28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul uyarısı geldi: Nereye gömeceksiniz bana söyleyin!

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul uyarısı geldi: Nereye gömeceksiniz bana söyleyin!

Yaptığı açıklamalarla yürekleri ağza getiren Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nde seçilen belediye başkanlarının şehirlerine yönelik olarak bir tehlike analizi çıkartmaları gerektiğini dile getirerek, İstanbul için de korkutan bir uyarı yaptı...



Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Bilim Akademisi Üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tekirdağ Çorlu'da Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen 'Beklenen Marmara Depremi ve Ekonomik Etkileri' konulu panel de yine çok konuşulacak bazı açıklamalar yaptı. 

Merakla beklenen panel öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesi'nde yeni seçilecek olan belediye başkanlarına deprem ile ilgili olarak önemli uyarılar yaptı.

Haber Global'in aktardığı habere göre seçilen belediye başkanlarının şehirlerine yönelik tehlike analizi çıkartmaları gerektiğine değinen Prof. Dr. Naci Görür, tehlike analizi demenin bir fay analizi demek olduğunu belirterek o şehri etkileyecek olan fayların bütün özelliklerini inceleyeceğini ve o fayların boyunu, derinliğini, tekerrür periyodunu, deprem kapasitesini, bütün bunları öğreneceğini söyledi.

Prof. Dr. Naci Görür den İstanbul uyarısı geldi: Nereye gömeceksiniz bana söyleyin!

Açıklamasında ondan sonra eğer bu fay harekete geçerse yaşanacak olan depremde, deprem dalgalarının kendi şehrinin altında nelere mal olacağını, nerelerde yavaşlayacağını, nerelerde hızlanacağını, nerede depremi küçülteceğini, nerede depremi büyüteceğini, nerelerde çok fazla yıkıma sebep olacağını veya olmayacağını araştırmalarla bulacağını belirten Naci Görür sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Söz konusu bu araştırmalar jeofizik, jeolojik ve sismolojik araştırmalar olacak. O bölgenin mikro bölgeleme çalışmalarını yapacak; işin özeti bu. Demek ki önce fay analizi yaptı ve tehlikeyi buldu. Sonra bu deprem dalgalarının yer altındaki davranış biçimlerini de ayrıntılarıyla öğrendi. Şehrin mikro bölgeleme çalışmasını da yaptı. Ondan sonra da eğer bu deprem meydana gelirse, şehrin nasıl zarar görür? Bu da halkın ne kadar zarar göreceği, yapı stokunun, ekosistem, altyapının ve çevrenin ve ekonominin ne kadar zarar göreceğini hesaplamak, anlamak, araştırmak demektir. Bunları da araştırır; ondan sonra artık bilir, kafası da nettir. Benim şehrimde şu kadar deprem olur, o deprem meydana gelirse benim alanımda deprem dalgaları şuna neden olur. Ve sonuç olarak da şu kadar insan yaşamını yitirir, şu kadar altyapı yıkılır, bu kadar yapı stoku zarar görür gibi kafasında bir şey belirmiş olur. Bunlar olmasın diye deprem yaşanmadan önce bu olabilecekler için önlem alır. Biz ona da zarar azaltıcı önlemler diyoruz. Deprem yaşanmadan önce zarar azaltıcı önlemler yapar ve o şehir depreme dirençli hale gelir. Deprem geldiği zaman da o şehirde minimum hasar verir; günlük yaşam bile değişmez" 


'300 MİLYON TON MOLOZU NEREYE GÖMECEKSİNİZ'

Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada İstanbul depreminde 300 milyon tona yakın malzemenin, inşaat malzemesinin açığı çıkacağını düşündüklerini belirterek, "Peki, bu 300 milyon deprem molozunun nereye gömeceksiniz; bana söyleyin. Bunu şu an bugünkü hükümet de bilmiyor, bugünkü belediye de bilmiyor. Belediyeye aday olanlar da bilmiyor, iddia ediyorum" diye konuştu.

Çiftçilerin tarımsal destek ödemeleri hesaplara yattı mı? Mazot ve gübre desteği verildi mi 2024?

Konutta nakit dönemi mi başladı?

Gelir İdaresi açıkladı! Kira tespiti için Dijital Vergi Dairesi'nden form doldurmak yeterli olacak!


Geri Dön