13 / 05 / 2024

Prof. Dr. Bektaş: Kuzey Anadolu Fayı tetiklenmiş olabilir! Deprem uzmanından ürküten açıklama!

Prof. Dr. Bektaş: Kuzey Anadolu Fayı tetiklenmiş olabilir! Deprem uzmanından ürküten açıklama!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, dün yaşanan 4,5 büyüklüğündeki Erzurum-Aşkale depreminin altını çizdi ve korkutan bir uyarı da bulundu. Bektaş, Kuzey Anadolu Fayı'nın tetiklenmiş olabileceğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin duayen öğretim üyelerinden emekli deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, son dakika açıklamasında "7,8 Pazarcık – 7,5 Elbistan deprem çiftlerinin yeraltına gönderdiği enerji deprem sonrası artçıları olarak dağılımına devam ediyor" ifadelerine yer verdi. 

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; 8 Şubat, Erzurum- Aşkale 4,5 büyüklüğündeki depremin Kuzeye doğru yayılan deprem enerjisinin kanıtı olabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, "9 saat arayla oluşan Pazarcık ve Elbistan deprem çiftlerinin muazzam enerjileri yerin sığ derinliğinde her yöne yayılınca kırılgan olan yerin en üst kabuğunda deprem felaketini yaşadık. Bu ani gelişen bir olaydır" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Bektaş: Kuzey Anadolu Fayı tetiklenmiş olabilir! Deprem uzmanından ürküten açıklama!

Her iki fayın da hareketinin henüz bitmediğinin altını çizen Osman Bektaş, artçi depremlerin sürdüğünü belirtti ve "Deprem sonrası olan bu hareketin ve buna bağlı artçîlarîn ana nedeni yerin alt kısmına, sıcak ve akışkan olan alt kabuğa ulaşan enerji alt kabuğun zaman içerisinde geniş alanlara yayılmasına neden olmaktadır" diye konuştu. 

"Özetle artçı depremlerin bugünkü ve gelecekteki dağılımları o bölgedeki faylarda deprem sonrası gerilme artışına neden olacaktır" ifadelerine yer veren Osman Bektaş, bu kapsamda dün meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki Erzurum-Aşkale depremi Pazarcık 7,8 – Elbistan, 7,5 deprem çiftine ait enerjinin Kuzey Anadolu Fayı -Kuzeydoğu Anadolu Faylarını tetiklemiş olması ihtimalini öne çıkardığına dikkat çekti. 

Osman Bektaş, "Çünkü Erzurum-Aşkale depremi Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu Faylarının kesiştiği bir yerde bulunur" şeklinde konuştu ve "Maraş depremi Kuzey Anadolu Fay Hattını da tetiklemiş olabilir, harekete geçirmiş olabilir mi?" sorusunun yanıtını verdi. 

Prof. Dr. Bektaş: Kuzey Anadolu Fayı tetiklenmiş olabilir! Deprem uzmanından ürküten açıklama!

KUZEY ANADOLU FAY HATTI TETİKLENDİ Mİ? 

Prof. Dr. Osman Bektaş, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tetiklenip tetiklenmediğine ilişkin kesin bir şey söylenemeyeceğinin altını çizerek "Erzurum-Aşkale depremi münferit bir deprem olabileceği gibi büyük deprem çiftlerinin tetiklemesiyle de gelişmiş olabilir" dedi. 

Bektaş, açıklamasını, bunun en doğru yanıtının gelecek bir sene içinde meydana gelecek olan artçı depremlerle alınabileceğini dile getirerek tamamladı. 

Deprem profesörü Ahmet Ercan'dan kritik uyarı! Deprem bölgesinde bu mutlaka yapılmalı!

Bölgede yaşayanlar dikkat! Uzmanlardan yeni deprem uyarısı!

Deprem uzmanı 'Endişe ediyoruz' diyerek il il açıkladı! Deprem riski olan iller hangileri? Hemen bakın!

Deprem vergisinde 23 yıllık tahsilat 88 milyar lira!


Geri Dön