Kent Haberleri

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den Ölü Deniz Fayı için 7 ve 7'den büyük deprem uyarısı: Bilim insanları inceliyor!

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformunca oluşturan 10 kişilik ekip, Hatay Altınözü'nde fay hatlarının hareketlerinde incelemeler yapıyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den Ölü Deniz Fayı için 7 ve üzerinde deprem uyarısı geldi. İşte ayrıntılar... 

Hatay'da 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin Ölü Deniz Fay Zonu'na etkileri üzerine bilim insanları tarafından saha araştırması yapılıyor. Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformunca sürdürülen proje çerçevesinde fay hatlarında yapılan incelemeler, Malatya'nın ardından Hatay'da sürüyor. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in başkanlığındaki 10 kişilik ekip, Ölü Deniz Fay Zonu'nun Hacıpaşa fayının geçtiği Altınözü ilçesi Hacıpaşa Mahallesi'nde incelemeler yapıyor. 

Bölgede iki hendek açan bilim insanları, fay hattının hareketlerini mercek altına alıyor, analiz yapılması için örnek alıyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin  fay zonuna etkilerini inceleyen ekipte, farklı üniversitelerden akademisyenler bulunuyor. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir,  proje kapsamında Ölü Deniz Fay Zonu'nun Narlı, Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarını incelediklerini belirtti. ve önemli açıklamalarda bulundu. 

İncelemelerinin hafta boyunca devam edeceğinin altını çizen Sözbilir, "Hacıpaşa Fayı üzerinde açtığımız iki hendekte şunu gördük; Ölü Deniz Fayı geçmişte yüzeye çıkarak can ve mal kaybına sebep olmuş, fayın çok yakın zamanda kırılmadığını ve büyük olasılıkla 1800'lü yıllara denk gelen bir tarihte büyük bir deprem ürettiğini öngörüyoruz. Bunu belirlemek için hendeklerden örnekler alıyoruz. Onların analiz sonuçlarına göre son depremi ne zaman yaptığını ve o zamandan sonra ne kadar bir süre geçtiğini öğrenmiş olacağız" diye konuştu. 

Fay üzerinde dolaştıklarında 6 Şubat depremiyle ilgili deformasyonlar gördüklerini aktaran Sözbilir, Ölü Deniz Fayı'nın 6 Şubat'taki deprem sonrasında epey bir zorlanmış ve kırılmaya karşı direnç göstermiş durumda olduğunu söyledi. 

Sözbilir, bu fayın henüz kırılmadığına ancak gelecekte, zamanı geldiğinde bu fayın deprem üreteceğine dikkat çekti. 

Ölü Deniz Fayı'nda 7 ve üzerinde depremin yaşanabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fayın Suriye içerisinde de kolları var. Onların yıkıcı deprem üretmesi bizi de etkileyecektir. Sadece Türkiye sınırlarındaki fayları değil, komşu fayları da çalışmamız gerektiğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu. 

Sözbilir, 14 üniversiteden 100'ü aşkın bilim insanının olduğu projenin tamamlanmasından sonra Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın yeniden düzenleneceğinin altını çizdi. 

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy da 6 Şubat depremleri sonrasında diri fayların ne zaman kırıldığını, depremlerin tekrarlanma aralıklarını ve genel özelliklerini belirlemeyi hedeflediklerine dikkat çekti. 

Tunceli depremi sonrası Prof. Dr. Naci Görür’den açıklama geldi: Deprem bekliyoruz, endişelendik!

Kiralananın geç tahliyesi sebebiyle tazminat! Kiracılar dikkat! Bu parayı ödemek zorundasınız..:

Gazeteci Fatih Portakal'dan asgari ücret zammı açıklaması: Yüzde 65'e kadar yükselebilir!