04 / 05 / 2024

Ramazanoğlu Konağı kültür merkezi olacak

Ramazanoğlu Konağı kültür merkezi olacak

Tarihi Ramazanoğlu Konağı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon çalışmaları ardından Çukurova Üniversitesi'ne (ÇÜ) bağlı Kültür Merkezi olarak hizmet verecek



Adana'da 500 yılı aşkın tarihiyle dünyanın en eski sivil mimarlık örnekleri arasında bulunan tarihi Ramazanoğlu Konağı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon çalışmaları ardından Çukurova Üniversitesi'ne (ÇÜ) bağlı Kültür Merkezi olarak hizmet verecek. Kültür Merkezi Müdürlüğü'ne atanan, ÇÜ İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Gözde Ramazanoğlu, Sarıyakup Mahallesi'ndeki konağın restorasyonunun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonunun geçen yıl bittiğini ve kültür merkezi haline getirmek için çalışmaların başlatıldığını söyledi. Bu çalışmalara ÇÜ Mezunlar Derneği'nin (ÇÜMED) büyük katkı verdiğini anlatan Ramazanoğlu şöyle konuştu:



 "Ramazanoğlu Konağı, 500 yılı aşkın tarihiyle, sadece Adana'nın değil, dünyanın da en eski sivil mimarlık örneği eserlerinden biridir. Anadolu'daki Beylikler döneminden günümüze sağlam olarak ulaşan Beylik Sarayı olması nedeniyle, dünya kültür tarihi açısından da önemlidir. Konakta Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan 4'üncü Murat misafir edilmiştir. Büyük şair Ziya Paşa, Adana'daki Valiliği süresince buradaki kabul salonunu kullanmıştır. 16'ncı Yüzyıl başlarından itibaren şehrin kalbinin olduğu yerde bulunan bu güzide eserin Üniversitemize kazandırılarak kültür merkezi haline getirilmesi, tarihi eserimize üniversitemizin sahip çıkması, son derece sevindiricidir."


Geri Dön