Ekonomi

Prim eksikliği artık emekliliğe engel değil! Çözümler bir bir sıralandı! İşte detaylar!

Emeklilik, belli bir süre çalıştıktan sonra herkesin hayalini süslemektedir. Ama bazı durumlarda emekli olmak için gerekli prim gününün tamamlanması mümkün olmayabiliyor. İşte o detaylar!jpg'/>İşte merak edilen detaylar!

Emekli olmak için yaş ve yıl şartını tamamlayan ancak prim günü eksik olanlara SGK tarafından toplu ödeme imkanı sunuluyor? Nasıl mı?

İşte merak edilen detaylar!

Belli bir yaşa geldikten sonra farklı sebepler ile sigortalı olarak çalışmayı bırakan kişiler, emeklilik hesabı yaptıklarında yaş ve yıl dışında eksik olan prim engeliyle karşılaşıyor. Böyle durumlarda da prim eksiğini ortadan kaldırmak için ‘borçlanma’, ‘borçları yapılandırma’ ve ‘hizmet tespit davası’ gibi çıkış yolları bulunmaktadır.

Posta’da yer alan habere göre, borçlanma için toplu para yatırılması gerekmektedir. Yatırılacak miktarın en düşük tutarı o anki asgari ücrete göre şekil alıyor. Hem kadın hem erkek sigortalıların doğum, askerlik, staj ve yurtdışı borçlanması ile eksik günlerini tamamlama olanakları bulunuyor. Bazı dönemlerde Bağ-Kur’lu esnafa dönük ise dondurulan günlerin canlanması için yapılandırma fırsatı tanınıyor.

ESKİ İŞYERİNDE SİGORTA YATIRILMADIYSA!

Prim eksiğinin nedenlerinden biri de kayıtdışılıktır. Bu terimin tanımı sigortasız çalıştırılan işçi için prim ödenmeme durumudur. Sigortasız olduğundan veya sigortası geç yapıldığı için veya eksik yatırıldığından dolayı kişinin primi yetersiz oluyor. Bu durumdaki işçiler, sigortasız çalıştıkları sürelerini, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde açacakları hizmet tespit davası ile bir sonuca bağlayabilirler. Bu yolla kayıp günlerin geri kazanılabilmesi için şahit ve belge olması da son derece önem arz eder.

6 YIL KAZANDIRIYOR!

Sigortadan sonra yapılan 3 doğum, kadına 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. İlk sigorta yaptırılmadan önce gerçekleştirilen askerlik görevinin borçlanması ile de 540 güne kadar prim kazanılabilir. Doğum ve askerlik borçlanması kişinin işe giriş tarihini geri çekebildiği için daha az primle daha erken emekli olma imkanı vardır.

İŞTE DİĞER TANINAN SÜRELER!

Eksik prim günlerini tamamlamak için borçlanma yapılabilecek diğer süreler şöyle

- Ücretsiz doğum izinleri,  er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler,

- Kamu görevlilerinin aylıksız izin süreleri,

- Sigortalı olmadan doktora öğrenimi ya da tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim zamanları,

- Sigortalı olmadan yapılan 1 yıla kadar avukatlık staj süreleri,

- Sigortalıların beraatla sonuçlanan tutukluluk ya da gözaltı süreleri,

- Grev ve lokavtta geçen zaman dilimi,

Çiftçinin beklediği haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Taban fiyatı belli oldu!

Bakanlık açıkladı! 25 bin TL promosyon ödenecek! İşte detaylar!

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 22 Ağustos Pazartesi 22 ayar bilezik kaç TL?