğinin, iç ve dış pazardaki fırsatların yanı sıra dünya çapındaki Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) standartlarının değerlendiği zirvede, inşaat sektörü profesyonelleri ile üst düzey yöneticiler buluştu.

8 şirket, 8 işletmesiyle, 6 kıtada 150'ye yakın ülkeye ihracat düzenlenen Hekim Holding'in bir kuruluşu olan Prefabrik Yapı A.Ş. Autodesk İnşaat Sektörünün Geleceği Zirvesi'nde yer aldı.

Açıklamada görüşleri kullanılan Prefabrik Yapı A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Tolunay, BIM serüvenine başlamalarında nelerin etkili olduğunu belirterek, 2022 yılına kadar ticari büyümeyi olumlu ve olumsuz etkileyecek faktörleri belirtti.

Endüstrilerde temel becerilere karşı talep değişimine değinen Tolunay, teknolojinin büyük bir hızla geliştiğini ve firmaların teknolojiye ayak uydurmaları gerektiğinden bahsetti.

2025 yılına kadar küresel ekonomiyi dönüştürüp 10 teknolojik gelişmeyi anlatan Tolunay, "Maalesef ülke olarak dizayn ile projeye çok fazla para ve zaman harcamıyoruz. Ancak buna bağlı olarak, inşaatların yapımında komplikasyonlar ortaya çıktığında maliyetlerimiz daha da artıyor. Ek olarak, iş bitiminde yenileme, tesisat değiştirme gibi durumlar çok ciddi vakit kaybına ve mali kayıplara sebep oluyor." şeklinde konuştu.

BIM çalışmalarına geçen sene HekimBoard markalı A1 sınıfı yanmazlık özelliğine sahip doğal çimento levha ürünleriyle BIM Object biçimiyle başladıklarını söyleyen Tolunay, bu sürece diğer ürün gruplarının da dahil edilmesiyle sistemlerinin tamamen dijitalleşmesini amaçladıklarını kaydetti.

-  " Tüm evreleri müşteriyle paylaşabileceğiz"

Şirket'in BIM'e adaptasyon konusuyla ilgili heyecanını anlatan Tolunay, şu açıklamalarda bulundu: 

 "Gerçekleştirdirdiğimiz yoğun çalışmalar neticesinde, yaklaşık 2 yıl sonra Yapı Bilgi Modellemesi'ne adaptasyonu sürecini tamamlamayı hedefliyoruz. BIM'e tam adaptasyonun gerçekleşmesi ile projenin inşaat aşamasından yapının bitimine kadar olan tüm evrelerini müşterilerle paylaşabileceğiz." 

Sürdürülebilirlik konusu hakkında konuşan Tolunay, Prefabrik Yapı'nın 8 kata kadar çıkabilen Steelin markalı hafif çelik yapı sistemlerinin inşa aşamalarıyla ilgili, üç boyutlu bir modellemeye sahip olduğundan bahsetti.

 Autodesk Mimarlık, Mühendislik İnşaat (AEC) ve Üretim Bölüm Müdürü Naji Atallah da zirve, inşaat sektöründe bulunan tüm paydaşlarla ilgili düzenlediklerinden bahsederek, giderek daha da artan şehirleşme oranına ve onunla aynı ivmede artış gösteren ulaşım, altyapı, barınma ihtiyacına dikkati çekmeyi amaçladıklarını anlattı.

Atallah, "2050 yılına yaklaşırken, dünya genelinde inşaat sektörünün ihtiyacı karşılayabilmesi için günde 13 bin konut inşa etmesinin gerekli. Buna istinaden dünyanın çevresini 30 kez dolanacak uzunlukta yollar ve tren raylarına ihtiyaç var. En önemlisi de tüm ihtiyaçları daha az kaynak kullanarak, daha az atık ve karbon emisyonu salacak şekilde karşılayıp, çevreye dost bir ekosistem inşa etmeliyiz." açıklamasında bulundu.

Ürünlerin tasarımında iklim değişikliğinin etkilerini göz önüne aldıklarını söyleyen Atallah, müşterilerinin hem ticari hem de sürdürülebilir hedeflere ulaşmalarına yardımcı olduklarından bahsetti.


Geri Dön