14 / 08 / 2024

Kiracılara 'sahte ilan' tuzağı! Konut kiralarken neye dikkat edilmeli?

Kiracılara 'sahte ilan' tuzağı! Konut kiralarken neye dikkat edilmeli?

Son zamanlarda konut kiralamak isteyenlerin 'sahte ilan' tuzağına düştüğünü söyleyen Kakıcı ve Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, konut kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. 



Kiralık ev arayanların ilk adresi ilan portalları oluyor. Bu durumda ev kiralamak isteyenler çeşitli ilan sitelerini ziyaret ediyor. Ancak bu platformların en büyük sıkıntısı ise sahte ilanlar. Geçtiğimiz yıl ilanlarla ilgili bir düzenleme gelse de sahteilan belirsizliği hala sürüyor. Kakıcı ve Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, konut kiralamak isteyenleri uyardı. 

KONUT KİRALAMAK İSTEYENLER DİKKAT

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, konut fiyatlarındaki artış sonrası bütçesine uygun ev kiralamak ya da satın almak isteyenlerin, dolandırıcıların kapora tuzağına düşmeye başladığını belirterek, “Gerçekte olmayan konuta dair bilgilerin yer aldığı ilanlarda, bağlantı kurdukları
kişiyle telefon görüşmesi sonrası para talep eden dolandırıcılar, ucuza ev kiralamak isteyenlere mağduriyet yaşatıyor.

Kapora ödenmesi sonrası ilanı kaldıran, telefon hattını iptal eden dolandırıcılardan şikayet edenler ise haklarını savcılık ya da tüketici hakları derneklerine başvurarak aramaya çalışıyor.'' dedi. 

Kiracılara sahte ilan tuzağı! Konut kiralarken neye dikkat edilmeli?

YETKİ DOĞRULAMASI OLMADAN İLAN VERİLMEYECEK 

Emlak piyasasındaki spekülasyonları gidermek ve sahte ilanların önüne geçmek için 15 Eylül’den itibaren doğrulanan emlak ilanları bir logo ile belirtilecek.

Aynı taşınmaz için tek tıkla birden fazla emlakçının fiyatına ulaşılacak.15 Eylül’den 31 Aralık’a kadar doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak doğrulama yapılan ilanlarda bu yönde bir logo ve ibareye yer verilecek. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek.

Kiracılara sahte ilan tuzağı! Konut kiralarken neye dikkat edilmeli?

KONUT KİRALARKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ? 

Şimşek konut satın almak ve kiralamak isteyen vatandaşları uyardı. Şimşek, gerek satılık gerekse kiralık olsun mutlaka taşınmazları yerinde görmelerini tavsiye etti.

Avukat Şimşek ''Bazı ilan örneklerine baktığımızda bunların sahada karşılığı net bir şekilde görünmüyor. Bunu yapan işletmelerin hepsi yetki belgesi almış işletmeler değil. Tüketicilerin yetki belgeli emlak işletmelerini tercih etmelerini, bu işletmelerden hizmet aldıklarında sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka Ticaret Bakanlığı’nın sistemi üzerinden şikayet etmeleri gerekiyor.'' diyerek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Öğrencilerin barınma krizi büyüyor! İstanbul'da kiralar yüzde 60 arttı! İşte en çok bu ilçe tercih ediliyor!

Kira bedelleri İstanbul'da yüzde 19, Ankara'da yüzde 8 arttı! Kiralık konutta yükseliş hız kesmedi!

Geri Dön