05 / 10 / 2024

Ramazan Sodan: İnşaat sektöründe yapılacak iş çok

Ramazan Sodan: İnşaat sektöründe yapılacak iş çok

Adıyaman Valisi Ramazan  Sodan ve beraberindeki heyet, Irak"ın kuzeyine yaptığı ziyaret çerçevesinde  Süleymaniye Valisi Behroz Koşani"yi ziyaret etti




Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen geziye,  Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, ATSO Başkanı  Mustafa Uslu ile tekstil, konfeksiyon, mobilya, oto yedek parça, gıda, tarım,  hayvancılık sektörlerinden işadamlarıyla birlikte 45 kişi katıldı. Süleymaniye Valisi Behroz Koşani, yaptığı konuşmada, iki ülke arasında  ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini ve Türk yatırımcılarının daha fazla  sektörde yer almasını beklediklerini söyledi.

Süleymaniye"de her konuda daha fazla potansiyel olduğunu belirten Koşani,  'Özellikle bu bölgede çok fazla turizm olduğu için Türkiye"de bu konuda  deneyimli yatırımcıların gelmesini istiyoruz. Yasalarımız Türkiye"den gelecek  yatırımcılar için oldukça iyi imkanlar sunuyor. İnşaat ve finans sektörlerinde  çok fazla yapılacak iş bulunmakta. Süleymaniye ve Irak"ın birçok bölgesi yeniden  yapılanıyor. Altyapıdan başlayarak birçok konuda farklı sektörlere iş potansiyeli  bulunuyor. Bizler özellikle Türk yatırımcıların daha fazla gelmesini istiyoruz.  Eğer Türk yatırımcı gelmezse yabancı yatırımcılar buralara gelerek iş yapacaktır.  Biz Adıyaman"dan ve Türkiye;den yatırımcıları bekliyoruz' diye konuştu. Süleymaniye bölgesine yapılacak yeni Türk yatırımlarına her konuda destek  olacaklarını belirten Süleymaniye Belediye Başkanı Hasrow Kemal de 'Türkiye"den  gelen sanayici ve iş adamlarını burada görmek bizleri mutlu ediyor. Özellikle  Türk yatırımcıların kendi finansmanlarıyla yaptıkları yatırımcılara her konuda  destek oluruz. Bu bölgede iş ve çalışma bitmez. Sizleri burada görmekten çok  mutluyuz' dedi.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan da konuşmasında, ilk kez geldikleri Irak"ta  çok sıcak karşılandıklarını söyledi. ATSO Başkanı Mustafa Uslu ise Adıyamanlı yatırımcıların Irak"ta daha  aktif iş yapmasını istediklerini belirterek, 'Bölge insanları olarak birçok  konuda benzerlikler taşıyan insanlarımız ticaret konusunda da güçlü bağlantılarla  sizlerle iş yapmayı istemektedir. Özellikle fuar alanı ve Adıyaman;daki  sanayicilerimizin ürünlerini sergileyebileceği en az 5 bin metrekarelik alanın  tahsis edilmesini istiyoruz' dedi. Vali Sodan, ziyaret sırasında Süleymaniye Valisi ve Belediye Başkanına  Adıyaman kilimi, yöresel yiyecekler ve Nemrut heykellerinden hediye etti. Belediye Başkanı Büyükaslan da el yapımı seccade hediye etti.

'TÜRK İşžADAMLARINI TERCİH EDİYORUZ'-

Heyet daha sonra, Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı Hasan Baki Hasan ile  görüştü. Türk işadamlarını Süleymaniye"de her zaman görmek istediklerini belirten  Hasan, 'Yabancı ülkelerden gelen yatırımcılarda burada iş yapabiliyor ancak  bizler her zaman Türkiye"yi ve Türk işadamlarını tercih ediyoruz. 2010 yılında 15  milyon dolardan 10 milyar dolara kadar birçok işin ihalesi yapıldı ya da farklı  yatırımcılar milyon dolarlık işlerle burada kendi yatırımlarını yaptı. 2011  yılında da aynı şekilde yeni işlerde sizleri burada görmek istiyoruz' şeklinde  konuştu.

'İşžBİRLİÄžİ PROTOKOLÜ İMZALANDI'

ATSO Başkanı Mustafa Uslu ve Süleymaniye İthalat ve İhracatçılar Birliği  Başkanı şžeyh Mustafa tarafından, Süleymaniye Otel"de düzenlenen törenle,  Adıyamanlı işadamlarının Irak"ın kuzeyinde 2011 yılından itibaren daha iyi ticari  ilişkiler içerisinde çalışabilmelerine kolaylık sağlanmasını ve iş  ortaklıklarının geliştirilmesini düzenleyen protokol imzalandı. Törene, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani"nin ekonomi ve ticaret  alanlarındaki yardımcısı Abdullah Hacı Sait de katıldı. Cumhurbaşkanı Celal Talabani"nin selamlarını ileterek konuşmasına  başlayan Abdullah Hacı Sait, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin her zaman en  üst seviyede olduğunu ve bunun ticaretle daha fazla pekiştiğini söyledi. İnşaat, altyapı ve finans sektörlerinin şu anda en acil ve en önemli  sektörler olduğunu belirten Sait, Süleymaniye"de 500"e yakın Türk işadamının  çalıştığına işaret etti.Sait, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada hiçbir şekilde güvenlik sorunu yok. Yeniden yapılanan Irak hızla  gelişmek istiyor. Bu nedenle iş imkanı burada çok fazla. Türk işadamlarının ve  Adıyaman"dan gelen heyet içerisinde yeni işler yapacak girişimcilerin önünü  açacak kolaylıklar sağlıyoruz. Bu konuda kanunlarımız ve yaptığımız düzenlemeler  yabancıların bu ülkede iş yapmalarını ve yatırımlarını güven içerisinde  yapabilmelerini kolaylaştırıyor. Sizler de bugün imzalanacak protokol ile  Süleymaniye"de çok güzel işler yapabileceksiniz.'

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ise Irak hükümetinin Türk iş adamlarına  göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, imzalanan protokolün  Adıyaman ve Süleymaniye"deki işadamları için hayırlı olmasını diledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin imzalanan protokol ile daha fazla  güven kazandığını kaydeden Mustafa Uslu da Adıyamanlı işadamlarının bölgede yeni  yatırım fırsatları ve iş ortaklıkları geliştirebilmek için geldiğini belirterek,  'Sizlerden gördüğümüz sıcak karşılama bizlerin bu bölgede daha güvenli  olduğumuzu hissettirerek, gelecekte yapılacak ticaretin güçlenmesine vesile oldu.  Bizler de Duhok, Erbil ve Süleymaniye"deki iş adamlarını Adıyaman"a bekliyoruz'  dedi. Törenin sonunda, Abdullah Hacı Sait, Adıyaman Valisi Sodan, Belediye  Başkanı Büyükaslan ve ATSO Başkanı Uslu"ya birer plaket takdim etti.
AA


Geri Dön