27 / 04 / 2024

Rant vergisi üçe bölünecek!

Rant vergisi üçe bölünecek!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Sekreteri ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Alaattin Çakır, inşaat sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu..



İNŞAAT sektörünün ekonominin taşıyıcı kolonu olduğunu belirten Çakır, sektörün yeni yasalar, yönetmelikler, mesleki tanımsızlık ve benzeri sorunlarla zor günler geçirdiğini söyledi. Çakır, inşaat sektörünün ulusal bazda birtakım yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, "Bunun içerisinde rekabet var. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) ile rekabet edilemiyor. Şartlar eşit değil. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de aynı şekilde rekabet edilemez ölçüde bulunuyor. Bunun dışında belki de en önemlisi mesleğimizi tanımlayan ve çerçevesini oluşturan bir yasal düzenleme yok. Başbakan Ahmet Davutoğlu, imar planlarında yeni plan tadilatı yapılması noktasında 2 gün önce bir açıklama yapmıştı. İnşaat alanlarında herhangi bir rant oluşması durumunda rantın üçe bölüneceğini ve bunun da belediye, kaymakamlık ve devlet arasında paylaştırılacağını söylemişti. Hükümet birçok önemli proje yaptı ama bugüne kadar rant paylaşımı olmamıştı. Yine bununla ilgili müteahitlerin tapu ve vergilendirme açısından birçok sorunları var. Bu sorunların yasal bir düzenlemeyle çözüme kavuşması gerektiğine inanıyoruz ve istişare yapıyoruz. Bu noktada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte yürüttüğümüz birtakım çalışmalar da var. İnşaat sektörü Türkiye'nin ekonomisinde önemli bir taşıyıcı kolon. Bu sektör 250'ye yakın sektörün ayakta kalmasını sağlıyor ve istihdamı arttırıyor. İnşaat sektörünü sadece biz değil cumhurbaşkanı ve başbakan da önemsiyor ve kıymetli olduğunu söylüyor. Kendileri hiç kimsenin inşaat sektörüne zarar vermemesi gerektiğini söylediler. Eğer sektöre bir müdahale yapılacaksa bu çok gecikiyor" dedi.


'HERKES SEKTÖRE GİRİYOR'

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker de sektörün yasal bir tanımı olmadığına ve kalifiye eleman sorununun yaşandığına dikkat çekerek, "En büyük sıkıntımız mütehitlik sektörünün tanımının olmaması. Bu da beraberinde birtakım sorunları getiriyor. Herkes bu sektöre girebiliyor. İnşallah devletimiz bunu en kısa zamanda toparlar ve bundan sonraki yapılaşma sistemi de buna göre olur. Umarım müteahhitlik kuralları ve çerçevesi olan bir ticaret sistemi olur. Hem bizim, hem de Türkiye'nin en büyük sorunu kalifiye eleman sorunu. Ara eleman dediğimiz birçok kişinin sektörde eksikliğinin yarattığı sorunları yaşıyoruz. Sektörde işçi kalitesini arttırmak için bu kişilere ihtiyaç var. Alanya bölgesinde de satışların çoğu euro bazında yapılıyor. Kur geriliyor, maliyet artışı sürüyor. Petrol fiyatları düşüyor ama çimentoya zam gelmeye devam ediyor. İnşallah yakında bu sorunlar çözülür" diye konuştu.



Antalya Yeni Alanya


Geri Dön