02 / 05 / 2024

Ramsar sözleşmesi nedir?

Ramsar sözleşmesi nedir?

17 Mayıs 1994 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Ramsar sözleşmesi nedir? Ramsar sözleşmesi hangi konuyu içeriyor? Sözleşme kimler arasında nerede ve ne için imzalandı? İşte yanıtı...



Ramsar sözleşmesi nedir?

Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınmış alanlar, Ramsar alanı olarak ifade ediliyor. Buna göre ramsar nedir? Ramsar sözleşmesi nedir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Ramsar sözleşmesi; Sulak alanların korunmasına yönelik olarak 1971 yılında, tüm dünyada devletler düzeyinde imzalanan ilk koruma sozlesmesidir. Ramsar ise, İran'da bir şehir olup; Sözleşme Ramsar'da imzalandığı için bu adla anılıyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ramsar sözleşmesinin amacına uygun olarak hazırlanan projeler dogrultusunda Ramsar Alanları ilan ediliyor.


Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Alanı, 15000 hektarlık bir alandan oluşmakta olup sulak alanların dünya çapında korunması ve akılcı kullanılması için Ramsar (İran)'da 1971 yılında imzalanan Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi kapsamında özel korumaya alın uluslararası öneme sahip bir çevre koruma alanıdır.


Ramsar Sözleşmesi, 3895 sayılı kanunla onaylanarak, 17 Mayıs 1994 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 


Türkiye'nin en son Ramsar alanı, 207 kuş türüne sahip Kars Kuyucuk Gölü'dür. 21 Haziran 2009'da Resmi Gazete'de Ramsar sınırları yayınlanmıştır.


RAMSAR Sözleşmesi metni!



Geri Dön