29 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür: Marmara depreminde fay eğer peş peşe kırılırsa 7.5'e kadar çıkar...

Prof. Dr. Naci Görür: Marmara depreminde fay eğer peş peşe kırılırsa 7.5'e kadar çıkar...

Deprem uzmanı ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara bölgesinde beklenen depremin, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremleri gibi fayın diğer kollarının kırılmasını tetikleyebileceğini kaydederek, "Bu da peş peşe kırılabilir. O zaman depremin büyüklüğü 7,5'e kadar çıkabileceğini düşünü



Gebze Ticaret Odası ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen toplantıda, olası bir Marmara depreminde, bölgede üretim yapan sanayi kuruluşlarının durumu konuşuldu. Prof. Görür, Gebze'de gerçekleştirilen "Marmara Depremi ve Sanayide Deprem Etkisi" konulu panelde görüşlerini paylaştı.

Görür, Marmara Bölgesi'nin Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının yüzde 60'ına yakınını karşıladığını kaydederek, bu bölgedeki olası bir afette, Türkiye ekonomisinin yaşayacağı zorluklara kadar dikkat çekti. 

Deprem konusunda Gebze'nin, özel olarak ele alınması gerektiğini belirten Görür, "İstanbul'un depremde çökmesi durumunda, İstanbul'un daha hızlı ayağa kalkması için Gebze'nin çökmemesi lazım, yani sanayinin çökmemesi." diye konuştu.

Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın, Marmara Denizi'ndeki yapısından bahsederek, "Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu var. 3 kollu bir fay, bu fay kilitli bir fay. 'Kilitli bir fay' demek enerji var. Bu kol günün birinde maalesef kırılacak. Kırıldığı takdirde, en fazla 7 büyüklüğüne varabilir. Eğer kolun 45 kilometrelik uzunluğunun tamamı kilitli olup, kırılırsa 6 ve üzeri deprem olur. İkinci kol ise Yeşilköy açıklarından, orta Marmara, Silivri açıklarına kadar. Bu kola 'Kumburgaz kolu' diyoruz. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundadır. Bu kırıldığı takdirde, minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretir." dedi.

Prof. Dr. Naci Görür: Marmara depreminde fay eğer peş peşe kırılırsa 7.5 e kadar çıkar...

SİLİVRİ TEKİRDAĞ FAYI 7.2 DEPREM ÜRETEBİLİR

Silivri açıklarından başlayan ve Tekirdağ'a kadar giden fay kolunun ise 1912 senesinde Şarköy depreminde kırıldığını kaydeden Görür, "Dolayısı ile enerji biriktirdiğini düşünüyoruz. Kırılıp da ayrı bir deprem oluşturmayacağını düşünüyoruz. Kırıldığı zaman bu kol da 7,2'lere varan deprem üretebilir." diye konuştu.

Marmara bölgesinde beklenen olası depremin, birçok değişik senaryo ile gerçekleşebileceğini belirten Görür, "Biz depremin, Kumburgaz kolu üzerinde başlayacağını düşünmekteyiz.. Daha sonra başka bölgeleri kıracağını veya 6 Şubat'ta güneyde olan depremdeki gibi fayın diğer kolları da kırılabilir. Güney bölgesinde 2 fay birbirini tetiklemek suretiyle kırıldı. Bu da peş peşe kırılabilir. O zaman depremin büyüklüğü 7,5'e kadar çıkabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Görür, Marmara Denizi'nin ortasında oluşan deprem boşluğunun ise muhakkak kırılma yaşayacağını ve depreme neden olacağını kaydederek,  "1912 ve 1999 senelerinde Marmara Denizi'nin iki tarafında da deprem olmuş. İkisinin ortasında 1766 yılından beri deprem yok. O aradaki deprem boşluğu muhakkak dolacak. Bunun başka bir yolu yok. Doğuda ve batıda deprem olursa, ikisinin arası muhakkak kırılmak zorundadır. Bu bölgenin periyodu doldu. Bu işin şakası yok." şeklinde konuştu.

Programa, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Çelik, Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Salih Palas, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilcisi Ahmet Kadı, siyasi parti ve sanayi kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. Naci Görür'den Yedisu Fayı uyarısı: Gümüşhane depremleri daha büyük depreme sebep olur mu?

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul'un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

İstanbul'un bu bölgelerinde depremin şiddeti 9'u bulur: Tek tek açıklandı: Zeytinburnu, Haliç, Büyükçekmece, Silivri...

İstanbul'da 'her an deprem olma ihtimali' açıklandı! Deprem uzmanı resmen oran verdi: Neredeyse yazı tura atacaksın!


Geri Dön