Prof. Dr. Hasan Sözbilir açıkladı: Türkiye'de faylar sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak!
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'deki bilimsel çalışmaların yeni fayları ortaya çıkardığına dikkat çekti. Sözbilir, Türkiye'de fayların hiçbir zaman azalmayacağına, aksine sürekli artacağına vurgu yaptı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bir konferans için gittiği Edirne'de önemli açıklamalarda bulundu. DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Sözbilir, yaptığı açıklamasında Erzincan'da 1939 senesinde meydana gelen depremden sonra ülke genelinde hareketli bir deprem aktivitesi gözlemlenmeye başlandığının altını çizerek, bu depremlerde binlerce vatandaşın yaşamını yitirdiğini dile getirdi.
Gazete Oksijen'de yer alan habere göre; DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin, birkaç fayın birleşerek aynı anda kırıldığı ender depremlerden olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin farklı yerlerinde depremlerin yaşanmaya devam edeceğine dikkat çeken Hasan Sözbilir, Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası olduğunun, bunların 5,5 büyüklüğünün üzerinde deprem üretebileceğinin, hemen hemen her ilde de fay olduğunun altını çizdi.
"Yeni yapılan bilimsel çalışmalar yeni fayların olduğunu da gösteriyor. Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak. Denizdeki faylar da gündemde bulunuyor. Onların da haritalandırma süreci başladı" açıklamasında bulunan Sözbilir, bu çalışmaların MTA ve ilgili kuruluşlar tarafından yapıldığını, bilim insanları olarak fayları tanımak için çalıştıklarını söyledi.
Prof. Dr. Sözbilir, depreme karşı güvenli yapılar oluşturulmasının gerekli olduğuna dikkat çekti ve özellikle 2000 yılından önce yapılan binalarda sorunlar olduğunu belirtti.
Hasan Sözbilir, açıklamasında bazı binaların deprem yönetmeliklerine göre, olması gerektiği gibi inşa edilmediğini vurguladı. Binaların olması gereken yerde değil, fayların üzerinde, sıvılaşmanın olduğu bölgelerde yer aldığını aktardı.
Prof. Dr. Sözbilir, "Dolayısıyla onların kentsel dönüşümle yıkılması ve yeniden yapılması uzun zamandan beri Türkiye gündeminde" diyerek, bina bazında yapı stoku envanterinin çıkartılması gerektiğine, binaların depreme karşı dayanımının nasıl olduğunun ortaya koyulması gerektiğine dikkat çekti.
Sözbilir, konuya ilişkin açıklamasını, bunlarla ilgili yoğun bir çalışma yapıldığını belirterek tamamladı.
Yabancılara konut ve iş yeri satışında KDV istisnası! Kimler, hangi şartlarla yararlanabilir?
Ev ve araba alacaklara uzmanlardan uyarı! Ürünü görmeden sakın kapora yatırmayın!
KİPTAŞ Kırlangıç Evler'de sona yaklaşıldı! Dev proje 2024 Şubat'ta teslim!