06 / 05 / 2024

Pülümür Çayına kanalizasyon atıkları dökülüyor!

Pülümür Çayına kanalizasyon atıkları dökülüyor!

Dersim'in Pülümür ilçesi Hasangazi Köyü civarında çıkarılan krom madeninin hafriyatının dereye karıştırılmasından dolayı ve vadi boyunca yerleşim alanlarında arıtma tesisi bulunmadığı için kanalizasyon atıklarının Pülümür Çayı'na akıtıldığı belirlendi.



Dersim'in Pülümür ilçesi Hasangazi Köyü civarında çıkarılan krom madeninin hafriyatının dereye karıştırılmasından dolayı ve vadi boyunca yerleşim alanlarında arıtma tesisi bulunmadığı için kanalizasyon atıklarının Pülümür Çayı'na akıtıldığı belirlendi. Bu nedenle yöre sakinleri çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalırken, havaların ısınmasıyla birlikte halk tarafında yoğun bir şekilde kullanılan Pülümür ve Ovacık vadisinde çevre kirliliği arttı. Konuyla ilgili açıklama yapan Munzur Doğa Aktivistleri şunları söyledi: "Bu yaz boyunca Pülümür Çayındaki kirliliğinin sebebini araştırmak için Pülümür çayını takip ettik ve l! kirliliğin Pülümür ilçesi Hasangazi Köyü civarında çıkarılan krom madeninin riyalinin dereye karıştırılmasından kaynaklandığını öğrendik. Bunun üzerine valiliğe dilekçe ile başvuru yaparak bu kirliliğe sebep olan etmenlerin arıtılması ve gerekli önlemlerin alınmasını ' talep ettik. İl çevre müdürlüğüne bağlı : ekipler de adı geçen bölgede bu kirliliği " yerinde tespit etti. 


Yaz mevsiminde yöre insanlarının serinlemek amacıyla kullandığı Pülümür vadisinde kanalizasyon sularının ve maden atıklarının nehre akıtılması ciddi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Vadide insan sağlığı ve çevreye zarar veren bu durum karşısında yetkililerin ne zaman hareket edeceği ise merak ediliyor. 


Birgün 


Geri Dön