Rant vergisi yüzyılın reformu!
Rant vergisi yüzyılın reformu. Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “ Kamuda Şeffaflık Paketi ” kapsamında yer alan imar vergisi düzenlemesine gayrimenkul sektöründen destek geldi
Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Kamuda Şeffaflık Paketi” kapsamında yer alan imar vergisi düzenlemesi inşaat sektöründe büyük yankı uyandırdı. Kamunun imar planı değişikliklerinde pay almasının önünü açan tasarıya sektör temsilcilerinden destek geldi.
Kanun tasarısının gayrimenkul ve inşaat sektörü açısından “yüzyılın reformu” olduğunu kaydeden Onursal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, şunları söyledi:
“Sayın başbakanımız ve bakanlarımızın uzun süredir üzerinde çalıştıkları imar rantının vergilendirilmesiyle ilgili kanun tasarısı gayrimenkul ve inşaat sektörünü oldukça olumlu etkileyecek. Bundan önce yapılan imar planı değişikliklerinde, sadece kamu ortaklık payı ve düzenleme ortaklık payı adı altında arsaların imar mevzuatı kanununda belirlenmiş zorunlu terk edilmesi gereken alanların dışında elde edilen rantın kamuya herhangi bir getirisi yoktu. Yani, arsadaki değer artışı devlete herhangi katkı sağlamıyordu. Bu kanunla birlikte bu durumun ortadan kalkacağı öngörülüyor.”
Onur Öngün, bu noktada kamunun alacağı bedelin ya da arsa payının hesaplanabilmesi için plan değişikliği yapılacak bölgedeki arsa değerinin çok iyi tespit edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu değeri belirlemek için kurulacak komisyonun uzman kişilerden oluşturulmasının reform niteliğindeki kanunun doğru uygulanması açısından en önemli unsur olduğuna dikkati çekti.
Profesyonel gayrimenkul yatırım uzmanı Öngün, şunları söyledi:
“Kamuya ayrılacak pay ya da vergi oranlarının çok iyi hesaplanması gerekiyor. İmar mevzuatını bilen arsa ve arazi konusunda uzman kişi ve kurumlarca yapılacak değerleme söz konusu kanun açısından hayati önem arz etmekte. Kurulacak komisyonun yapacağı değerlemelerde bölgesel gayrimenkul profesyonellerinden fikir alınması değerlendirmenin sağlıklı yürümesi açısından ciddi faydalar sağlar. Kanunun ülkeye katma değer kazandırabilmesi için talep görebilir niteliklerde olmasına dikkat edilmeli. Kazan kazan politikası olmalı ki talep görsün. Yapılacak emsal artırımı işleminden sonra kamunun alacağı arsa payı veya rant vergisinin ödenmesi noktasında esnekliklerin gayrimenkul ve inşaat piyasasını teşvik edici nitelikte olacağını düşünüyorum.”
-“Öksüz çocuk” inşaat teşvik bekliyor
Ülkemizde otomotivden, turizme, ithalattan, sanayiye kadar çok sayıda sektöre teşviklerin söz konusu olduğuna dikkati çeken Öngün, “Söz konusu teşvikler içerisindeki ‘öksüz çocuk’ inşaat sektörü olmasına karşın ülkemize en büyük katkıyı da bu sektörün sağladığı bir gerçek. Geliştiricisi, yüklenicisi, mimarlık, danışmanlık, yönetim gibi hizmet birimleri ve sayısı 200’ü aşan yerli tedarikçi, üretici ve yan iş kolunun gayrimenkul sektöründen beslendiği dikkate alındığında ne kadar önemli ve lokomotif bir sektör olduğu anlaşılıyor. Böylesine önemli bir sektör için yapılan kanun reformlarında yer alacak teşviklerin, hem ülkemiz hem de sektör açısından iyileştirici niteliklerde olması gerekmekte” dedi.