27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür: Anadolu'da gerilim yüksek, çok tedirginiz...

Prof. Dr. Naci Görür: Anadolu'da gerilim yüksek, çok tedirginiz...

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra bölgede sık sık yaşanan artçı depremler işe Doğu Anadolu Fayı ile ilgili uyarıların artmasına da neden olmaktadır.



Prof. Dr. Naci Görür ve diğer "Anadolu'n gerildi, durduldu. Fakat, Beklemede" ifadelerini kullandı. Deprem uzmanları, Doğu Anadolu’nun kırılmaya hazır olduğu ve 7’nin bir üzerinde deprem üretebileceği kaydediyor. Prof. Dr. Naci Görür de daha önce yaptığı uyarıda Doğu Anadolu fay hattının her an 7 ve üzeri bir deprem üretebileceğini söyledi. Prof. Dr. Naci Görür, bölgede 7 ve üzeri deprem üretebilecek fayların olduğuna dikkat çekmişti.

ÇOK FAZLA ENDİŞE EDİYORUZ

Prof. Dr. Naci Görür, “Tunceli’nin dört bir yani tarafı faylarla çevrilmiş durumda. Buna göre,  Ovacık, Malatya, Doğu Anadolu, Nazımiye Fayı var. Nazımiye, Pülümür, Tunceli burada bulunan fayların arasında yer alıyor.  Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan ile Bingöl-Karlıova arasında da en son deprem 1784'te yaşandı.  Öte yandan, Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem yaşanmaktadır. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, durumda ve hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir. Onun için endişe ediyoruz” ifadelerini kaydetti. 

Prof. Dr. Naci Görür: Anadolu da gerilim yüksek, çok tedirginiz...

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDE BULUNUR?

Türkiye'nin en büyük fay hattı nerede? Bu doğrultuda, KAF, 1100 kilometre uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattı demektir.  Buna göre, yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar olan bu tüm Kuzey Anadolu bölgesinin kesmektedir. Yer alan fay hattı, tek bir faydan oluşmaz, çok fazla  parçadan oluşan bir fay zonu şeklindedir.

DEPREM NE DEMEKTİR?

Deprem, tektonik kuvvetlerin yada  volkan faaliyetlerinin de etkisi ile yer kabuğunun kırılması ile meydana gelen enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsması olayıdır.

Prof. Dr. Naci Görür'den Bolu depremi sonrası korkutan açıklama: Bu depremler buralarda beklenebilir!

Prof. Dr. Naci Görür: "Malatya'daki depremin ardından stres yüklendi"

Prof. Dr. Naci Görür Ege Denizi'ndeki depremin ardından uyardı!

Deprem uzmanı açıkladı: 3 adımda kentler depreme nasıl hazırlanır?


 


Geri Dön