27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür bu kez ezber bozdu: Deprem beklemediği yerleri açıkladı!

Prof. Dr. Naci Görür bu kez ezber bozdu: Deprem beklemediği yerleri açıkladı!

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür bu kez ezber bozdu ve deprem beklemediği bölgeleri açıkladı. İşte Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün o açıklamaları...



Deprem, Türkiye'nin gündeminden düşmezken, olası bir İstanbul depremi ile ilgili olarak yer bilimcilerin uyarıları da hız kesmeden devam ediyor. Son dönemlerde Marmara'da deprem hareketliliği dikkat çekerken Prof. Dr. Naci Görür bu defa deprem beklemediği fay hatlarına da dikkat çekti.

Görür katıldığı katıldığı canlı yayında şunları kaydetti: "Bu tür küçük depremlerin meydana gelmesi bize genel olarak Marmara Bölgesi’nin bir gerilim altında olduğunu gösterebilir. Biz büyük depremi Marmara Denizi’nin içinde Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde bekliyoruz. 

Yani 160 kilometre uzunluğunda olan fay sisteminin içinde Adapazarı Körfezi’nden başlayarak, Tekirdağ'a kadar uzanan alan içinde bekliyoruz. Biz bu bölgede önemli miktarda enerji birikiminin olduğunu düşünüyoruz. Ve söz konusu bu enerji birikimi ister istemez tüm bölgeyi kimi zamanlarda enerji nedeniyle haberdar ediyor. Bir anlamda söz konusu bölgede bir enerji yüklenmesinin belirtileri olarak ufak depremler de yaşanabiliyor.

Prof. Dr. Naci Görür bu kez ezber bozdu: Deprem beklemediği yerleri açıkladı!

MİNİMUM 7.2

Marmara Denizi'nin güney bölümünde kuzey anadolu fayının güney kolu bulunuyor, söz konusu bu kol kuzeydeki deprem beklemiş olduğumuz kol kadar enerji biriktirmiyor, uzun zamanda bu kol büyük deprem üretiyor. Bu nedenle de yakında biz Marmara Denizi'nin güneyinde bir deprem beklemiyoruz fakat kuzey kolda beklemiş olduğumuz depremin Marmara Denizi’nin güneyini de etkileyeceğini düşünüyoruz. Onun için tüm bölge şeklinde hazırlıklarımızın sürmesi gerekiyor.

Mega kent İstanbul’da hep diyoruz minimum 7.2, maksimum 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklentimiz var. Biz özellikle Adalar Fayı ile Kumburgaz Fayı’nın kırılmasıyla bu boyutlara ulaşacağını düşünüyoruz.

BU KOL ENERJİSİNİ YİTİRDİ

Tekirdağ Fayı’nın da daha önce kırıldığını hesaplayarak söz konusu bu fayın deprem oluşturmayacağını düşünüyoruz. Yani Silivri açıklarıyla Tekirdağ açıkları arasında kalan kesimde herhangi bir bir depremin olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü söz konusu bu kesimde en son deprem 1912'de Şarköy depremi oldu ve bu kol enerjisini yitirmişti.

Fakat Silivri açıklarıyla Yeşilköy açıkları arasındaki Kumburgaz Fay Kolu’nda ve Adalar’ın güneyindeki fay kolunda kilitlenmenin yaşandığını enerji birikiminin olduğunu ve bu nedenle de ikisinin ayrı ayrı veya beraber kırılarak Marmara Bölgesi’nde 7.2 ile 7.5 arasında depremler meydana getireceğini düşünüyoruz."

Bankalarda faiz yarışı kızıştı! Bir bankanın 1 milyon TL için verdiği aylık faiz 40 bin TL'ye dayandı!

A101'de 14-21 Mart aktüel ürünler kataloğu belli oldu! Büyük indirim başlıyor! Duyan akın edecek!

İstanbul ve Bursa'da imarlı 6 arsa satılacak! Büyükşehirde arsa arayanlara büyük fırsat!

 


Geri Dön