Kent Haberleri

Prof. Dr. Naci Görür: Büyük İstanbul depremi muhakkak olacak dedi, zemini çok sağlam olan ilçeyi açıkladı! 

Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy’ün deprem riski ve beklenen İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalar yaptı. İşte Görür'ün o açıklaması...

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. yıl dönümü sebebiyle, Çekmeköy Belediyesi ve Çekmeköy Kent Konseyi işbirliğiyle, "Çekmeköy’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Çekmeköy" başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Turgut Özal Kültür Merkezi’nde düzenlenen bu etkinlikte, Türkiye'nin önde gelen jeolog ve deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy’ün deprem riski ve beklenen İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Çekmeköy Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; İstanbul’da beklenen büyük depremin Çekmeköy üzerindeki olası etkileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy’ün zemin yapısının İstanbul’da diğer ilçelere göre daha güvenli olduğuna ve bölgenin depremden etkilenme riskinin daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Naci Görür, Çekmeköy’ün zemin yapısının, depremler sırasında yapısal hasarı azaltacak nitelikte olduğunun altını çizerek, bu durumun ilçenin deprem güvenliği açısından önemli bir avantaj sağladığına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Görür ayrıca, olası bir İstanbul Depremi öncesinde hem belediyelerin hem de devletin gerçekleştirmesi gereken hazırlıklara dikkat çekti. Görür, yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların deprem öncesinde hazırlıklarını güçlendirmesinin gerekli olduğunu aktardı ve altyapı sorunları, ulaşım zorlukları ve ekonomik sıkıntılar gibi sorunların etkilerini en aza indirmek için önceden planlama ve hazırlık yapılmasının şart olduğunu söyledi.

"Şimdi İstanbul deprem bekliyor bunu biz 1999 depreminin ardından hemen ilan ettik. Aradan 25 yıl geçti, siz bana bir bilim adamı olarak sorsanız İstanbul depreme hazır mı? Cevap hayır ancak İstanbul’da bir çalışma yapılmadı mı? Çok şey yapıldı fakat yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında yeterli olmadı dolayısıyla İstanbul bu depreme hazır değil" diye konuşan Görür, Marmara denizinin içerisinde olacak bu deprem muhakkak yaşanacağını vurguladı. 

Deprem bilimci Görür, "1912 senesinde Marmara’nın batısında Tekirdağ Şarköy’de deprem oldu. 1999 yılında da Kocaeli Değirmendere depremi var. İkisinin arası 160 KM de 1766 yılında beri deprem yaşanmadı. Denizin içerisindeki fay biz ona kabaca Marmara Fayı desek Marmara Fayı normal deprem üretme periyodu tekerrürü 250 yıl, 1766’nın üzerine 250 sene koyduğumuzda 2016 yapar. Fayın deprem üretme, tekerrür etme süresi de sona ermiş" diye konuştu. 

Buranın sismik boşluk olduğunu aktaran Görür, "Bir de burası sismik boşluk batısında 1912 yılında deprem olmuş. Doğusunda deprem olmuş Kocaeli depremi 1999 yılında ikisinin arası boşluk. Muhakkak kırılması gerekiyor, Bu durumda İstanbul depreme hazırlanmalı. İstanbul’u depreme hazırlamak kavgayla gürültüyle olmaz. Vatandaşın can güvenliği, çoluğu, çocuğu buna hiçbir zaman da cevaz vermez. Büyük zaiyat verilmemesi için hükümetiyle, muhalefetiyle, halkıyla kolkola gitmemiz gerekli. Bunu yaparsak İstanbul’u depreme hazırlarız. Bunu yapmazsak da emin olun işi beceremeyiz" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Naci Görür, açıklamasında "6 Şubat depremlerinde büyük bir felaket yaşadığımız doğru ancak asrın felaketi olduğuna ben katılmıyorum. Bundan daha büyük depremler yaşandı. 9 şiddetinde hatta 9 şiddetinin üzerinde depremler meydana geldi. Bizim depreminiz 7.8 seviyesinde oldu. Bu nedenle büyük bir deprem geçirdik. Bu depreme karşı hazırlıksız olduğumuz için çok insan kaybımız oldu, büyük bir yıkım yaşadık" ifadelerini kullandı. 

'Kiralara sınırlama getirilmesi yanlıştı' diyen Tebernüş Kireçci sordu: İşin sonu nereye varır?

Ali Kurt'tan dönüşüm açıklaması: Beklentimiz, KİPTAŞ kefaletiyle vatandaşlara düşük faiz ve uzun vadeli kredi verilmesi!

Kiracılara 'sahte ilan' tuzağı! Konut kiralarken neye dikkat edilmeli?

Akaryakıta yeni zam kapıda: Benzin fiyatlarına bu gece zam geliyor: İşte son dakika akaryakıt fiyatları!