02 / 05 / 2024

Prusias ad Hypium antik kentindeki çalışmalar devam edecek!

Prusias ad Hypium antik kentindeki çalışmalar devam edecek!

Bugünkü Konuralp beldesinin bulunduğu bölgede yer alan ve Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen antik kentteki kazı çalışmalarının devam edeceği bildirildi



Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, "Prusias ad Hypium'' antik kentinde 2013 yılında başladıkları kazı çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek, "Bu sene çalışmalarımıza çok daha profesyonel olarak devam edeceğiz" dedi.


Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bitinya bölgesi"nin ayakta kalan tek antik kenti olma özelliğini taşıyan ve Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen, 1'inci yüzyılda bugünkü Konuralp beldesinin bulunduğu bölgede yer alan ''Prusias ad Hypium'da belli sezonlarda kazı çalışmalarının durduğunu söyledi.


Konuralp Müzesi ve DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nün ortaklaşa çalışmasıyla yürütülen kazıların bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleri ile devam edeceğini kaydeden Nurperi Ayengin, "Çalışmalar kış aylarında duruyor, ancak biz bilimsel çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu sene  Ankara  ve Mimar Sinan üniversitelerinden gelen akademisyenlerimizle özel çalışmalar yaptık. Çalışmalarımıza çok daha profesyonel olarak devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 


Çalışmalar kapsamında ilk etapta tiyatro sahnesi önünde bulunan mimari blokların, oluşturulacak taş bahçesine alınacağını dile getiren Ayengin, "İleride, gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları için bu taşların detaylı çizimleri yapılacak. Sonrasında geçen seneden yarım kalan açma çalışmalarımıza daha güçlü bir ekiple devam edeceğiz" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön