27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Gürsel Öngören: Kentsel dönüşüm belediyelere bırakılmasın!

Prof. Dr. Gürsel Öngören: Kentsel dönüşüm belediyelere bırakılmasın!

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm ile 40-50 yıllık kötü belediyeciliğin biriktirdiği enkazı çöpe atıp, yeni ve çağdaş mahallelerle semtler kurabilme fırsatını yakaladığını söyledi...



Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, riskli alanlarda kentsel yasarım yaptırma sorumluluğunun sadece belediyelere bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Yoksa 10 yıl sonra yine çarpık kentleşme konuşuluyor olacak" dedi. 


Kentsel dönüşümün mimar ve şehir planlamacılara sunduğu fırsatları değerlendiren Öngören, Türkiye'nin kentsel dönüşümle 40-50 yıllık kötü belediyeciliğin biriktirdiği enkazı çöpe atıp, yeni ve çağdaş mahallelerle semtler kurabilme fırsatını yakaladığını söyledi. 


Öngören, bu vesile ile hem yabancı hem de yerli mimar ve şehir plancılarının uzun yıllar sonra yeni anıtsal eserler, mahalleler ve semtler tasarım yaratma olanağına sahip olduğunu dile getirerek, Kentsel Dönüşüm Yasası ile 50-60 dönüm ya da 300-400 dönüm içinde veya daha büyük alandaki projelerde, yapılacak mahalle ve semtlerin okulu, spor salonu, parkı, hastanesi, içinden geçen su yollarıyla bir bütün olarak tasarlanacağını, bunun da yerli ve yabancı mimarlarla şehir plancılarına tarihi bir fırsat sunduğunu kaydetti. Kentsel dönüşüm kapsamında, daha önce dünyaca ünlü mimar ve tasarımcı Zaha Hadid'e tasarlatılan "Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi" gibi projelerin, yeni yasada yer alan ihale mevzuatı dışında iş verebilme olanaklarıyla Türkiye'nin ve dünyanın ünlü mimarlarına çizdirilebildiğini ifade eden Öngören, şöyle konuştu: "Bu yeni yaklaşım doğrultusunda İstanbul'da Gaziosmanpaşada Norman Foster'e yaklaşık 4 bin dönüm alanda kentsel tasarım yaptırılıyor. Bu çok doğru bir yaklaşım. Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nün riskli alan olarak ilan edilen bölgeleri kentsel tasarım için yarışmaya çıkarması bekleniyor. Bu iş geçmişte olduğu gibi belediyelere bırakılamaz. Yoksa belediyeler riskli alanlarda yapılacak olan projeleri ya çevrelerindeki ihaleci şehir plancılarına ya da inşaat şirketlerine bırakacak." Bu açıdan bakıldığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nün tarihi bir sorumluğu bulunduğunu anlatan Öngören, riskli alanlarda kentsel tasarım yaptırma sorumluluğunun sadece belediyelere bırakılmayıp, yetkililerin ellerini taşın altına koymaları gerektiğini söyledi. 


Habertürk Gazetesi  Ankara  eki


Geri Dön