Sektörel

QNB Finansbank, 20 milyar dolarlık mega projelere odaklandı!

QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Şu anda tüm bankaların proje finansman ekipleri mega projelere odaklanmış durumda. Bu projeler için 15-20 milyar $’lık bir finansman ihtiyacının 3-4 yıl içerisinde oluşmasını öngörüyoruz” dedi

QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, proje finansmanı açısından çok yoğun geçen 10 yılın geride kaldığını, bu yoğunluğun son 5 yılda yapılan dev altyapı ve enerji yatırımları ile daha da arttığını vurguladı. 2010-2015 arasında yapılan altyapı yatırımlarının büyük bir bölümünün Türk bankacılık sektörü tarafından finanse edildiğini kaydeden Güzeloğlu, bu yıl da Türk bankalarının proje finansmanı tarafında üzerine düşeni yaptığını söyledi.


Dev projeler sırada

Güzeloğlu, “Buna en güzel örneklerden biri 12 Ağustos 2016’da bankamızın da arasında yer aldığı 6 Türk bankasının Galataport projesine yaklaşık 1 milyar dolarlık finansman sağlamasıdır. Şu anda tüm bankaların proje finansman ekipleri önümüzdeki mega projelere odaklanmış durumdalar. Kuzey Marmara Otoyolu, Kanal İstanbul, Çanakkale Köprüsü, üç katlı Boğaz Tüneli ve kamu özel sektör projeleri bu projelerden ilk akla gelenleri... Bu projeler için yaklaşık 15-20 milyar dolarlık bir finansman ihtiyacının önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde oluşmasını öngörüyoruz ve bu finansman ihtiyacının karşılanması konusunda geçen yıllarda olduğu gibi QNB Finansbank olarak, yine önemli bir rol üstlenme niyetindeyiz” diye konuştu.


Türk bankacılık sistemi ve finansmanı paydaşlarının uluslararası standartlarda işlemlere imza attıklarını ve bu tip işlemlere ikincil piyasalarda talep gösterilmesinin doğal bir sonuç olduğunu ifade eden Güzeloğlu, yabancı bankaların mega projelere Türk bankaları tarafından oluşturulan finansman yapılarına hiçbir değişiklik talebi olmadan direkt kredi veren olarak katıldığının da görüldüğünü söyledi.


Büyümeyi hızlandıracak

Güzeloğlu, “Bu da Türkiye’de proje finansman alanında ne denli büyük yol kat edildiğinin en büyük göstergesidir” dedi.


Güzeloğlu, hükümetin açıkladığı teşvik paketlerinin 2017’de ülke ekonomisinin büyümesini hızlandırmasını ve bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün artmasını beklediklerini ifade ederek, küresel belirsizliğin azalması ve jeopolitik risklerde meydana gelebilecek olası iyileşmelerin bu büyüme rakamlarını daha da yukarıya taşıyacağını kaydetti.


Limit sınırlaması toplam risk üzerinden hesaplansın

Temel Güzeloğlu, yükselen kredi kartı batık rakamlarını kontrol altına almak amacıyla müşterilerin borçluluğunu sınırlayacak bir düzenlemenin getirilmesini desteklerken, bu düzenlemenin limit üzerinden yapılmış olmasının sektör açısından rekabeti sınırladığını savundu. Yüksek sayıda kart müşterisine sahip bankalar açısından bunun önemli avantaj sağlayan bir düzenleme haline geldiğini dile getiren Güzeloğlu, düzenlemenin toplam sektör limiti yerine müşterinin toplam girebileceği risk (diğer söyleyişle sahibi olduğu tüm kredi kartlarından alabileceği toplam borç tutarı) üzerinden yapılmasının hem risk yönetimi açısından aynı sonucu doğuracağını hem de rekabetin önünü açacağını söyledi.


Vatan