11 / 01 / 2025

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: Avcılar için konut stoğu hazırlanmalı!

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: Avcılar için konut stoğu hazırlanmalı!

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği eski Bölüm başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, olası İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Eyidoğan, depremden en çok etkilenen ilçeler arasında yer alan Avcılar'da farklı dönüşüm modellerinin uygulanması gerektiğini belirtti...



İTÜ Jeofizik Mühendisliği eski Bölüm başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, olası Marmara depremi için zamanın daraldığının altını çizdi. Eyidoğan, bazı binaların depreme bırakılmadan yıkılması gerektiğini vurgularken jeolojik açıdan çok riskli yerlerin yerleşime açılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Sabah'ta yer alan habere göre; 1999'da Gölcük'te meydana gelen deprem sonucunda da İstanbul'da en çok etkilenen ilçeler arasında Avcılar ilk sırada yer almıştı. Avcılar'ın sahil kısmındaki binalar boşaltımış ve uzun bir süre boş kalmıştı. Geçtiğimiz Eylül ayında da Silivri'de gerçekleşen depremin ardından Avcılar yine en çok hasar gören bölgeler arasında yer aldı. İTÜ Jepofizik Mühendisliği eski Bölüm başkanı Profesör Doktor Haluk Eyidoğan yaptığı açıklamada bölgede değişik dönüşüm modellerinin uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Avcılar Belediyesi'nin kentsel dönüşümün gerçekleşebilmesi için geçmişte getirilen 4 kat sınırı yerine mevcut yapıların kat sayılarının 'saklı hak' kabul edilmesini öngören oy birliği ile aldığı kararlar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmadığı için 5 aydan bu yana uygulamaya geçilemedi. Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında en fazla 4 katlı binaların yıkılarak yerine yenisinin yapılması için çalışmalara devam edilirken oluşturulan platform eski binalarda oturanların önemli bölümümün dar gelirli ve emekli olduğunu vurgulayarak, ek giderleri karşılayabilmeleri için ek 1 kata daha inşaat izni verilmesini talep etti.

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: Avcılar için konut stoğu hazırlanmalı!

DR. GÜNDOĞDU: BİNALARIN YIKIMI DEPREME BIRAKILMAMALI

Dr. Oğuz Gündoğdu, olası Marmara Depremi için zamanın giderek tükendiğini, kentsel dönüşüm konusunda halk veya yöneticilerin ellerini bir an önce çabuk tutması ve kentsel dönüşümü başlatması gerektiğini belirtti. Dr. Gündoğdu, "Yıkılacak binaları depreme bırakmadan yıkılmasını sağlamak lazım. Bunun lam-ı cimi kalmadı" dedi.

"AVCILAR İÇİN KONUT STOKU HAZIRLANMALI"

İTÜ Jeofizik Mühendisliği eski Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da, 1999 Gölcük Depremi'nde ortaya çıkan duruma bakıldığı zaman Avcılar'ın çok özel bir jeolojik yapısı olduğunun görüldüğünü, bu ilçe için konut stokunun hazırlanması gerektiğini ifade etti.. Prof.Dr. Eyidoğan, Avcılar'da alansal toplu kentsel dönüşüm sürecinin başlatılması, bunu yaparken jeolojik olarak çok riskli alanların yapılaşmaya açılmaması gerektiğinin altını çizdi. Prof.Dr. Haluk Eyidoğan,şöyle devam etti:

"AVCILAR'DAKİ HER YERE AYNI MODEL UYGULANAMAZ"

"Bazı yerlerdeki mevcut yapıların yeni seçilecek yerlere transferi gerekebilir. Bu zemin ve inşaat modeli ilişkisi ile çözülebilecek bir konu. Avcılar'ın şu andaki yerleşim biriminde her yere aynı modeli uygulamamız mümkün olmayabilir. Zemin özellikleri, heyelanlar, peyzaj bakımından alternatif modellerin çıkarılması, birkaç kentsel tasarım modelinin ortaya çıkarılması lazım. Kentsel tasarımda yaşanabilir mekan ve deprem güvenliği mekanı yaşatmak amacıyla bazı yerlerde kat sayıları düşük tutulabilir, bazı yerlerde de kat sayıları arttırılabilir. Bu; zemin ve beklenen deprem hareketlerinin özellikleri, hem de peyzaj ve tasarım mimari özellikleri bir araya getirilerek ortaya çıkarılabilecek modellere bağlı. Alansal çalışma yapılması lazım. Avcılar'ın olası depremde hasar görme potansiyeli göz önüne alınarak mevcut binaların tek tek envanterlerinin çıkarılması, olası depremdeki performansının ne olacağı önceden tespit edilmesi lazım. Bu envantere göre öncelikle hangi binaların yıkılması veya yerlerinin değiştirilmesi ve yeni binaların nerelerde hangi yüksekliklerde hangi türde olacağına ilişkin çalışmanın yapılmalı."

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, halkın görüşleri alınarak kentsel tasarım model veya modellerinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirtirken, "Burada katılımcılık ve yerel yönetimin bu konudaki yetkilerinin de arttırılması gerekiyor. Bu işin bir de finans kısmı var. Bu değişimin finans modeli konusunda konuşmak gerekiyor" diye konuştu.

4 KAT ZORUNLULUĞU

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Avcılar dahil İstanbul'daki çok sayıda ilçede kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi istenen binaları etkileyen yeni yapılacak yapılar için 4 kat zorunluluğuyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Kat yasağında hangi parametreye göre sınırlama getirildiğinin açıklanması için orada bilimsel bazı çalışmalar yapılması lazım. Kaç kata kadar izin verileceğine dair kararın alınmasında zemin, mühendislik- inşaatı yapamaması peyzaj veya öngörü gibi birçok faktör var. Önemli olan; depremde yıkılmayan ve yaşanabilir mekan yaratmaksa; bunun alternatifleri var. İstanbul Master planında örneğin 2013 yılında alternatifli olarak bunlar sunulmuştu. Zeytinburnu o zaman deprem riskine çok açık, çok sorunlu bir yerdi. O nedenle '4, 5, 6 kat olmaz 4 kat olsun' denilen bir yer vardır belki. Ama bunu genelleştiremezsiniz. Çünkü birçok faktör var bu işin içinde. Uzmanlar, bilim insanları oturup karar verecek. Düzenlemenin zemin jeolojik, heyelan, oradaki mimari durumuna uygun, insanların yaşam ihtiyaçlarına göre yaşam merkezli olması önemli. İnşaat mühendisleri bütün risk- tehlike faktörlerini bir araya getirerek kat sayısını ona göre ayarlamasını bilir. Bu iş bilim sonuçta. 5 veya 4 kat olsun bunun cevabını veremiyorum. Bunun bilimsel bir açıklamasının olması lazım."

Prof. Dr. Hasan Sözbilir’den flaş açıklama: O ilde 7 şiddetinde deprem olabilir!


Geri Dön