18 / 05 / 2024

Prim günü eksik olanlar dikkat! Siz de erken emekli olabilirsiniz! İşte ayrıntılar...

Prim günü eksik olanlar dikkat! Siz de erken emekli olabilirsiniz! İşte ayrıntılar...

Milyonlarca kişiye SSK statüsünde daha az prim ödeyerek daha erken emekli olma hakkı tanınıyor. Peki nasıl daha erken emekli olunur? İşte ayrıntılar...



YARI ZAMANLI ÇALIŞMADA İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPILABİLİR Mİ? 

İsteğe bağlı veya borçlanma yoluyla eksik prim günleri tamamlanabilir. İsteğe bağlı sigorta ve borçlanma da asgari ücretle bunun 7.5 katına kadar prim ödenebiliyor. Ayda 12 gün prim ödeyen isteğe bağlı sigorta ile geriye kalan 18 günün primini ödeyebilir. 

İsteyenlere eksik günlerini emekliliğe yakın bir tarihte borçlanma imkanı da sunuluyor. Bir ayda yirmi günden daha az çalışanın eksik gün primlerini 30 güne tamamlama şartı var. Anne, baba, eş üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişilerin eksik günlerin sağlık primini ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Gelir testiyle ödeme gücüne sahip olmadığı tespit edilen kişilerin prim ödemesi de gerekli değil. 

Prim günü eksik olanlar dikkat! Siz de erken emekli olabilirsiniz! İşte ayrıntılar...

KİMLER İSTE BAĞLI SİGORTALI OLABİLİR? 

Çalışmayan, malullük aylı almayan ve emekliler isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. İsteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olunması için işe gitmek gerekli değil. Bir diğer şart da 18 yaşından küçük olunmaması. İsteğe bağlı sigortada sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışılmaması gerekli.

Fakat, 4A'lı olarak 1 ayda 30 günden daha az çalışan kişiler, yar zamanlı çalışanlar isteğe bağlı sigorta yaptırma hakkına sahip. Türkiye ile ikili sosyal güvenli sözleşmesine imza atan ülkelerde çalışan T.C. vatandaşları da isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. Bu çerçevdekilerin primleri de SSK kapsamında değerlendiriliyor. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA HANGİ KAPSAMDA? SSK MI BAĞ-KUR MU?

İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008'den sonra 4B kapsamında değerlendirmeye alınıyor. Bağ-Kur çerçevesinde SSK'lılara göre daha uzun zaman prim ödenerek emekli olunabiliyor. 

İsteğe bağlı sigorta ayrıca 4A çerçevesinde (SSK) olup 30 günden daha az çalışan ya da tam gün çalışmayan kişiler ile herhangi bir şekilde zorunlu olarak sigortalı olma zorunluluğu olmayanların kendi primlerini ödeyerek emekli olma imkanı sunuluyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön