23 / 12 / 2024

Konut finansmanında kârlılık oranları düşük!

Konut finansmanında kârlılık oranları düşük!

Konut finansmanında kârlılık oranları sektör ortalamasına göre nispeten düşük seyrediyor.



Sigorta, leasing, faktoring, tüketici finansmanı.,. Bankacılık dışı finansın bu 4 alanında kâr anlamında iyi bir yılı geride bıraktık. 2018 beklentileri de olumlu. 4 alanda da kâr getiren ürünlerde radikal bir değişim beklenmiyor. Sigortada kaza, sağlık, nakliyat ve kasko önemini korumaya devam edecek. Leasing ve faktoringde KOBİ ve mikro işletme segmentleri en kârlı alanlar olarak öne çıkacak. Finansman şirketlerinde ise otomotiv finansmanı konumunu koruyor.

Capital’den Elçin Cirik’in haberine göre, Finansın her alanı için 2017, kâr anlamında iyi bir yıl olarak hatırlanacak. Bankacılık dışı finans alanlarında henüz 2017 tam yıl verileri açıklanmadı. Ancak ilk 9 ay sonuçlarına göre tablo gayet olumlu.

Türkiye Sigorta Birliği’nin 2017 yılı ilk 9 aylık verilerine göre elementer sigortada yüzde 66 artışla toplam 1,66 milyar TL’lik kâr yazıldı. 20l6’mn aynı döneminde kâr 1 milyar TL'de kalmıştı.

BDDK’dan yapılan açıklamaya göre 2017 yılı ilk 9 ayında leasing şirketleri 881 milyon TL net kâr açıkladı. Aktif büyüklüğü 36,6 milyon TL’ye çıkan faktoring sektöründe ise aynı dönemde net kâr 700 milyon TL oldu.

Yeni oyuncularla hızlı büyüme trendine giren tüketici finansmanında da olumlu tablo devam ediyor. Tüketici finansman şirketleri, 2017’nin ilk 9 ayında 464 milyon lira net kâra imza attı.

Peki 2018 için bu kârlar devam edecek mi? Yüksek kâr getiren ürünlerde nasıl bir değişim yaşanacak? İşte yanıtlar...

SİGORTADA TABLO NASIL?

Hayat dışı sigortacılıkta şirketler, 2017’de kârı, teknik kalemden değil mali gelirlerden elde etti. “Yatırım gelirleri olmaksızın sigortacılık faaliyetlerinden doğrudan kâr etmek, Türkiye piyasasında birkaç branş dışında mümkün değil” diyen Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, 9’uncu ay sonunda sektörün topladığı 100 birime karşılık toplamda hasar ve operasyon maliyetleri sonrasında 103 birim masrafa katlanmak durumunda kaldığını belirtiyor. Ziraat Sigorta Genel Müdürü Emin Çubıkcı, hasarlardaki artışa rağmen sağlanan kârı, mevduat ve kambiyo kârlarının yükselmesine bağlıyor.

Tabii kâr yazan branşlar da yok değil... Emin Çubıkcı, “Elementer sigortada özellikle prim üretim açısından lokomotif rol üstlenen branşlar arasında en kârlı olanlar kaza, sağlık, nakliyat ve kasko sigortaları” diyor ve bu alanlarda nasıl kâr edildiğini de şöyle aktarıyor: “Şirketlerin özellikle kasko ve sağlık branşlarında daha yoğun teknoloji desteği kullanması, daha fazla analize dayalı fiyatlama yapması ve hasar maliyetlerini düşürücü tedbirler alması teknik kârlılığı olumlu etkiliyor.”

Fatih Gören, kaza sigortalarında yüzde 58, nakliyatta yüzde 50-60 ve sağlıkta yüzde 99 teknik kâr yazıldığını aktarıyor.

Yani örneğin kaza branşında her 100 liralık primde 42 TL teknik kâr ediliyor.

Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu, prim üretimleri yüksek olmasa da kredi, finansal kayıplar ve hukuksal koruma branşlarının da oldukça kârlı olduğunun altını çiziyor. Yöneticiler bu ürünlerde, 2018 yılında kârlılığın süreceği beklentisinde bulunuyor.

Özellikle bireysel satılan sigortalarda kâr oranları korunacak. Emin Çubıkcı, 2018 için şu öngörüde bulunuyor:

“Bu yıl trafik sigortasına getirilen tavan fiyat uygulaması nedeniyle kasko branşında rekabet daha da artacak ve branşın teknik kârlılığı bir miktar düşecek. Ancak sektörde bireysel sigorta ürünlere olan ilginin artması nedeniyle penetrasyon yükseliyor ve teknolojinin etkin kullanılmasıyla olumlu bir tablo görüyoruz.”

LEASİNGDE KOBİ KAZANDIRIYOR

Leasing sektörü, yeni işlem tutarında son yıllarda 5-7 milyar dolar arasında takıldı. “Sektör, tüm olumlu altyapı değişiklikleri ve yeni ürünlere rağmen büyüyemiyor” diyen Deniz Finansal Kiralama Genel Müdürü Kahraman Günaydın, önemli kısmı banka iştiraki olan leasing şirketlerinin dar bir piyasada ve bunun doğal sonucu düşük kârlılıklarla çalıştığını aktarıyor. İş Leasing Genel Müdürü Mehmet Karakılıç, 2017’nin ilk 9 verilerine göre sektörün ortalama öz-kaynak kârlılığının yüzde 13 ve aktif kârlılığının yüzde 2,3 düzeyinde olduğunu belirtiyor. Ancak Karakılıç ilk 5 şirketinin rekabetin etkisiyle bu seviyelerin de altında çalıştığını vurguluyor. Günaydın’a göre leasing sektörü 2017 yılını tahmini 1,1 milyar TL kâr ile bir önceki yıla göre yüzde 19-20 büyümeyle kapatacak.

"OTOMOTİV HALA EN KÂRLISI"
ALJ FİNANSMAN GENEL MÜDÜRÜ NİLÜFER GÜNHAN

KONUTTA ORANLAR DÜŞÜK
Finansman sektöründe, yeni ve 2. el taşıt, dayanıklı tüketim ürünleri, teknolojik ürünler ve konut ürünlerinde çalışılıyor. Mevcut durumda sektörümüzün yıllık finansal analizini yaptığımızda otomotiv finansmanının kârlılık oranlarının diğer segmentlerin üzerinde olduğunu görüyoruz. Konut finansmanı bankalarla yoğun bir rekabet yaşanıyor ve bu alan potansiyeline ulaşmakta güçlük çekiyor. Bu nedenlerle de konut finansmanında kârlılık oranları sektör ortalamasına göre nispeten düşük seyrediyor.

İLERİDE ÖNE GEÇECEK

Dayanıklı tüketim ürünleri ve cep telefonu gibi teknolojik ürünlerin finansmanında ise genç şirketler olduğu için ve baz etkisiyle kârlılık oranları yükseliş trendinde. Orta vadede bu şirketlerin kârlılıklarının da büyümeye paralel gelişmesini ve otomotiv finansman kârlılığını geçmesini bekliyoruz. Bugün otomotiv dışı finansman şirketlerinin kârı, toplam sektör kârımızın yüzde 20’sini oluşturuyor. Orta vadede burada payın toplam kârlılığa oranının yüzde 30’lara ulaşmasını bekliyorum. Bankacılık sektörü tarafından sunulan kredi kartı hizmetlerinde limitlerin ve taksitlendirmenin sınırlı olması, bu segmente olan tüketici talebini de artırıyor.


Geri Dön