28 / 04 / 2024

Rahmi Çuhacı TÜGİAD'dan Aralık'ta ayrılacak!

Rahmi Çuhacı TÜGİAD'dan Aralık'ta ayrılacak!

Rahmi Çuhacı TÜGİAD hakkında, "Bu güzide kurulun başkanı olmadan önce yardımcıydım. Mart 2015'te devraldığım bu görevi bu Aralık'ta yaş sınırından dolayı bırakacağım" dedi.



Babasından aldığı bayrağı başarıyla taşıyan Rahmi Çuhacı'yı tanıyabilir miyiz? 


Hem anne hem de baba tarafından kalabalık olan ailemizde üçüncü nesli temsil eden ben 1972 Malatya doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Türkiye'de aldıktan sonra üniversite için İsviçre'ye gittim. Franklin Üniversitesi'nde işletme ve ekonomi üzerine eğitim aldım. Galler'de deniz işletmeciliği ve uluslararası taşımacılık üzerine master yaptıktan sonra vatani görevimi yapmak için yurda geldim ve i hayatına atıldım. 

Aile şirketlerimizden biri 65 yıl gıda sektöründe olan Nuh'un  Ankara  makarnası, diğeri de çimento sektöründe olan Nuh Çimento. Kendime ait kuruluşlarsa geçmişi 17 senelik gıdadan inşaata kadar pek çok alanda hizmet veren ve oğlumun adını taşıyan İlhan Trading. 


Rahmi Çuhacı'yı bugünlere getiren kıstaslar neler oldu? 


Üniversiteyi bitirdiğim 1995'in ortalarına doğru staj yapmam gerekiyordu. Bu konuyu babamla paylaştım, o da çimento fabrikalarının başında olan dayım Mehmet Eskiyapan'la konuşmamı istedi. Giyinip kuşanıp fabrikaya gittim hâl hatırdan sonra dayımın, "Oğlum ceketini çıkar, kravatını çöz doğru sahaya gidiyorsun" demesini şaşkınla yerine getirdim. Diğer çalışanlarla fabrikanın arkasında dinamit patlattım. Akşam eve geldiğimde üzerimdeki bir karış toz toprağı hayatım boyunca unutmayacağım. Daha sonra çimento fabrikasının hemen hemen tüm birimlerinde çalışarak bugünlere geldim.


Kısa bir süre önce TÜGİAD'ın (Türkiye Genç İş Adamları Derneği) başkanı olarak kolları sıvadınız... 


Bu güzide kurulun başkanı olmadan önce yardımcıydım. Başkanım Ali Yücelen'in siyasi hayata atılması nedeniyle yönetim olarak "Seni layık görüyoruz" dediler, kabul ettim. Yoksa seçilmiş bir başkan değilim. Mart 2015'te devraldığım bu görevi bu aralıkta yaş sınırından dolayı bırakacağım.


Sizce bir kişinin lider olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor? 


Liderin önce kendine güvenmesi gerekiyor. Eğer kendine güveni, iş yapabilecek kapasitesi varsa ve çevresindekiler de onu dinliyorsa liderlik konusunda yol kat etmiş olunur. Güveni olmayan bir kişinin iş hayatındaki başarısı da mümkün olamaz. Güvenle birlikte dürüstlüğe ve eğitime de çok önem veriyorum. 


'Her şey çocuklarımızla güzel' 


Zeynep Ceylin Çuhacı Zeynep Hanım siz de mak istedim. Dostum Kayserilisiniz. Eşinizle nasıl tanıştınız? 

2003'te tanıştık. Bir dost davetinde bizleri uygun görmüşler ve yeğenimin doğum gününde tanıştırdılar. Rahmi kısa sürede bana evlenme teklif etti ve o gün bugün ayrılmadık. İki evladımız var. 

Rahmi İlhan 8, Zeynep Ceylin 10 yaşında. Her şey çocuklarımızla güzel, üzerlerine titriyoruz.


Çocuklar büyüdü siz de iş hayatına atıldınız. Nasıl başladı bu serüven? 


Evlenmeden önce kısa bir iş hayatım olmuştu. Çocuklar büyüyünce bir şeyler yapMelisa Eraydın'la Paris'te gördüğümüz ev aksesuarları bizi çok heyecanlandırdı, istanbul'a gelir gelmez kolları sıvadık ve ZM Dekor'u kurduk. Mavi - beyaz sevdamızı porselen ve ev dekorlarına yansıttık. 


Çalışmalarınızda size kim destek oluyor? 


Tasarımları ortağım Melisa'yla yapıyoruz. Aslında küçük bir ekibiz ama çok yoğun çalışıyoruz. Zaman zaman eşlerimizden de değerli fikirler alıyoruz. Ayrıca dernek ve vakıfların kermes ve toplantılarına katılarak hem sosyal projelere destek veriyoruz hem de ürünlerimizi tanıtma imkanı buluyoruz. 


Bundan sonraki hedefleriniz neler olacak? 


Son zamanlarda büyük beğeni toplayan tabaklarımız ve ev aksesuarlarımızla tüm evlere girmek istiyoruz. 




Atılay Kandemir/ Milliyet


Geri Dön