09 / 01 / 2025

Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan deprem uyarısı!

 Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan deprem uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür,  Muğla’da en büyük depremin 7 şiddetinde olabileceğini ve bu şiddette bir depremin Muğla’ya çok zarar vermeyeceğini ifade etti. Görür, "Eğer Muğla kentsel dönüşümü ciddi yaparsa depremlerden yıkılmaz" dedi...



Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Deprem Çalıştayı'nda sunum yapan ilim Akademisi Üyesi Mühendis Prof. Dr. Naci Görür, Muğla’da en büyük depremin 7 şiddetinde olabileceğini ve bu şiddette bir depremin Muğla’ya çok zarar vermeyeceğini belirtti. Görür, "Muğla, Türkiye’deki diğer illere göre düşük katlı yapılar sayesinde daha avantajlı" değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Gazetesi'nden Mustafa Sarıipek'in haberine göre, Naci Görür, “Muğla deprem bölgesi olmasına Türkiye'deki diğer illere göre düşük katlı yapılar sayesinde daha avantajlı ve çok zarar göreceğini düşünmüyorum” dedi.

Deprem Çalıştayı'na Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Valisi Esengül Civelek, CHP Muğla Milletvekilleri, siyasiler, ilçe belediye başkanları, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

"MUĞLA'DA YAPILAŞMA YATAY OLARAK GERÇEKLEŞİYOR"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla'daki yapılaşmanın dikey değil yatay olarak sağlandığını, bu sebeple Bodrum depreminin şehri etkilemediğini belirtti. 

Türkiye nüfusunun yüzde 95'inin deprem riski taşıyan bölgelerde yaşadığına ve depremin bir felaket olmaması için ülkenin tüm paydaşlarıyla depreme hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çeken Başkan Gürün, “1/25 binlik planlarımız oy birliğiyle 100 bine uygun yapılmıştır. İlçelerimizle 5 bin artı binliği yapmak için belli bir bölgeye ayırdık ve geleceğe disiplinli bir yerleşim yaratmak için disiplinli bir çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

MUĞLA DEPREM KONUSUNDA ŞANSLI

Elazığ'da yaşanan deprem felaketini yaptığı araştırmalar sonucu öncesinde tahmin edip uyarılar yapan Prof. Dr. Naci Görür, Muğla'nın Ege ana graben sisteminin tavan bloğu üzerinde bulunduğunu ifade etti.

Görür, Muğla'nın kendi fay hatlarının hareketleri dışında Kıbrıs, Balıkesir ve  İzmir  gibi komşularının fay hareketlerinden de etkilendiğini aktararak şunları kaydetti:

-Muğla'nın hem kendi depremini üreten fay hatları var hem de komşularının depremini üreten fay hatlarından etkileniyor. Ancak yine de Muğla deprem konusunda şanslı.

-Çünkü burada en büyük deprem 7 şiddetinde olacaktır.

-Eğer Muğla kentsel dönüşümü ciddi yaparsa depremlerden yıkılmaz.

-Ancak ülkemizde 5 şiddetinde bile yıkılan yapılar ve can kayıpları olabiliyor.

-Bu nedenle ciddi önlemlerle Muğla depremlerden etkilenmez.

“RANTSAL DEĞİL KENTSEL DÖNÜŞÜM”

“Bizde kentsel dönüşüm denince akla sadece yapıların güçlendirilmesi yani müteahhitlik projeleri akla geliyor” diyen Prof. Dr. Naci Görür, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olmadığına dikkat çekti. 

Görür sözlerini şu şekilde tamamladı: 

-Gerçek anlamda kentsel dönüşüm; bir kenti deprem güvenli kent haline getirmek için tüm bileşenleri de deprem güvenli hale gelmelidir.

-Bunun başında halk gelir. Halkı bilinçlendirmek gerekmektedir. Halk eğitimi verilmelidir.

-Halk bilinçlendirmesinin yanında kentsel dönüşüm yönetim, altyapı, yapı stoku, çevre ve ekonomik bileşenleri kapsamalıdır.

Çalıştayda Japon Mimar Yoshinori Morıwakı, Dr. Ebru Harmandar, Prof. Dr. Murat Balamir, Dr. Murat Ersen Aksoy, Mimar Cengiz Bektaş ve Doç Dr. Deniz Ülgen de sunum yaptı.

Naci Görür'den Manisa ve Van depremleri açıklaması! 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan korkutan deprem açıklaması!

Mimarlardan 'afet riski haritası hazırlayalım' çağrısı!

 


Geri Dön