Kent Haberleri

Prof. Dr. Hasan Sözbilir açıkladı: O fayda 3 segment birden kırılırsa 7'den büyük deprem olabilir! 

Bilim insanları, Kahramanmaraş'taki depremlerin Malatya'daki faylara etkisini araştırıyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin Malatya fayı üzerindeki etkileri bilim insanları tarafından araştırılıyor. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması Projesi"nde ülke genelinde 14 üniversiteden 100'ün üzerindeki araştırmacının görev aldığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz senenin Eylül ayından itibaren değişik faylar üzerinde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Aksoy, "Burada Malatya fayıyla ilgili proje sürdürüyoruz. Malatya fayı güneyden kuzeye 3 bölümden meydana geliyor. Akçadağ ve Arguvan segmenti ve Kemaliye'ye kadar gidiyor" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Aksoy, Fırat Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyeleri Sibel Kayğılı, Serap Çorak Erol ve Elif Akgün ve yüksek lisans öğrencisi Pınar Özdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Softa ile 19 Mayıs Üniversitesi Coğrafya Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgöze ile araştırmaları yaptıklarının altını çizdi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir de projenin Türkiye'nin son yüzyılda yer bilimlerindeki en büyük projelerinden biri olduğuna vurgu yaptı. 

Sözbilir, üke için çok önemli bir projenin yürütüldüğünün altını çizdi ve "Projeye ciddi kaynak ayrıldı, 100'ün üzerinde bilim insanı, yine 100'den fazla lisansüstü kursiyer bulunuyor. Projenin ana sahibi TÜBİTAK, müşterek kurumlar AFAD, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü, yardımcı kuruluşlar ile 14 üniversite doğrudan projenin içerisinde" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya fayı üzerinde hendek yöntemiyle araştırmalarına devam ettiklerini belirtti ve Malatya fayının diri bir fay olduğuna ilişkin veriler elde ettiklerinin altını çizdi. 

"Açtığımız verilerle şu ana kadar Malatya fayının Arguvan segmentinin en az 3 depreme kaynaklık ettiğini görebiliyoruz. Son 10 bin sene içinde 3 kez can ve mal kaybına sebep olmuş faydan bahsediyoruz. Malatya fayının 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli bulunuyor. Bu farklı depreme ilişkin örnekleme yapacağız" diye konuşan Sözbilir, alınan örneklerin analize gideceğini, depremlerin ne zaman, hangi aralıkta olduğunun, son depremin ne zaman meydana geldiğinin ve üzerinden ne kadar zaman geçtiğinin, yeniden kırılması için bizim ne kadar daha süremiz olduğunun ortaya çıkacağının altını çizdi. 

Akçadağ ve Kemaliye segmentindeki araştırmaları yaparak daha iyi sonuca varacaklarını aktaran Sözbilir, şu ifadelere yer verdi:

"Burada önemli olan parametrelerden bir tanesi Malatya fayının 3 segmenti deprem ürettiğinde aynı anda mı kırılıyor, belli bir sırada mı kırılıyor, bu da ortaya çıkmış olacak. Bu depremin büyüklüğünü ifade eden değer olarak karşımıza çıkar. Tek bir deprem kırıldığında 7 büyüklüğünde bir deprem olacaksa 3 segment birleşince biraz daha büyük deprem olabilir, 6 Şubat depremlerinde olduğu gibi. Biliyorsunuz, 4 segment birleşerek 7,8'i ürettiği için bu kadar büyük bir deprem oldu. Dolayısıyla 6 Şubat depreminin enerji transferini alan faylardan bir tanesi, o yüzden önemli. Proje sonrasında burada deprem riskini ve tehlikesini ortaya çıkarmış olacağız."

Emlak sektörü ekonomik kriz ve artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor!

Milli Emlak, iki ildeki 12 adet arsa ve araziyi taksit fırsatıyla satıyor!

Goldman Sachs'tan altın tahmini! Altının kısa vadede geleceği seviye belli oldu!