22 / 11 / 2024
fuzul

Prof. Tolga Bekler'den deprem gerçeği! 'En büyük tehlikemiz' dedi ve açıkladı!

Prof. Tolga Bekler'den deprem gerçeği! 'En büyük tehlikemiz' dedi ve açıkladı!

Prof. Tolga Bekler,  dün Çanakkale'de meydana gelen depremle ilgili değerlendirme yaparak ''en büyük tehlikemiz'' diyerek deprem gerçeğinden bahsetti. 




ÇOMÜ Dekanı Prof. Tolga Bekler, dün Çanakkale'de meydana gelen 4,6 şiddetinde depremle ilgili olarak; “En büyük tehlikemiz deprem, fay, en büyük riskimiz zemin!" dedi.

ŞEHİRLER OVA ÜZERİNE KURULU 

Gazeteduvar'da yer alan habere göre; Çanakkale'de 27 Şubat tarihinde meydana gelen 4.6’lık deprem, kenti deprem gerçeği ile yeniden karşı karşıya getirdi. Bu durum aylarla çevrili bölgede şehirlerin ova üzerinde kurulması tartışmalara neden oldu. 

Bölgenin, Biga Yarımadası, Güney Marmara Bölgesi olarak da tarif edilen, Kuzey Anadolu Fayının güney kolundan geçen birçok fay sistemlerinin içinde bulunduğu bir bölge olarak değerlendiriliyor.  Bekler: '' Ancak bu deprem bizim orta büyüklükte deprem olarak nitelendirdiğimiz 5 ve üzerinden daha da aşağıda. Dolayısıyla herhangi bir tehlike oluşturacak bir deprem değil.''dedi.

Prof. Tolga Bekler den deprem gerçeği! En büyük tehlikemiz dedi ve açıkladı!

EN BÜYÜK RİSK... 

Bekler; Çanakkale’nin birçok Anadolu şehri gibi bir “ova kent” olduğunu söyleyen Bekler, deprem tehlikesiyle birlikte zemin riskinin de yüksek olduğunu belirtti.

Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi bu bölgede de depremlerin nerelerde olacağının belli olduğunu dile getiren Bekler, eğitimden, yönetmeliklerin uygulanmasına, yapı denetim firmalarından, yerel yönetimlerin gerekli mevzuatları yürütmesine ve inşaat-mühendislik hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesine kadar pek çok faktörün bir arada olması gerektiğine dikkat çekti. 

Bekler öte yandan, “Deprem, çok uzun soluklu, travma süreci çok uzun olan, ekonomik kayıpları ve uzun süre iyileştirilmesi mümkün olmayan olumsuz bir kavramdır. Böyle olunca, bu konulara ayrılacak bütçelerin daha hassas bir şekilde hazırlanması lazım. Ama bunları ötelediğimizde, o harcamak için öngördüğümüz bütçe, ileride o zararı yaşadığımızda, bu sefer 10-20-30 katıyla karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da 600 binden fazla yapı 6.7'lik depremi bile kaldıramaz! Yeni yerler imara ve yapılaşmaya açılmamalı!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul'un en riskli yerlerini açıkladı! Depremde ilk önce buralar etkilenecek!

Geri Dön