27 / 04 / 2024

Rabia Ülkü Uçar: Kentsel dönüşüm eskiyi yıkıp yenisini yapmak değildir!

Rabia Ülkü Uçar: Kentsel dönüşüm eskiyi yıkıp yenisini yapmak değildir!

Kentsel dönüşüm uygulanacak bölgelerde halkın bilinçlendirilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Uçar, Adana'da belediyeler tarafından Kentsel Dönüşüm uygulaması yapacakları mahalleleri sıraladı.




Başkan Uçar, kimsenin taşınmadığı, mahalleden ayrılmadığı ve kısmen de olsa mahalle kültürünün devam ettiği yerinde dönüşümün esas alınması gerektiğine de işaret etti.


Uçar, "Mahallenin ihtiyaçları, sosyal dokusu, teknik altyapı ihtiyaçları ve tabi ki, olmazsa olmaz yeşil alanları ve rekreasyon alanlarıyla bir bütündür. Sadece yeşil alan, sadece sosyal tesis, sadece kültürel tesis alanı yapmak da yetersizdir. Eskinin yıkılmasıyla oluşacak yeni yapılaşma tarzında kesinlikle tüm teknoloji imkanları kullanılarak rüzgar koridoru, güneşlenme süreleri, gölgede kalkma durumları, enerji tasarruflu binalar yapılması gereklidir. Kentsel dönüşüm sadece bir mühendislik projesi değildir. Sosyologların, tarihçilerin, psikologların da bulunduğu sosyal bir projedir." diye konuştu.


Kentsel dönüşüm uygulanacak bölgelerde halkın bilinçlendirilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Rabia Ülkü Uçar şöyle dedi:


"Vatandaş ne yapacağını bilmez durumda olup zaman zaman odamıza başvurmaktadır. Gönüllü olarak her türlü desteği vermeye çalışıyoruz ama yeterli olmuyor. Halkı bilinçlendirmek için mahallelerde yetkili birimlerin sık sık toplantı yapmalı. Vatandaşın mağduriyeti engellenmelidir. Uygulama yapılacak mahallelerde kentsel dönüşüm masası oluşturularak da doğru bilgiler verilmek suretiyle mahalle sakinlerine yardımcı olunmalıdır. Fırsatçı kişiler ortaya çıkarak vatandaşı mağdur edebilirler, yanlış yollara sürükleyebilirler. Uygulama yapılacak alanlarda ilimizi daha yaşanır bir hale getirmek için modern şehircilik anlayışında binalar yapılarak yeşil alanlar, kentsel donatı alanları, kent meydanları oluşturulmalı ve tarihi dokular da korunarak kentimize kazandırılmalıdır."


ARSA SIKINTISI SÜRÜYOR


Ekonominin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektöründe, Adana'da son günlerde bir türlü çıkmayan imar planlarından dolayı çok ciddi arsa sıkıntısı yaşandığını dile getiren Uçar, "Bu durum, arsa fiyatlarının, dolayısıyla da daire fiyatlarının gereğinden yüksek rakamlara satılmasına yol açmaktadır. Bu durum ciddi bir sektör olan emlakçı esnafımızın da iş yapamayarak, zor günler geçirmesine sebep olmaktadır. Mağduriyete sebep vermemek için yukarıda belirtmiş olduğum hususların da yetkililer tarafından dikkate alınarak yapılması gerektiğini düşünmekteyim." dedi.


Uçar, Adana'da belediyeler tarafından Kentsel Dönüşüm uygulaması yapacakları mahalleleri de şöyle sıraladı: "Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm uygulama alanları; 2000 Evler, Fatih, Ziyapaşa, Köprülü, Denizli, Narlıca, Aydınlar, Sinanpaşa ve Göl mahalleleri, Seyhan Belediyesi'nin İsmetpaşa ve Barbaros mahalleleri. Yüreğir Belediyesi'nin Kışla, Cumhuriyet ve Çamlıca mahalleleri. Buralarda yapılacak kentsel dönüşüme destek veriyoruz."


Yeni Nesil


Geri Dön