Sektörel

Projeden ev alacaklar dikkat! 10 maddede gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde olması gerekenler!

Bir konut projesinden ya da temelden ev satın almak bazı riskleri de beraberinde getiriyor.  İnşaat ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Barış Mükyen, proje esnasında veya temelden daire satın alırken gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde nelere yer verilmesi gerektiğini anlattı.

Temelden satın alma işlemlerini yapacak olanlar için en büyük risklerden birisi, inşaat şirketinin ya da müteahhidin inşaatı tamamlamadan iflas etmesi. İnşaatın zamanında tamamlanmaması ve teslim sürecinin uzaması da yaşanabilecek riskler arasında bulunuyor. Doğru yapılmayan bir sözleşme hem nakit hem de zaman kaybına neden olabiliyor.

İnşaat ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı  Barış Mükyen, https://x.com/baris_mukyen X sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, tarafların adi yazılı sözleşme ile aralarında düzenlediği sözleşmedeki eksikliklerin ciddi mağduriyetler ve uyuşmazlıklar doğurduğuna dikkat çekti. Mükyen proje esnasında veya temelden daire satın alırken gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde nelere yer verilmesi gerektiğini şöyle sıraladı.

  1. Satın alınan bağımsız bölüme dair detaylar ayrıntılı yer almalıdır. Projeye göre daire numarası , m2 büyüklüğü, kat, cephe, ada/parsel, var ise arsa payı kat karşılığı sözleşme yevmiye no, örnek dairenin özelliklerinin sözleşmede kapsamlı yer alması.
  2. Satış bedelinin net olarak belirlenmesi, ödeme planının ayrıntılı olarak yer alınması, ödeme planının inşaatın ilerleyiş aşamalarına özgülenmesi ve ödemelerin hangi banka hesabı veya ne şekilde yapılacağının sözleşmede açıkça belirtilmesi
  3. Fiili teslim, tapu devri ve hukuki teslim süreçlerinin net tarih aralıkları ile belirlenmesi. Tapu devrinin inşaatın belli aşamasının tamamlanmasıyla kat irtifakı kurulur kurulmaz, fiili teslimin oturulabilir aşamada hukuki teslimin de iskan ile gerçekleştirildiği genel kabuldur.
  4. Taahhüt edilen teslim biçim ve süreçlerinde olası gecikmeden kaynaklı hak kayıplarına dair ne gibi cezai şartlar işletilmeli ve bu hak kayıplarının rücu edilmesi bakımından garanti ve teminatların açıkça düzenlenmesi gerekmektedir.
  5. Projenin durumuna göre özellikle site veya toplu konut olması durumunda yönetim planı kontrol edilmeli ve yüklenicinin bu yöndeki taahhütlerinin tapuya şerh edilmesi yönündeki detaylarına sözleşmede kapsamlı biçimde yer verilmelidir
  6. Yüklenicinin taahhüt etmiş olduğu revizyon, eklenti ve dekorasyon çalışmalarının ayrıntılı haline sözleşmede yer verilmelidir. Ayrıca bu çalışmalar ile alakalı gereğince ve zamanında yapılmaması durumunda uygulanacak cezai şartlara net yer verilmelidir.
  7. Projenin kalan kısmı ile alakalı masraf, nitelik ve taahhütler bakımından yüklenicinin sorumluluğu net biçimde ortaya konmalılıdır. Tüm bu sorumluluk ve giderlerin kapsamı yapı kullanım izni ( iskan ) alımına değin süreci kapsamalıdır.
  8. Devam eden proje ile alakalı teminat veya bina tamamlatma sigortasının var ise sözleşmede düzenlenmesi yok ise de bu başlığa dair verilecek teminat veya yapılacak sigorta ile alakalı ayrıntıların düzenlenmesi gerekmektedir.
  9. Devam eden proje ile alakalı teminat veya bina tamamlatma sigortasının var ise sözleşmede düzenlenmesi yok ise de bu başlığa dair verilecek teminat veya yapılacak sigorta ile alakalı ayrıntıların düzenlenmesi gerekmektedir.
  10. Sözleşme ekine mutlaka teknik şartname, var ise örnek daire örneği, kat planı, kroki ve kalan proje detayları mutlaka eklenmelidir. Bu çerçeveler bakımından olası aykırılıklar dair sorumlulukların yükleniciye ait olduğu net ortaya konmalıdır.

YORUM: Elbette ki her bir proje ve süreç kendi içerisinde değerlendirilmeli ve finansal, teknik ve hukuki anlamda incelemeleri yapılmalıdır. Satın alım öncesi kapsamlı araştırma ve sözleşme sürecinde ayrıntılı düzenleme sizi sonuç alma ve sürecin sağlıklı ilerlemesi konusunda avantajlı kılacaktır.

Konut kredisi faizi düştü; konutta talep arttı! Peki bu durum kiracıları nasıl etkileyecek?

Tebernüş Kireçci sordu: Yurt dışından ev alanlar yatırım açısından memnun mu?

'Ev almak için altın bozdurmam gerek, doğru zaman mı?' sorusuna İslam Memiş'ten net cevap geldi! 

Dünyada emlak balonu riski en yüksek 6 şehir belli oldu!

Parasal sıkılaşma ve konut stoku ilişkisi: Konut stoku artarsa piyasa gevşeyebilir!